_

Kolory w Catia V5

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Kolory w Catia V5

Postprzez Artur_S » sty 15, 2006 01:03

Od niedawna pracuje w Catii V5 (do teraz w V4) mam nastepujace pytanie: czy da sie tak ustawic V5 zby przy kopiowaniu modelu jako link zachowala kolory ustawione dla orginalu (cos jak "no color w V4")? Po kazdej operacji wklejenia kolory sa resetowane do domyslnych i to nie tylko przy kopiowaniu do innego pliku ale nawet jesli robie odbicie symetryczne w tym samym modelu.
Art
Artur_S
 
Posty: 7
Dołączył(a): gru 10, 2005 21:44
Lokalizacja: Kielce

Re: Kolory w Catia V5

Postprzez ///RSth » sty 15, 2006 02:03

Gdzieś już czytałem o tym (lub podobnym) problemie, ale...
...nie pamiętam gdzie :)
( Chyba na catiav5forum.de albo cad.de )

Ja się osobiście z tym problemem nie spotkałem, ale to też
zależy od wersji. Zapytaj może na www.catia.com.pl
Pozdrawiam,
///RSth,

Polecam: CATIA - www.catia.com.pl /
PRO/E - www.pfp.w.pl / CAE - www.cae.info.pl
Avatar użytkownika
///RSth
 
Posty: 290
Dołączył(a): wrz 30, 2005 00:20
Lokalizacja: Wawa / Bemowo

Re: Kolory w Catia V5

Postprzez PJ » sty 16, 2006 21:52

Witam

A gdzie nadajesz kolor ? na poziomie solida czy Body ? U mnie na domyslnych ustawieniach dziala ok, tzn kolor nadany na poziomie Body jest kolorem domyslnym dla Body i solida powstalego po Paste as Result with link ...
sprawdzone na R12/14

P.
PJ
 
Posty: 53
Dołączył(a): paź 12, 2005 07:55

Re: Kolory w Catia V5

Postprzez Artur_S » sty 16, 2006 23:04

Dokladnie to chodzi mi oto ze jezeli mam w solidzie rozne kolory (dla gwintow, pod sruby, czy ze wzgledu na rodzaj obrobki) to po wstawieniu takiego obiektu jest on w jednym kolorze, a reczna zmiana kolorow dla np. 20 otworow moze czlowieka doprowadzic do szalu. To samo dotyczy jezeli pada dociagam do powierzchni - tez cala bryla ma jeden kolor bez wzgledu na kolor powierzchni (powinny byc inne tz. element powierzchni inny kolor a sciany boczne inny). W V4 po prostu ustawialem standart no color i po sprawie. Czy w V5R14 tez jest to mozliwe (np import z V4 czy STEP-u przejmuje kolory orginalu)?
Art
Artur_S
 
Posty: 7
Dołączył(a): gru 10, 2005 21:44
Lokalizacja: Kielce

Re: Kolory w Catia V5

Postprzez PJ » sty 17, 2006 13:32

sugeruje lekture dokumentacji :-)

Paste as Result with Link
If this option is used, only the geometry is copied, not the
specifications.

to co chcesz osiagniesz uzywajac As specified in Part Document

P.
PJ
 
Posty: 53
Dołączył(a): paź 12, 2005 07:55


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników