_

[AutoCAD 2011] komendy 'undo' i 'zoom'

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

[AutoCAD 2011] komendy 'undo' i 'zoom'

Postprzez johnyjj2 » sty 06, 2011 20:41

Witam!

Od jakiegoś czasu uczę się AutoCAD-a z książki "AutoCAD 2011 No Experience Required" i jestem z niej bardzo zadowolony. Niestety, przeczytałem dopiero ok. 400 stron z 1000. Jest pewna rzecz, która mnie dość irytuje w AutoCAD-zie. A mianowicie: czy istnieje możliwość, żeby komenda "undo" nie uwzględniała cofania komendy "zoom", a jedynie pozostałe komendy?

Drugie moje pytanie dotyczy Parametric -> Dimensional -> Aligned/Vertical/Horizontal. Czy da się to ustawić względem początku układu współrzędnych (UCS), a nie względem innego obiektu? Na razie tymczasowo stworzyłem dodatkową warstwę, a w niej tylko prostokąt zaczynający się w 0,0 i względem niego ustawiam, ale to rozwiązanie nie zdaje egzaminu. Po dodaniu paru "parametrics" ten prostokąt znalazł się poniżej punktu 0,0.

I jeszcze takie poboczne pytanie. Czy dodawanie constraints (parametrics) to jedyna możliwość ustawienia wymiarowania (dodają one np. linię równoległą w pewnym oddaleniu, ze strzałkami z obu stron i wartością napisaną obok linii)? Podejrzewam, że nie, ale nie wiem, jak skorzystać z innej.

Pozdrawiam!
johnyjj2
 
Posty: 9
Dołączył(a): lip 29, 2009 10:59

Re: [AutoCAD 2011] komendy 'undo' i 'zoom'

Postprzez z » sty 08, 2011 01:09

johnyjj2 napisał(a):Od jakiegoś czasu uczę się AutoCAD-a z książki "AutoCAD 2011 No Experience Required" i jestem z niej bardzo zadowolony. Niestety, przeczytałem dopiero ok. 400 stron z 1000. Jest pewna rzecz, która mnie dość irytuje w AutoCAD-zie. A mianowicie: czy istnieje możliwość, żeby komenda "undo" nie uwzględniała cofania komendy "zoom", a jedynie pozostałe komendy?(...)

W AC nie ma komend. Są polecenia. O możliwości wyłączania irytujących niektórych opcji nie trzeba daleko szukać. Wystarczy F1 i poczytać o poleceniu undo.
z
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: [AutoCAD 2011] komendy 'undo' i 'zoom'

Postprzez badziewiak » sty 08, 2011 01:23

z napisał(a):
johnyjj2 napisał(a):Od jakiegoś czasu uczę się AutoCAD-a z książki "AutoCAD 2011 No Experience Required" i jestem z niej bardzo zadowolony. Niestety, przeczytałem dopiero ok. 400 stron z 1000. Jest pewna rzecz, która mnie dość irytuje w AutoCAD-zie. A mianowicie: czy istnieje możliwość, żeby komenda "undo" nie uwzględniała cofania komendy "zoom", a jedynie pozostałe komendy?(...)

W AC nie ma komend. Są polecenia. O możliwości wyłączania irytujących niektórych opcji nie trzeba daleko szukać. Wystarczy F1 i poczytać o poleceniu undo.

OT:
Slowo command tlumaczy sie jako polecenie, ale czy na pewno komenda jest zlym tlumaczeniem? Zerknij tu: http://translate.google.com/#auto|pl|command
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/sh/up3dg43ss5ktfdq/IZF2IUM_zJ
http://badziewiak2010.republika.pl
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2111
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: [AutoCAD 2011] komendy 'undo' i 'zoom'

Postprzez z » sty 08, 2011 01:51

badziewiak napisał(a):OT:
Slowo command tlumaczy sie jako polecenie, ale czy na pewno komenda jest zlym tlumaczeniem? Zerknij tu: http://translate.google.com/#auto|pl|command

A czy google to jakiś guru?
z
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: [AutoCAD 2011] komendy 'undo' i 'zoom'

Postprzez badziewiak » sty 08, 2011 02:56

z napisał(a):
badziewiak napisał(a):OT:
Slowo command tlumaczy sie jako polecenie, ale czy na pewno komenda jest zlym tlumaczeniem? Zerknij tu: http://translate.google.com/#auto|pl|command

A czy google to jakiś guru?

Jan Stanislawski - "Wielki slownik angielsko-polski":
command-[...]2. wojsk komenda
i jak na zlosc nie pisze nic o poleceniu
ale ja sie tam nie upieram, bo to naprawde pierdoly sa ;)
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/sh/up3dg43ss5ktfdq/IZF2IUM_zJ
http://badziewiak2010.republika.pl
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2111
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: [AutoCAD 2011] komendy 'undo' i 'zoom'

Postprzez z » sty 08, 2011 11:57

badziewiak napisał(a):Jan Stanislawski - "Wielki slownik angielsko-polski":
command-[...]2. wojsk komenda
i jak na zlosc nie pisze nic o poleceniu
ale ja sie tam nie upieram, bo to naprawde pierdoly sa ;)
He, he, zapomniał o komendzie milicji a i uzupełnień mu umknęła. Pewnie jakiś młodzik. Przecież wiadomo, że pierdoły. Na tym forum tak się utarło i jest kilku zagorzałych przeciwników komendy.
z
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: [AutoCAD 2011] komendy 'undo' i 'zoom'

Postprzez kojacek » sty 08, 2011 12:29

z napisał(a): (...) jest kilku zagorzałych przeciwników komendy.


W ramach zwyczajnej autopromocji: http://kojacek.republika.pl/commands.html ;)

kojacek
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4712
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: [AutoCAD 2011] komendy 'undo' i 'zoom'

Postprzez badziewiak » sty 08, 2011 14:29

kojacek napisał(a):
z napisał(a): (...) jest kilku zagorzałych przeciwników komendy.


W ramach zwyczajnej autopromocji: http://kojacek.republika.pl/commands.html ;)

kojacek

Nie wiem dlaczego, ale chyba jest jakies dziwne formatowanie znakow, bo zamiast:
Będą to na przykład: KRESKUJ (HATCH), SZKICUJ (SKETCH), ROZCIąGNIJ (STRETCH), ZAOKRąGL (FILLET), PRZEDŁUŻ (LENGTHEN), ODSUŃ (OFFSET) itd.
widac
Będą to na przykład: ....................... itd.
A reasumujac: Czy polecenie, czy komenda, dla mnie to jeden !@#uj.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/sh/up3dg43ss5ktfdq/IZF2IUM_zJ
http://badziewiak2010.republika.pl
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2111
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: [AutoCAD 2011] komendy 'undo' i 'zoom'

Postprzez johnyjj2 » sty 08, 2011 17:32

Dzięki za odpowiedzi!

Zdaję sobie sprawę, że moja znajomość AutoCAD-a jest ograniczona, bo jaka inna mogła by być, jeśli dopiero od niedawna zacząłem się uczyć tego programu, a na dobrą sprawę przez ostatnie dwa czy trzy miesiące odsunąłem temat tej nauki na bok, bo miałem dużo pilniejsze obowiązki.

Domyślam się również, że teoretycznie wszystko da się wyczytać z pomocy, ale niestety praktyka często nie współgra z teorią. Żeby jednak Waszej sugestii stało się zadość, przytoczę tutaj wnioski z pobieżnej lektury pliku pomocy. (Pomijając już fakt, że mam ograniczony dostęp do internetu, a po wciśnięciu przycisku F1 włącza mi się pomoc on-line). Pomoc do komendy "undo" znajduje się tutaj: http://docs.autodesk.com/ACD/2011/ENU/f ... f-5281.htm . Wyszukiwanie informacji odnośnie słowa "zoom" wskazuje na jeden akapit i krótką notkę:

Combine
Controls whether multiple, consecutive zoom and pan commands are combined as a single operation for undo and redo operations.
Note: and zoom commands that are started from the menu are not combined, and always remain separate actions.

W zasadzie to niczego mi nie mówi, a tym bardziej 1. w jaki sposób na stałe ustawić Undo -> (prompt) -> Control -> Combine, 2. jak w ogóle nie uwzględniać komend "zoom" i "pan" w komendzie "undo", a nie traktować je jako jedną.

Na pewno wiedza dotycząca etymologii i językoznawstwa porównawczego jest bardzo ciekawa, jednak nie przyczyniła się ona do mojego zrozumienia sposobu ustawienia dolnego, lewego roku głównego prostokąta na rysunku względem początku układu współrzędnych o stałą wartość, ani alternatywnego (czy też może głównego?) sposobu wymiarowania, innego, niż używanie "parametrics". (Mając dużo ograniczeń wymiarowych polecenie "Show all" tworzy rysunek, na którym niewiele widać).

Żeby jednak zaspokoić ciekawość forumowiczów odnośnie tego, dlaczego użyłem słowa "komenda" zamiast "polecenie", nadmienię, że używam wersji anglojęzycznej. Mając angielską książkę zainstalowałem AutoCAD-a z angielskimi komendami. (Nie wiedziałem wówczas, że wszystkie angielskie komendy da się wywołać poprzedzając je podkreślnikiem). No a w tej książce używane jest słowo "command". Ponieważ bardziej istotne było dla mnie dowiedzieć się, jak wykonać rysunek techniczny w AutoCAD-zie, a nie jak stworzyć doskonale precyzyjny słownik języka angielskiego, zdecydowałem się użyć wyrazu, który oddaje w przybliżeniu znaczenie słowa "command", a jednocześnie jest podobny do oryginalnego wyrazu.

Pozdrawiam!
johnyjj2
 
Posty: 9
Dołączył(a): lip 29, 2009 10:59

Re: [AutoCAD 2011] komendy 'undo' i 'zoom'

Postprzez kojacek » sty 08, 2011 17:47

johnyjj2 napisał(a): (...) Żeby jednak zaspokoić ciekawość forumowiczów odnośnie tego, dlaczego użyłem słowa "komenda" zamiast "polecenie", nadmienię, że używam wersji anglojęzycznej. Mając angielską książkę zainstalowałem AutoCAD-a z angielskimi komendami. (Nie wiedziałem wówczas, że wszystkie angielskie komendy da się wywołać poprzedzając je podkreślnikiem). No a w tej książce używane jest słowo "command". Ponieważ bardziej istotne było dla mnie dowiedzieć się, jak wykonać rysunek techniczny w AutoCAD-zie, a nie jak stworzyć doskonale precyzyjny słownik języka angielskiego, zdecydowałem się użyć wyrazu, który oddaje w przybliżeniu znaczenie słowa "command", a jednocześnie jest podobny do oryginalnego wyrazu.


- Dlaczego zatem używasz słowa rysunek a nie Drawing? - zapytać można po tym wywodzie... ;)

kojacek
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4712
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron