_

Karta graficzna do Inventora/Autocada

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Karta graficzna do Inventora/Autocada

Postprzez greg326 » kwi 08, 2014 07:20

Witam,

chciałem dobrać kartę graficzną do pracy w Inventorze (99% czasu) i Autocadzie (rysunki na drugim monitorze w formie referencji do modelowania w Inventorze). Budżet jaki mam na kartę to około 600 zł netto. Trochę czytałem na ten temat w Internecie i dowiedziałem się, że zarówno Inventor jak i Autocad oparte są o DirectX i zwykłe karty do gier nieźle się w nich spisują.
W tym momencie rozważam zakup następujących modeli:
-Fujitsu AMD FirePro V4900 1 GB - 570 zł netto
-Gigabyte GF GTX750Ti 2048MB 128bit - 451 zł netto
-ASUS GF GTX660 2048MB 192bit - 532 zł netto
Z testów w internecie wynika, że modele do gier są dużo wydajniejsze w modelowaniu 3D ale mogą zamulać przy pracy na 2 monitorach z jednocześnie otwartym Inventorem i Autocadem - jak jest w praktyce - nie wiem
Jeśli ktoś sprawdził to w praktyce, to będę wdzięczny za sugestie.
greg326
 
Posty: 2
Dołączył(a): kwi 08, 2014 06:54

Re: Karta graficzna do Inventora/Autocada

Postprzez velaskez » kwi 08, 2014 13:11

Co prawda nie używam stacjonarnego komputera, ale mam u siebie kartę Quadro K2000M oraz używam Autocada i Inventora.
Mając porównanie z komputerem z kartą Geforce GTX550Ti, mogę powiedzieć że częściej wyskakują na niej błędy i wysypania się programu związane ze sterownikiem graficznym.
Do swojej Quadro mam podpięte 2x24" + czasem otwarty laptop jako trzeci mały monitor i generalnie chodzi to płynnie.
Wydajności nie zobaczysz na 10 częściach, tylko tak od 1000-10000 części w złożeniu - ergo jeśli nie robisz nic tak dużego bierz co tańsze -> a osobiście wybrałbym FirePro.
velaskez
 
Posty: 946
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: Karta graficzna do Inventora/Autocada

Postprzez greg326 » kwi 08, 2014 13:42

Dzięki za odpowiedź.Właśnie błędów sterownika trochę się boję. U mnie w pracy na FX 880M sterownik też się wysypywał na niektórych komputerach. Pomógł upgrade sterownika i instalacja łatek do Inventora.
Nawiązując do wydajności w modelowaniu w Inventorze znalazłem taki test porównawczy na 1000 sześcianach:
http://www.tomshardware.com/charts/work ... ,3304.html
Czasem pracujemy na bardzo rozbudowanych modelach (na których musimy stosować uproszczenia żeby dało się jakoś pracować), więc przydałaby się jakaś przyzwoita wydajność w 3D.
greg326
 
Posty: 2
Dołączył(a): kwi 08, 2014 06:54

Re: Karta graficzna do Inventora/Autocada

Postprzez tomaszjar » kwi 11, 2014 08:56

Zobacz tutaj
http://www.nvidia.pl/object/quadro-auto ... or-pl.html
Nvidia jako max do Inventora poleca Quadro K4000

testowaniem kilka kart graficznych Quadro i kilka komputerów HP Workstation
Bez szybkiego procesora nie ma sensu szybka karta
Inventor działa na DirectX, a DirectX jest obrabiany przez procesor
Wszystkie operacje graficzne musza byc obrobione przez procesor a potem dopiero wyświetlone przez kartę

Zobacz artykuł w CHIP 05/2014 na temat technologi DirectX,
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 355
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników