_

Jaki laptop?AutoCad/Inventor

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Jaki laptop?AutoCad/Inventor

Postprzez kubeki » lut 10, 2013 17:10

Witam,
Chciałbym się poradzic/podpytac odnośnie kupna laptopa.
Od razu na wstepie napisze, ze wiem ze laptopy ktore wymienie do pracy w AutoCad 2d/3d oraz w Inventorze zbytnio sie nie nadaja. Ale moj laptop bedzie przeznaczony do ogolnego uzytku. AutoCad/Inventor bedzie sluzyl do nauki-nie jakies wymagajace projekty (jestem studentem). W związku z tym proszę o opinie czy wymienione przeze mnie laptopy będą sie do tego celu nadawaly. Piszac prosciej czy dadza rade. Do wyboru mam:
Lenovo Z500 i3-3110M/4GB/1000/DVD-RW GT645M http://www.x-kom.pl/p/121314-notebook-l ... t645m.html
Acer V3-571G i3-3120M/4GB/750/DVD-RW GT730M http://www.x-kom.pl/p/121062-notebook-l ... t730m.html
MSI CX61 0NF i3-3110M/4GB/500/DVD-RW/Win8 GT645 http://www.x-kom.pl/p/120181-notebook-l ... gt645.html
Budzet jaki posiadam to max 2300 zł. z uwagi na mobilnosc na pewno bedzie to "15".
Jak widac z moich propozycji celuje w laptop z procesorem i3 oraz karta na poziomie GT 645. Pamieć to 4 gb ale zawsze można ją zwiekszyc poprzez dolozenie kosci (chociaz w lenovo Z500 ktory jest moim faworytem moze byc klopot-dostanie sie do jego srodka jest problematyczne). Moje kolejne pytanie-czy dobrze sobie zakladam ze skladowymi tego laptopa? czy moze nalezalo by poswiecic cos kosztem czegos np wziac gorsza karte graficzna np Gt630 a lepszy procesor i5? Co dla programow AutoCad 2d a z czasem i 3d oraz Inventor jest najwazniejsze-procesor karta pamiec?
pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi
kubeki
 
Posty: 6
Dołączył(a): lut 06, 2013 21:01

Re: Jaki laptop?AutoCad/Inventor

Postprzez kubeki » lut 16, 2013 14:24

pomoze ktos?
kubeki
 
Posty: 6
Dołączył(a): lut 06, 2013 21:01

Re: Jaki laptop?AutoCad/Inventor

Postprzez rajmund24 » lut 16, 2013 15:58

Z tych bym wziął lenovo. Jak będziesz miał kasę to wymienisz najwyżej na lepszy procesor i tyle :)
poczytaj jednak o laptopach np. na tym forum:
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=62373
Polecam:
ViaCAD i Shark CAD
rajmund24
 
Posty: 183
Dołączył(a): mar 08, 2010 13:14

Re: Jaki laptop?AutoCad/Inventor

Postprzez kubeki » lut 16, 2013 17:58

dziekuje za odpowiedz. Tamto forum tez przegladam ale tam przede wszystki pisza o laptopach do gier. A pomijajac kwestie konkretnych modeli to pod AutoCada 2d/3d oraz Inventora co w laptopie jest najwazniejsze? jaka powinna byc kolejnosc? procesor>RAM>karta graficzna? Czy karta graficzna jest wazna przy zakupie laptopa do w/w programow?
Dobrze mysle?
kubeki
 
Posty: 6
Dołączył(a): lut 06, 2013 21:01

Re: Jaki laptop?AutoCad/Inventor

Postprzez adam_M » lut 17, 2013 09:30

do inventora czy acada nie potrzebujesz karty typu pro ( czyli firepro lub quadro) te programy bazują na direct 3d wiec karta zwykła ci wystarczy byle byłą by to w przypadku laptopów karta dedykowana, nie integra ale karta z własną pamięcią
procek, szybkie i3 lub co najwyżej i5 , jak priorytetem nie będzie rendering to i7 nie wykorzystasz
dysk , no to tu jak nie masz zamiaru ingerować w laptopa szukaj od razu z napędem ssd ( omijaj takie kontrukcie gdzie dysk ssd jest na kontrolerze sand force ) lub kup z hdd i wymien na ssd
kolejny problem ram, 4 gb to chyba standard ... do prostych modeli wystarczy ale coś bardziej złożonego i może być mało 8 gb to wg mnie tak na styk do komfortowej pracy, ale tym sie nie przejmuj , dziś praktycznie każdy laptop oferuje możliwość rozbudowy bez utraty gwarancji i do pamięci jest z regóły łatwy dostęp, a w instrukcji jest dokładnie pokazane jak to rozbudować , przynajmniej w moim acerze i dellu tak jest ze wymiana pamięci wiąże sie z odkręceniem 2 śrubek i demontażem jednej niezależnej klapki , nie trzeba całej obudowy rozkręcać i gwarancji sie przez to nie traci
adam_M
 
Posty: 564
Dołączył(a): lut 14, 2006 10:30

Re: Jaki laptop?AutoCad/Inventor

Postprzez marian99 » mar 31, 2013 21:15

Witam,

Tu masz ranking lapków zwykłych http://www.wybieramlaptopa.pl/ranking-najlepszych-laptopow od 1tysiaka wzwyż. Jeśli interesują Cię profesjonalne lapki to warto zajrzeć tutaj http://www.wybieramlaptopa.pl/ranking-laptopow-netbookow/941-ranking-laptopow-do-pracy-dla-inzyniera-grafika-profesjonalisty Tylko uważaj, żeby Cię ceny nie dobiły :) Profesjonalne zaczynają się od 4 tys :(
marian99
 
Posty: 1
Dołączył(a): mar 27, 2013 00:42

Re: Jaki laptop?AutoCad/Inventor

Postprzez velaskez » mar 31, 2013 22:07

Akurat ram do wyświetlania złożonych modeli nie jest najbardziej potrzebny. Największą różnice robi to ile ramu ma karta graficzna i fakt, czy jest to Quadro/FirePro czy zwykła karta - decyduje to o płynności wyświetlania.

Podlinkowane Lenovo jest spoko, do nauki/ do studiów. Sam używam Lenovo.

Jadę projekty na laptopie, więc da się. Profesjonalne kosztują, ale szybko się zwracają ;)
velaskez
 
Posty: 902
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: Coventry, UK

Re: Jaki laptop?AutoCad/Inventor

Postprzez adam_M » kwi 01, 2013 16:19

velaskez napisał(a):Akurat ram do wyświetlania złożonych modeli nie jest najbardziej potrzebny. Największą różnice robi to ile ramu ma karta graficzna i fakt, czy jest to Quadro/FirePro czy zwykła karta - decyduje to o płynności wyświetlania.

Podlinkowane Lenovo jest spoko, do nauki/ do studiów. Sam używam Lenovo.

Jadę projekty na laptopie, więc da się. Profesjonalne kosztują, ale szybko się zwracają ;)

a porównywałeś osobiście quadro z normalną kartą w inventorze ??
bo ja tak , mam w pracy qadro 4000 w domu hd6970 i nie ma absolutnie żadnej różnicy w szybkości działania
adam_M
 
Posty: 564
Dołączył(a): lut 14, 2006 10:30

Re: Jaki laptop?AutoCad/Inventor

Postprzez velaskez » kwi 02, 2013 00:02

adam_M napisał(a):a porównywałeś osobiście quadro z normalną kartą w inventorze ??
bo ja tak , mam w pracy qadro 4000 w domu hd6970 i nie ma absolutnie żadnej różnicy w szybkości działania


Osobiście porównywałem. W Inventorze może to być niezauważalne bo od 3 wersji do wyświetlania wykorzystuje on DirectX a nie OpenGL, ale w całym pakiecie (Product Design Suite) + Simulation jest zauważalne. Sam Autocad dużo bardziej woli Quadro od zwykłych kart.

Albo proponuje taki teścik. 3 monitory - wszystkie 1920x1080. Inventor na jednym monitorze, Autocad na drugim, przeglądanie WEB i pierdoły (np. video) na trzecim. Duże złożenie w Inventorze, skomplikowany rysunek załadowany do Autocada. Karty do gier wysiadają ledwo zipiąc przy takich wygibasach.
velaskez
 
Posty: 902
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: Coventry, UK

Re: Jaki laptop?AutoCad/Inventor

Postprzez kubeki » kwi 02, 2013 11:33

Witam,
Jako, że mój temat trochę "odżył" korzystając z okazji chciałbym dopytać się o następująca rzecz. Otóż wybór zakupu laptopa padł na (jeszcze nie kupiony ale jestem zdecydowany na ten model) http://www.x-kom.pl/p/125596-notebook-l ... estaw.html. I teraz moje pytanie: otóż laptop ten ma zainstalowany system Windows 8. Czy to aby nie jest strzał w kolano? Czy uda mi się zainstalować na nim AutoCad/Invetor w wersjach 2010? Ze strony http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps ... ID=9240817 wynika, że tylko wersja 2014 jest pod Windowsa 8? Domyślam się, że jest pewien sposób ale czy ten sposób nie jest jakimś dużym utrudnieniem dla laika takiego jak ja?
kubeki
 
Posty: 6
Dołączył(a): lut 06, 2013 21:01

Następna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników