_

Jaki system CAD+CAM

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Jaki system CAD+CAM

Postprzez ST43 » sty 15, 2014 19:59

Przyszła pora na wdrożenie w firmie CAD z prawdziwego zdarzenia.
Ponadto obróbka miała by być przygotowywana dla frezarek 3 i 4 osiowych.

Jakie konfiguracje polecilibyście ?

Osobiście byłbym za parą SolidWorks (przejrzystość, elastyczność, modułowość, prostota) + SolidCAM (bezpośrednia integracja z SW, prostota)... ech tylko ta cena.
ST43
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 03, 2012 12:00

Re: Jaki system CAD+CAM

Postprzez MYCA » sty 15, 2014 20:11

:D Witam,

a zapytaj ich oddzielnie o pakiet, tzn SWX z Solidcam i Solidcam z SWX. Oni maja takie oferty... Wiem, co gadam...
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: Jaki system CAD+CAM

Postprzez Rerg » sty 15, 2014 21:46

ST43 napisał(a):Przyszła pora na wdrożenie w firmie CAD z prawdziwego zdarzenia.
Ponadto obróbka miała by być przygotowywana dla frezarek 3 i 4 osiowych.

Jakie konfiguracje polecilibyście ?

Osobiście byłbym za parą SolidWorks (przejrzystość, elastyczność, modułowość, prostota) + SolidCAM (bezpośrednia integracja z SW, prostota)... ech tylko ta cena.

Hej, negocjuj z nimi. Pod koniec roku 2013 mieli dobre „ceny” na SW. Dostałem od nich ofertę i cena ofertowa (czyli bez negocjacji) była jak na pierwszy rzut całkeim, całkiem. Pozdrawiam, :)
Rerg
 
Posty: 192
Dołączył(a): lip 11, 2013 16:25

Re: Jaki system CAD+CAM

Postprzez ST43 » sty 16, 2014 06:33

Dziękuję za sugestie. "Będziemy monitować" :-)

A czy widzieli by koledzy jakąś inną konfigurację programową do takich zastosowań ?
ST43
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 03, 2012 12:00

Re: Jaki system CAD+CAM

Postprzez Karolina Zych » sty 16, 2014 11:32

A może SolidWorks + CAMWorks/ HSMWorks/ HyperMill

Wszystkie wymienione przeze mnie program są w pełni zintegrowane z SolidWorks. Są również proste w obsłudze.

CAMWorks oraz HSMWorks dokonują zapisu danych w tym samym formacie plików.

Jeżeli chodzi o CAMWorks to dokonuje on symulacji kodu NC i co najciekawsze jest pierwszym oprogramowaniem, które zostało przygotowane specjalnie pod SW.

HSMWorks jest zaprojektowany od podstaw dla pracy w SolidWorks.

Jeżeli chodzi o mnie to skupiłabym się na na SolidWorks + CAMWorks lub HSMWorks. Przewagą jest to, że zostały specjalnie stworzone pod SW, dzięki czemu nie będziesz miał problemu z ich współpracą i będziesz mógł pracować w pełni zintegrowanym środowisku CAD/CAM.

W kwestii ceny, to zapewne zakup takiego pakietu powinien być tańszy niż każdego programu z osobna, warto negocjować ceny. Na pewno znajdziesz resellerów w Polsce, którzy są w stanie dostarczyć Ci taką konfigurację programową. Ja znalazłam jedną firmę, która dostarcza SolidWorks oraz CAMWorks. Warto zapytać. Podsyłam linka.
http://www.solidexpert.com/
Ostatnio edytowany przez Karolina Zych sty 16, 2014 11:54, edytowano w sumie 2 razy
Pozdrawiam,
Karolina
Karolina Zych
 
Posty: 5
Dołączył(a): paź 24, 2013 11:36

Re: Jaki system CAD+CAM

Postprzez Maczi » sty 16, 2014 11:48

Nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale wiem że ZW3D był w jednej firmie w której odbywałem staż. Najbardziej używało się go do CAM - bez problemu przerzucało się gotowe projekty z innych programów ( z edycją już bywało gorzej). Pomyśl, cena na pewno niższa.
Maczi
 
Posty: 47
Dołączył(a): paź 08, 2011 22:10

Re: Jaki system CAD+CAM

Postprzez JuveFan » sty 16, 2014 13:26

Karolina Zych napisał(a):
Jeżeli chodzi o mnie to skupiłabym się na na SolidWorks + CAMWorks lub HSMWorks. Przewagą jest to, że zostały specjalnie stworzone pod SW, dzięki czemu nie będziesz miał problemu z ich współpracą i będziesz mógł pracować w pełni zintegrowanym środowisku CAD/CAM.

W kwestii ceny, to zapewne zakup takiego pakietu powinien być tańszy niż każdego programu z osobna, warto negocjować ceny. Na pewno znajdziesz resellerów w Polsce, którzy są w stanie dostarczyć Ci taką konfigurację programową. Ja znalazłam jedną firmę, która dostarcza SolidWorks oraz CAMWorks. Warto zapytać. Podsyłam linka.
http://www.solidexpert.com/


Na serio "znalazła Pani" jedną firmę?
http://solidnakarolina.wordpress.com/about/
A nie lepiej sie przedstawić jako reseller?
[...guǐ yóu xīn shēng...]

CATIAblog | O V5 i V6 ...
Avatar użytkownika
JuveFan
 
Posty: 244
Dołączył(a): sty 30, 2006 15:40

Re: Jaki system CAD+CAM

Postprzez Masejowy » sty 17, 2014 10:36

JuveFan napisał(a):
Na serio "znalazła Pani" jedną firmę?
http://solidnakarolina.wordpress.com/about/
A nie lepiej sie przedstawić jako reseller?


Zainteresował mnie ten temat, więc postanowiłem sprawdzić. Reseller czy nie reseller.... ale jeżeli chodzi o sprzedaż i Solidworks i Camworks to spośród niewielu polskich dystrybutorów Solidworks (sprawdziłem, jest ich 4 na Polskę) tylko jeden dostarcza również Camworks. Pozostali dostarczają Solidcam czy Edgecam. Szukałem jak jest w kwesti HSMworks, ale tutaj jest jeszcze gorzej, bo nie zakupimy takiego oprogramowania w pakiecie z SW u jednego dystrybutora. Z tego co zrozumiałem to chodziło o zakup w jednym pakiecie,taniej.

Nie wiem może czegoś nie doszukałem i Pan ma inne informacje...
Masejowy
 
Posty: 1
Dołączył(a): sty 17, 2014 10:13

Re: Jaki system CAD+CAM

Postprzez kojacek » sty 17, 2014 10:49

Masejowy napisał(a): Zainteresował mnie ten temat, więc postanowiłem sprawdzić. (...)
Mnie też zainteresowało, może nie sam temat, jeno jego nachalność, niby taka przypadkowa...
Masejowy napisał(a): Reseller czy nie reseller....

...no i tak sprawdzam sobie, a tu parę takich samych IP... dla sztucznego tłoku dysputy
Masejowy napisał(a): Nie wiem może czegoś nie doszukałem i Pan ma inne informacje...

paczę i paczę... może czegoś nie dopatrzyłem?
JuveFan napisał(a): A nie lepiej sie przedstawić jako reseller?

No właśnie. Normalnie. Po ludzku. Uczciwie....

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5510
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Jaki system CAD+CAM

Postprzez JuveFan » sty 17, 2014 11:15

Masejowy napisał(a):Zainteresował mnie ten temat, więc postanowiłem sprawdzić. Reseller czy nie reseller.... ale jeżeli chodzi o sprzedaż i Solidworks i Camworks to spośród niewielu polskich dystrybutorów Solidworks (sprawdziłem, jest ich 4 na Polskę) tylko jeden dostarcza również Camworks. Pozostali dostarczają Solidcam czy Edgecam. Szukałem jak jest w kwesti HSMworks, ale tutaj jest jeszcze gorzej, bo nie zakupimy takiego oprogramowania w pakiecie z SW u jednego dystrybutora. Z tego co zrozumiałem to chodziło o zakup w jednym pakiecie,taniej.

Nie wiem może czegoś nie doszukałem i Pan ma inne informacje...


Nie mam żadnych informacji. Tylko chciałem wiedzieć jak pracownik SolidEkspert znalazł SolidEksperta :D i czy długo szukał. Tyle.
Nie polemizuje ze FAKTYCZNIE taką konfiguracje mogą oni TYLKO sprzedac, ale jestem pewny ze gdyby post wyglądał tak:
"Jesteśmy jedynym reselerem takiego pakietu. Znajdziecie Nas tu i tu. Oferujemy to i tamto. Prosze o kontakt w celu uzgodnienia terminu prezentacji (czy cus takiego)" ...
To by wyglądało zupełnie inaczej niż "ja znalazłam".

No ale ja tam się nie znam...moze takie "triki" dalej działają ...

ps. a może bycie resellerem / dystrybutorem to jakiś straszny obciach, i trzeba się maskować...
[...guǐ yóu xīn shēng...]

CATIAblog | O V5 i V6 ...
Avatar użytkownika
JuveFan
 
Posty: 244
Dołączył(a): sty 30, 2006 15:40

Następna strona

Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników