_

Komentarze

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Komentarze

Postprzez Kranz » gru 01, 2009 10:32

Czy może wiecie czy autocad 2010 daje możliwość stowarzenie komentarzy do danego rysunku? tzn. mam wrysowany element i chciałabym dodac do niego komentarz ale tylko aby był widoczny w momencie najechania (lub zaznaczenia) danego elementu.
Czy to wogóle jest możliwe do realizacji?
Kożystam z hiperłącza, ale daje mi to tylko tyle że otwiera mi cały folder np. tabelka excel - a nie oto mi chodzi.

z góry dziekuje za pomoc :D
Kranz
 
Posty: 15
Dołączył(a): lis 03, 2009 11:20

Re: Komentarze

Postprzez E Kowalski » gru 05, 2009 19:37

Kranz napisał(a):Czy może wiecie czy autocad 2010 daje możliwość stowarzenie komentarzy do danego rysunku? tzn. mam wrysowany element i chciałabym dodac do niego komentarz ale tylko aby był widoczny w momencie najechania (lub zaznaczenia) danego elementu.
Czy to wogóle jest możliwe do realizacji?
Kożystam z hiperłącza, ale daje mi to tylko tyle że otwiera mi cały folder np. tabelka excel - a nie oto mi chodzi.

z góry dziekuje za pomoc :D


W samym cadzie możliwa jest realizacja tego pomysłu za pomocą prostego triku: zmiana koloru tekstu na kolor tła tym samym napis znika i odwrotnie.
Czy to zadziała w trybie hiperłącza nie wiem.

Natomiast tak jak to wygląda w windowsie czyli za pomocą horągiewek wyskakujacych to niestety nie.

W przypadku hiperłącza chodzi zapewne o to drugie rozwiązanie - nikomu to nie było do tej pory potrzebne, ale to nie znaczy, że ne dałoby się tego zrobić. Przydatny byłby Pascal prawdopodobnie lub inny edytor. To wymaga zastanowienia ale napewno da się wykonać.

Powodzenia
EKowalski
E Kowalski
 
Posty: 182
Dołączył(a): lut 21, 2008 00:01

Re: Komentarze

Postprzez Andrzej Korynek » gru 06, 2009 13:34

Witam!
Przyszło mi na myśl, że można by do tego wykorzystać narzędzie, które zostało stworzone do zupełnie innego celu, ale mogłoby rozwiązać Twój problem. Otóż mógłbyś z danego elementu stworzyć blok dynamiczny z parametrem przeglądania i operacją przeglądaj - a tam w oknie dialogowym można by wpisać komentarz.
Jeszcze raz podkreślam, że to jest absolutnie nietypowe wykorzystanie dynamiczności bloku, ale to działa.
pozdrawiam
akor
Andrzej Korynek
 
Posty: 202
Dołączył(a): lis 09, 2005 13:02

Re: Komentarze

Postprzez kojacek » gru 06, 2009 13:39

Andrzej Korynek napisał(a):Witam!
Przyszło mi na myśl, że można by do tego wykorzystać narzędzie, które zostało stworzone do zupełnie innego celu, ale mogłoby rozwiązać Twój problem. Otóż mógłbyś z danego elementu stworzyć blok dynamiczny z parametrem przeglądania i operacją przeglądaj - a tam w oknie dialogowym można by wpisać komentarz.
Jeszcze raz podkreślam, że to jest absolutnie nietypowe wykorzystanie dynamiczności bloku, ale to działa.
pozdrawiam
akor


Ja bym się badziej pokusił o dodanie danych dodatkowych obiektu (XDATA) i odczytywaniu ich po najechaniu (nawet nie kliknięciu) kursoorem nad obiekt. Opis pojawiał by się w linii poleceń. Zaletą tego jest ze linia pozostaje linia okrąg okręgiem etc. Dane mozna w kazdej chwili usunąc. Mozna to zrealizować LISP-em (wada: LT wysiada)

kojacek
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4714
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: Komentarze

Postprzez kojacek » gru 07, 2009 23:38

Jeszcze nie zdążyłem opisać... Poleceniem OC, można dodać, usunąć i odczytać "komentarz" obiektu. Wyświetlany jest w linii poleceń. Ac2k+

Do wzięcia:
http://kojacek.republika.pl/download/ocomm.vlx

kojacek
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4714
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: Komentarze

Postprzez z » gru 08, 2009 13:57

kojacek napisał(a):Jeszcze nie zdążyłem opisać... Poleceniem OC, można dodać, usunąć i odczytać "komentarz" obiektu. Wyświetlany jest w linii poleceń. Ac2k+

Do wzięcia:
http://kojacek.republika.pl/download/ocomm.vlx

kojacek

Ładnie, ale jedno "ale": na 2k7en nie działa, tzn, po wczytaniu, uruchomieniu, dodaniu, najechaniu - w linijce poleceń nic.

Kod: Zaznacz cały
AutoLISP file to load <ocomm>: ocomm

Loading... Wczytano: ocomm.vlx by kojacek. Polecenie: OC
nil

Command:
Command: oc

Komentarz obiektu [Dodaj/Usuń/Pokaż] <Pokaż>: d

Wskaż obiekt:
Command:
Command:
OC
Komentarz obiektu [Dodaj/Usuń/Pokaż] <Pokaż>: p

Wskaż obiekt rysunkowy, lub dowolny klawisz aby zakończyć:

Command:

Kursor nie jest w trybie wskazywania.
Jeżeli obiekt jest zaznaczony przed wywołaniem polecenia, jest ok.

Tak na marginesie, linia poleceń nie wydaje mi się dobrym miejscem na wyświetlanie, widziałem kiedyś procedurkę wyświetlającą komunikaty w linii tray (przed współrzędnymi kursora)
z
 
Posty: 1950
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Komentarze

Postprzez kojacek » gru 08, 2009 15:14

z napisał(a): Kursor nie jest w trybie wskazywania.
Jeżeli obiekt jest zaznaczony przed wywołaniem polecenia, jest ok.

Nie wiem dlaczego nie jest - musi być. (curtype dla grread jest na Display the object-selection “target” cursor). Fakt - grread lubi stroić fochy, ale...

z napisał(a):
Tak na marginesie, linia poleceń nie wydaje mi się dobrym miejscem na wyświetlanie, widziałem kiedyś procedurkę wyświetlającą komunikaty w linii tray (przed współrzędnymi kursora)


Za pomocą modemacro (jak się domyślam) - jednak ja odwrotnie - uważam że linia poleceń jest najlepszym miejscem na komunikację.


kojacek
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4714
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: Komentarze

Postprzez badziewiak » gru 09, 2009 00:00

z napisał(a):Tak na marginesie, linia poleceń nie wydaje mi się dobrym miejscem na wyświetlanie
To uaktywnij tryb dynamiczny (czy jak sie to zwalo) - teksty z commandline beda sie wyswietlaly przy kursorze.
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2113
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Komentarze

Postprzez z » gru 09, 2009 13:18

badziewiak napisał(a):
z napisał(a):Tak na marginesie, linia poleceń nie wydaje mi się dobrym miejscem na wyświetlanie
To uaktywnij tryb dynamiczny (czy jak sie to zwalo) - teksty z commandline beda sie wyswietlaly przy kursorze.

Niby tak, ale zmieniać przyzwyczajenia dla jednego wyskakującego opisu?. Gdybyż tak kojacek zaimplementował do programu możliwość zmiany DYNMODE to będzie po sprawie.
ps.
Niniejszym odszczekuję, jakoby nie działał mi wytwór kojackowy, działa, ale nie akceptuje prawego guzika myszy jako enter i to mnie zwiodło. Spacja i enter działa, więc jakoś to przeżyję.
z
 
Posty: 1950
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron