_

kilometracja po ścieżce

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

kilometracja po ścieżce

Postprzez shock-squad » paź 07, 2011 12:19

Witam,
czy istnieje możliwość stworzenia kilometracji po ścieżce?
sprawa wygląda tak, mam oś jezdni (polilinia z łuków i linii) i "milion" znaków drogowych wzdłuż osi, do każdego muszę dodać kilometr drogi, na którym się znajduje, czy jest jakiś łatwy sposób albo jakiś skrypt, żeby po kliknięciu na osi 'zczytywało' kilometr i wstawiało jako tekst
pozdrawiam
shock-squad
 
Posty: 14
Dołączył(a): paź 07, 2011 12:17

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez kruuger » paź 07, 2011 12:27

shock-squad napisał(a):Witam,
czy istnieje możliwość stworzenia kilometracji po ścieżce?
sprawa wygląda tak, mam oś jezdni (polilinia z łuków i linii) i "milion" znaków drogowych wzdłuż osi, do każdego muszę dodać kilometr drogi, na którym się znajduje, czy jest jakiś łatwy sposób albo jakiś skrypt, żeby po kliknięciu na osi 'zczytywało' kilometr i wstawiało jako tekst
pozdrawiam

jakis przyklad dwg, przed i po.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4893
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez gieroy » paź 08, 2011 15:30

AutoCad Civil + Nakładka znaki drogowe http://www.aplikom.com.pl/index/produkty/oprogramowanie/opis/334_Oznakowanie_drogowe_APLIKOM

Sprawdzone praktycznie i łącznie dwa programy dają przyjemną pracę:

Wersja 2011 zawiera:

- zliczanie kilometrażu przy wstawianiu znaków pionowych
- automatyczny obrót znaku pionowego wzdłuż osi drogi
- znaki tymczasowe
- wstawianie kilku linii segregacyjnych wzdłuż jednego obiektu liniowego AutoCADa
- nowe zestawienia znaków
- bardziej przystępny interfejs
gieroy
 
Posty: 145
Dołączył(a): wrz 30, 2010 13:17

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez kojacek » paź 08, 2011 16:02

gieroy napisał(a):AutoCad Civil + Nakładka znaki drogowe http://www.aplikom.com.pl/index/produkty/oprogramowanie/opis/334_Oznakowanie_drogowe_APLIKOM

Sprawdzone praktycznie i łącznie dwa programy dają przyjemną pracę:

Wersja 2011 zawiera:

- zliczanie kilometrażu przy wstawianiu znaków pionowych
- automatyczny obrót znaku pionowego wzdłuż osi drogi
- znaki tymczasowe
- wstawianie kilku linii segregacyjnych wzdłuż jednego obiektu liniowego AutoCADa
- nowe zestawienia znaków
- bardziej przystępny interfejs


http://www.aplikom.com.pl/index/produkty/oprogramowanie/cennik/334_Oznakowanie_drogowe_APLIKOM ;) (bez Civila)

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5550
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez shock-squad » paź 10, 2011 09:17

Witam,
witam, programy tego typu są mi znane, nawet jakiś posiadamy w naszym biurze, problem w tym, że znaki zostały wstawione przed jego zakupem i jest ich tyle, że nie wchodzi w grę ponowne ich wprowadzanie:/ czy jest jakiś cadowski sposób na to?
shock-squad
 
Posty: 14
Dołączył(a): paź 07, 2011 12:17

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez kruuger » paź 10, 2011 09:33

kruuger napisał(a):
shock-squad napisał(a):Witam,
czy istnieje możliwość stworzenia kilometracji po ścieżce?
sprawa wygląda tak, mam oś jezdni (polilinia z łuków i linii) i "milion" znaków drogowych wzdłuż osi, do każdego muszę dodać kilometr drogi, na którym się znajduje, czy jest jakiś łatwy sposób albo jakiś skrypt, żeby po kliknięciu na osi 'zczytywało' kilometr i wstawiało jako tekst
pozdrawiam

jakis przyklad dwg, przed i po.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4893
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez shock-squad » paź 10, 2011 11:30

Witam,
stworzony na szybko rysunek obrazujący problem:]
Załączniki
przyklad.dwg
(101.27 KiB) Pobrane 254 razy
shock-squad
 
Posty: 14
Dołączył(a): paź 07, 2011 12:17

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez kruuger » paź 10, 2011 11:45

shock-squad napisał(a):Witam,
stworzony na szybko rysunek obrazujący problem:]

i jak niby to ma dzialac? klikasz pierwszy punkt na linii potem drugi, a nastepnie punkt wstawienia tekstu ?
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4893
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez shock-squad » paź 10, 2011 12:03

Wyobrażam to sobie w ten sposób, klikam na polilinie (ogólnie) żeby wybrać ścieżke, potem konkretnie punkt na polilini na wysokości znaku i w tym momencie oczekiwałbym, że wyskoczy mi tekst jednowierszowy z wbitym kilometrem, który zczytał z polilini, określam jego punkt wstawienia, obrót i gotowe:]
wiem, że to dość złożona operacja, ale może ktoś się z czymś takim spotkał:)
shock-squad
 
Posty: 14
Dołączył(a): paź 07, 2011 12:17

Re: kilometracja po ścieżce

Postprzez kruuger » paź 10, 2011 12:15

shock-squad napisał(a):Wyobrażam to sobie w ten sposób, klikam na polilinie (ogólnie) żeby wybrać ścieżke, potem konkretnie punkt na polilini na wysokości znaku i w tym momencie oczekiwałbym, że wyskoczy mi tekst jednowierszowy z wbitym kilometrem, który zczytał z polilini, określam jego punkt wstawienia, obrót i gotowe:]
wiem, że to dość złożona operacja, ale może ktoś się z czymś takim spotkał:)

takie pytanko do lispujacych. czy jest cos takiego jak czesciowa dlugosc odcinka ?
jedyne co przychodzi mi do glowy to zrobic kopie obiektu, break w punkcie i dopiero pobranie dlugosci takiego odcinka
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4893
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników