_

Jakiego CAMa kupic

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Re: Jakiego CAMa kupic

Postprzez Marcin » sty 06, 2006 05:14

Witam

Najlepszym rozwiazaniem jest zintegrowany CAD/CAM ale i niestety takie systemy sa najdroższe.
Polecam TopSolid to zintegrowany CAD CAM mało jeszcze w Polsce znany ale ceniony na świecie i uważny na równi z Unigraphicsem.
Jest w Polsce krutko i ceny sa na początek bardzo atrakcyjne.
A i ważne jest po polsku

Polecam

M
Marcin
 
Posty: 5
Dołączył(a): sty 06, 2006 02:11

Re: Jakiego CAMa kupic

Postprzez Blemi » lut 12, 2006 21:06

Marcin napisał(a):Witam
........
Polecam TopSolid to ceniony na świecie i uważny na równi z Unigraphicsem.
Jest w Polsce krutko i ceny sa na początek bardzo atrakcyjne.
.............
M


BArdzo interesujące,
ciągle myslałem ze to ProE, CATIIA, IDEAS,WORKNC, DELCAM to produkty porównywalne jezeli chodzi o 3 osie
Pozdr
BLemi
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: Jakiego CAMa kupic

Postprzez NTS » lut 13, 2006 21:25

Widzę panowie, że znowu powraca syndrom przepychanki na temat wyższości świąt Wielkanaocnych nad świętami Bożego Narodzenia, prawda jest taka że jeżeli chodzi o frezowanie w 3 osiach praktycznie wszystkie oferowane w Polsce systemy CAM mają w miarę zbliżoną funkcjonalność jedne są w jednym zakresie lepsze inne w innym a operowanie pojęciami najpopularniejszy czy nie jest po prostu śmieszne bo nie zawsze to co jest popularne jest najlepsze na rynku czego dowody widzimy na każdym kroku. AlphaCAM rzeczywiście jest stosunkowo popularny bo przez wiele lat był sprzedawany za naprawdę śmieszne pieniądze - ale czy jest najlepszy ? to tylko użytkownicy mogą powiedzieć :lol: chociaż znam też takich, którzy są zadowoleni z tego systemu. Prawda jest niestety taka, że system jest na tyle dobry na ile sprawny w jego obsłudze jest jego użytkownik. Nawet najlepszy system może okazać się do bani jeżeli technolog jest lekko mówiąc analfabetą informatycznym i nie potrafi w miarę szybko znaleźć odpowiedniego rozwiązania w swojej pracy. Niestety z doświadczenia wiem, że takich jest wielu, nieraz spotykałem się w swojej karierze z podejściem, że to system CAM powinien myśleć za technologa, podpowiedzieć mu strategie dobrać narzędzia w zasadzie technolog powinien tylko wcisnąć jeden przycisk "obrób mi mój detal", ale jeżeli tak to po co nam wogóle technolodzy. Dobry technolog zawsze znajdzie jakieś rozwiązanie lepsze lub gorsze ale sobie poradzi, to tak jak z rysowaniem linii w CADzie , każda linię można zrobić na dziesiątki sposobów, cały myk jest w tym żeby wybrać ten najlepszy i najmniej pracochłonny. To tyle jeżeli chodzi o filozofowanie a wracając do tematu w tej chwili na Polskim rynku liczą się między innymi Edgecam, Solidcam, Delcam, Mastercam, Sprutcam, Alphacam (ten niestety wypada najgorzej) no i oczywiście systemy z tak zwanej wyższej półki np. UG tylko, że po co strzelać do wróbla z armaty zwłaszcza, że podobną jakość obróbki można uzyskać szybciej i prościej ale w znacznie tańszych a równie dobrych systemach. Proponuję przetestować kilka z wymienionych systemów i wybrać ten, który najlepiej spełnia nasze oczekiwania. Ja ze swojej strony w naturalny sposób oczywiście polecam SprutCAMa ale wybór należy do użytkownika.

Pozdrawiam

www.newtechsolutions.pl
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: Jakiego CAMa kupic

Postprzez Ivaho » lut 25, 2006 17:39

NTS napisał(a): Dobry technolog zawsze znajdzie jakieś rozwiązanie lepsze lub gorsze ale sobie poradzi, to tak jak z rysowaniem linii w CADzie , każda linię można zrobić na dziesiątki sposobów, cały myk jest w tym żeby wybrać ten najlepszy i najmniej pracochłonny. l


No tak. Ale co jeżeli program CAM nie daje nam tego wyboru?.
Kolega zaprzecza sam sobie tak naprawde, bo najpierw pisze o tym ze program CAM potrafi tyle ile technolog potrafi z niego wycisnąć a potem pisze o tej lini w ACadzie.

Właśnie tym sie różnią CAMy od siebie, a mianowicie jak szerokie pole do popisu daja technologowi. Tzn min. na ile sposobów mogę puścić zgrubną, na ile strategii do wyboru jest profilowanie, jak mogę kontrolować ilość ścieżek, skok itd , na ile sposobów mogę pokonać zewnętrzny narożnik...

Tym sie różnią CAMy. A to że niektóre znich mają wiecej tego niż przecietny technolog podczas swojego życia zdoła poznać to inna sprawa.

Pozdrooo
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: Jakiego CAMa kupic

Postprzez NTS » lut 25, 2006 19:54

Ivaho napisał(a):Kolega zaprzecza sam sobie tak naprawde, bo najpierw pisze o tym ze program CAM potrafi tyle ile technolog potrafi z niego wycisnąć a potem pisze o tej lini w ACadzie.


Przepraszam za polemikę ale się z tym nie zgodzę znam wielu bardzo dobrych technologów, którzy dzięki swojemu doświadczeniu, wiedzy i pomysłowości potrafią zrobić cuda nawet w takim systemie jak AlphaCAM, pomimo, że teoretycznie nie posiada on funkcjonalności dla wykonywania takich rzeczy jakie oni wykonują. A z drugiej strony znam t5echnologów, którzy posiadają bardzo dobre systemy CAM a mimo to mają problemy z najprostrzymi obróbkami. Dlatego też podtrzymuje swoje zdanie, że możliwości systemu CAM to jedno a to będzie z niego mógł wycisnąć pomysłowy technolog to drugie.

Ivaho napisał(a):Właśnie tym sie różnią CAMy od siebie, a mianowicie jak szerokie pole do popisu daja technologowi. Tzn min. na ile sposobów mogę puścić zgrubną, na ile strategii do wyboru jest profilowanie, jak mogę kontrolować ilość ścieżek, skok itd , na ile sposobów mogę pokonać zewnętrzny narożnik...


Wszystko pięknie tyle tylko, że nie zawsze najważniejsza jest ilość dostępnych strategii obróbczych, gdyż w praktyce technolog wykorzystuje zazwyczaj tylko kilka, podstawowych strategii i są to z reguły strategie, które są podobne we wszystkich systemach.

Pozdrawiam

www.newtechsolutions.pl
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: Jakiego CAMa kupic

Postprzez Ivaho » lut 25, 2006 20:48

Tu sie z Sz.P. zgadzam, niemiej jednak napisał kolega "zazwyczaj".
Zawsze sie może zdarzyć coś nowego a wtedy trzeba użyć opcji CAMa tych, o ktorych istnieniu do tej pory nie wiedzeliśmy nawet.

A to ze każdy technolog zazwyczaj ma swoje strategie, ktorych sie trzyma i jezeli sie da to "jedzie wg. szablonu" to racja.
Należac do trójosobowego zespołu technologów, z których każdy zajmował sie tym samym bez problemu widząc ślady freza na alu formie próżniowej wiedzialem, który z dwóch kolegów ją rzeźbił :wink:
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: Jakiego CAMa kupic

Postprzez NTS » lut 26, 2006 00:09

Ivaho napisał(a):Należac do trójosobowego zespołu technologów, z których każdy zajmował sie tym samym bez problemu widząc ślady freza na alu formie próżniowej wiedzialem, który z dwóch kolegów ją rzeźbił :wink:



Święta racja - co technolog to inna obróbka :lol:

Pozdrawiam

www.newtechsolutions.pl
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: Jakiego CAMa kupic

Postprzez kuba30 » kwi 14, 2006 10:39

Proponuje GibbsCAM. Jestem bardzo zadowolony.
www.gibbscam.com
www.gibbscam.com.pl
kuba30
 
Posty: 3
Dołączył(a): kwi 14, 2006 08:28

Re: Jakiego CAMa kupic

Postprzez Profesjocom » maja 23, 2006 01:10

Osobiści polecam program z najwyższej półki (Delcamowski) FeatureCAM, wydajny, łatwy w obsłudze, i TANI. z toczeniem, frezowaniem i drutem, radzi sobie świetnie, i posiada własny moduł CAD. Demko można pobrać z oficjalnej strony:

www.featurecam.com
Profesjocom
 
Posty: 5
Dołączył(a): maja 23, 2006 00:38
Lokalizacja: Bytom

Poprzednia strona

Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron