_

kilometracja po ścieżce

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez kojacek » paź 11, 2011 14:35

sauron-83 napisał(a): Racja
1) zostało w sumie wyjaśnione format powinien być następujący km [liczba kilometrów] + [liczba metrów]
czyli 70.53 -> km 0+070.53
1123.43 -> km 1+123.43
122993.00 -> km 122+993.00


a tak (tylko zabawy ze stringami)?:
Kod: Zaznacz cały
(defun _road-km (num / % DMZ)
  (setq DMZ (getvar "DIMZIN"))
  (setvar "DIMZIN" 0)
  (setq % (rtos num 2 2))
  (setvar "DIMZIN" DMZ)
  (cond
    ( (wcmatch % "#.##")(strcat "0+00" %))
    ( (wcmatch % "##.##")(strcat "0+0" %))
    ( (wcmatch % "###.##")(strcat "0+" %))
    ( (wcmatch % "####.##")(strcat (substr % 1 1) "+" (substr % 2 6)))
    ( (wcmatch % "#####.##")(strcat (substr % 1 2) "+" (substr % 3 7)))
    ( (wcmatch % "######.##")(strcat (substr % 1 3) "+" (substr % 4 8)))
    (t %)
  )
)


kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5550
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez pro » paź 11, 2011 14:39

Bardzo lubię
kojacek napisał(a):zabawy ze stringami

:D
pro
 
Posty: 70
Dołączył(a): lip 18, 2011 10:23

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez shock-squad » paź 12, 2011 12:15

Witam,
mam jeszcze jedną prośbę, czy mógłby ktoś spiąć ze sobą tą ostatnią wersję 'kilo' i stringi:] bo nie bardzo wiem, w którym miejscu to wstawić
będę wdzięczny
z góry dzięki
shock-squad
 
Posty: 14
Dołączył(a): paź 07, 2011 12:17

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez kruuger » paź 12, 2011 13:17

kojacek napisał(a):
sauron-83 napisał(a): Racja
1) zostało w sumie wyjaśnione format powinien być następujący km [liczba kilometrów] + [liczba metrów]
czyli 70.53 -> km 0+070.53
1123.43 -> km 1+123.43
122993.00 -> km 122+993.00


a tak (tylko zabawy ze stringami)?:
Kod: Zaznacz cały
(defun _road-km (num / % DMZ)
  (setq DMZ (getvar "DIMZIN"))
  (setvar "DIMZIN" 0)
  (setq % (rtos num 2 2))
  (setvar "DIMZIN" DMZ)
  (cond
    ( (wcmatch % "#.##")(strcat "0+00" %))
    ( (wcmatch % "##.##")(strcat "0+0" %))
    ( (wcmatch % "###.##")(strcat "0+" %))
    ( (wcmatch % "####.##")(strcat (substr % 1 1) "+" (substr % 2 6)))
    ( (wcmatch % "#####.##")(strcat (substr % 1 2) "+" (substr % 3 7)))
    ( (wcmatch % "######.##")(strcat (substr % 1 3) "+" (substr % 4 8)))
    (t %)
  )
)


kojacek

fajne. mi takie wyszlo:
Kod: Zaznacz cały
  (defun _SubKilo (Dis / ST DMZ C OUT)
    (setq DMZ (getvar "DIMZIN"))
    (setvar "DIMZIN" 0)
    (setq ST (rtos (/ Dis 1000) 2 5))
    (setvar "DIMZIN" DMZ)
    (setq C 0 OUT "")
    (foreach % (reverse (vl-string->list ST))
      (cond
        ( (= C 2)
          (setq OUT (strcat (chr %) "," OUT))
        )
        ( (= C 5)
          (setq OUT (strcat "+" OUT))
        )
        (T
          (setq OUT (strcat (chr %) OUT))
        )
      )
      (setq C (1+ C))
    )
    (strcat "km " OUT)
  )

w zalaczniku calosc.
k.
Załączniki
Kilo.lsp
(2.21 KiB) Pobrane 149 razy
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4893
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez shock-squad » paź 12, 2011 13:33

Dzięki!
shock-squad
 
Posty: 14
Dołączył(a): paź 07, 2011 12:17

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez shock-squad » paź 12, 2011 14:20

Ciekawe spostrzeżenie:
w pliku, który stworzyłem jako przykład, 'kółeczka' rysowałem na nowo i różnią się one promieniem w porównaniu do tych w moim pliku docelowym, i przy innej średnicy skrypt już nie działa (nie można zaznaczyć obiektów), poradziliśmy sobie z tym zamieniając promień na ten z przykładu, ale w sumie nurtuje mnie, jakie znaczenie ma wielkość kółeczka?

i jeśli macie czas mam dla Was kolejne wyzwanie:]
mianowicie żeby:
- można było określić początek i koniec polilinii (żeby zapobiec liczeniu od tyłu)
- można było określić punkt początkowy polilinii jako konkretny kilometr (w przypadku gdy projektowana droga składa się z kilku odcinków (osobnych polilinii) a kilometracja musi pozostać 'ciągła'
- zaokrąglało wstawiany kilometr do pół metra (bo przy wstawianiu znaków nie chodzi o centymetry, a znacznie przejrzyściej to wygląda)
pozdrawiam
shock-squad
 
Posty: 14
Dołączył(a): paź 07, 2011 12:17

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez kruuger » paź 12, 2011 14:27

shock-squad napisał(a):Ciekawe spostrzeżenie:
w pliku, który stworzyłem jako przykład, 'kółeczka' rysowałem na nowo i różnią się one promieniem w porównaniu do tych w moim pliku docelowym, i przy innej średnicy skrypt już nie działa (nie można zaznaczyć obiektów), poradziliśmy sobie z tym zamieniając promień na ten z przykładu, ale w sumie nurtuje mnie, jakie znaczenie ma wielkość kółeczka?

i jeśli macie czas mam dla Was kolejne wyzwanie:]
mianowicie żeby:
- można było określić początek i koniec polilinii (żeby zapobiec liczeniu od tyłu)
- można było określić punkt początkowy polilinii jako konkretny kilometr (w przypadku gdy projektowana droga składa się z kilku odcinków (osobnych polilinii) a kilometracja musi pozostać 'ciągła'
- zaokrąglało wstawiany kilometr do pół metra (bo przy wstawianiu znaków nie chodzi o centymetry, a znacznie przejrzyściej to wygląda)
pozdrawiam

- program dziala wlasnie na tych koleczkach. w kodzie zmien sobie jakie promienie ma wyszukac od do (0.210 .212)
- zmien kierunek linii przed wykonaniem skryptu i bedzie ok
- nie ma chyba motywacji na wyzwanie ;)
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4893
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez shock-squad » paź 12, 2011 15:46

kruuger napisał(a):
shock-squad napisał(a):Ciekawe spostrzeżenie:
w pliku, który stworzyłem jako przykład, 'kółeczka' rysowałem na nowo i różnią się one promieniem w porównaniu do tych w moim pliku docelowym, i przy innej średnicy skrypt już nie działa (nie można zaznaczyć obiektów), poradziliśmy sobie z tym zamieniając promień na ten z przykładu, ale w sumie nurtuje mnie, jakie znaczenie ma wielkość kółeczka?

i jeśli macie czas mam dla Was kolejne wyzwanie:]
mianowicie żeby:
- można było określić początek i koniec polilinii (żeby zapobiec liczeniu od tyłu)
- można było określić punkt początkowy polilinii jako konkretny kilometr (w przypadku gdy projektowana droga składa się z kilku odcinków (osobnych polilinii) a kilometracja musi pozostać 'ciągła'
- zaokrąglało wstawiany kilometr do pół metra (bo przy wstawianiu znaków nie chodzi o centymetry, a znacznie przejrzyściej to wygląda)
pozdrawiam

- program dziala wlasnie na tych koleczkach. w kodzie zmien sobie jakie promienie ma wyszukac od do (0.210 .212)
- zmien kierunek linii przed wykonaniem skryptu i bedzie ok
- nie ma chyba motywacji na wyzwanie ;)
k.



- z kółeczkami już sobie poradziliśmy, pytałem z ciekawości bo zastanawiam się w jakim celu skrypt wykorzystuje promień i czy z innym obiektem (np. blokiem) dałby radę współpracować..?
- próbowaliśmy już wcześniej odwrócić kierunek, ale był z tym pewien problem, pokombinujemy jutro

Czy wirtualne uwielbienie to wystarczająca motywacja?:]
shock-squad
 
Posty: 14
Dołączył(a): paź 07, 2011 12:17

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez kruuger » paź 12, 2011 16:04

shock-squad napisał(a):- z kółeczkami już sobie poradziliśmy, pytałem z ciekawości bo zastanawiam się w jakim celu skrypt wykorzystuje promień i czy z innym obiektem (np. blokiem) dałby radę współpracować..?
- próbowaliśmy już wcześniej odwrócić kierunek, ale był z tym pewien problem, pokombinujemy jutro
Czy wirtualne uwielbienie to wystarczająca motywacja?:]

srodek kolka byl potrzebny do znalezinnie punkty na krzywej (prosta z kolka prostopadla do krzywej)
moze pracowac z blokiem. wtedy bedziemy rzutac punkt wstawinia bloku na krzywa.

w tej chwile zem zmeczony. moze jak mnie najdzie ochota to cos dlubne jeszcze.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4893
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez anmaj76 » lut 17, 2012 01:33

polecam program GA Znaki (dostępna jest wersja czasowa programu):
http://www.gacad.pl/gaprogramy/ga-znaki
pracuje w Autocad (nie LT) i Bricscad PRO.

Dla studentów dostępna jest bezpłatna licencja programu GA Znaki!!! :wink:
anmaj76
 
Posty: 1
Dołączył(a): wrz 14, 2011 09:51

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników