_

Komputer do civila

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Komputer do civila

Postprzez mateusz_m » lis 23, 2012 20:11

Witam,
zabieram się za składanie zestawu do Autocada 2013 cyvil. Obecny sprzet nie daje sobie rady. Po otworzeniu mapy wektorowej ok. 300 MB nie da sie praktycznie pracowac. To samo po podpiecu posklejanej ortofotomapy (ok. 2 GB). W przyszlosci bedzie wykorzystywany rowniez do pracy 3d w cyvilu (trasowanie, korytarz itp.). Budżet ok. 6000 pln.
co sadzicie o takim zestawie?

Karta graficzna Hewlett-Packard NVIDIA Quadro 2000 1GB
Zasilacz OCZ ZT Series 750W fully Modular 80 Plus Bronze, ATX12V v2.2 Active PFC
Płyta główna Asus SABERTOOTH Z77 Intel Z77 LGA 1155 (3xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE)
Dysk SSD OCZ Vertex4 128GB SATA3 2.5'' MLC (VTX4-25SAT3-128G)
Procesor Intel Core i7-3770K, 3.5GHz, 8MB, LGA1155, 22mm, 77W, BOX (BX80637I73770K)
Pamięć Kingston HyperX 2x8GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL10 DIMM XMP HyperX Blu Red Series (KHX16C10B1RK2/16X)

Poskladany z komponentow dostepnych na morele.net.
mateusz_m
 
Posty: 2
Dołączył(a): lis 23, 2012 20:01

Re: Komputer do civila

Postprzez Mathheus » lis 24, 2012 23:27

Lp Podzespół Kod Towar Cena Brutto Ilość Wartość Brutto
0 Procesor AMD_FX-8350 AMD X8 FX-8350 s.AM3+ BOX. 789 1 789
1 Płyta główna SABERTOOTH_990FX_R2 Asus SABERTOOTH 990FX R2.0 s.AM3+. 649 1 649
2 Chłodzenie procesora NOC_NH-D14 Noctua NH-D14. 299 1 299
3 Pamięć RAM PAMGELDR30075 GEIL DDR3 8 GB 1866MHZ DUAL VELOCE CL.9. 175 2 350
4 Karta graficzna HP_WS094AA HP Nvidia Quadro 2000 1GB PCI-E. 1659 1 1659
5 Dysk Twardy SH103S3/120G Kingston HyperX 3K SSD SATA3 2.5" 120GB SH103S3/120G. 399 1 399
5 Dysk Twardy SEAGATE_ST1000DM003 Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB. 275 1 275
6 Obudowa AER_PGS_VS-3 Aerocool PGS Vs-3. 145 1 145
7 Zasilacz CRS_CP-9020048-EU Corsair Builder Series CX600 V3 80Plus Bronze 600W. 289 1 289
8 Napęd lub nagrywarka LG_GH24NS90_B_O LG DVD Recorder GH24NS90 Sata Black Oem. 69 1 69
Cena zestawu brutto: 4923

AMD --> TANIEJ a równie dobrze a nawet lepiej( zasilacz oczywiście mocniejszy niż ten powyżej )

edit: piledriver oczywiście ( vishera ) procesor

źródło : proline.pl oraz allegro
Mathheus
 
Posty: 16
Dołączył(a): kwi 01, 2012 21:34

Re: Komputer do civila

Postprzez adam_M » lis 25, 2012 03:37

tak ..amd do autocada ... powodzenia ... teoretycznie to samo , ale w takim razie dlaczego autodesk wszystko kompiluje na intelach ?? sam kiedyś miałem dylemat, ale wydając kilka tysięcy na stacje graficzną kilka stówek więcej , a lepiej miec pewność że nie będzie niekontrolowanych zwiech programu
co do SSD .. raczej odradzam dyski na kontrolerze sandforce ... lubieją mieć blue screeny bez powodu, ( znam to z autopsji)
dysk vertex4 to dobry wybór
na dowód przewagi intela nad amd w programach cad przemawia ten test :
http://pclab.pl/art51730-10.html
gdzie tylko przy renderowaniu budowa modułowa amd ma przewagę, a przy normalnej pracy gdzie liczy się 1 rdzeń intel nie ma sobie równych
2 sprawa pobór prądu ... pod obciazeniem intel dosłownie miażdzy amd
adam_M
 
Posty: 564
Dołączył(a): lut 14, 2006 10:30

Re: Komputer do civila

Postprzez mateusz_m » lis 26, 2012 13:30

Dzieki za odpowiedz Adamie. Chciałem się upewnić co do mojej konfiguracji. Kilka stówek faktycznie nie ma tu aż takiego znaczenia. Komputer ma być nie do zajechania, zwłaszcza ze projekt nad którym pracujemy jest na prawdę duży.
mateusz_m
 
Posty: 2
Dołączył(a): lis 23, 2012 20:01

Re: Komputer do civila

Postprzez adam_M » lis 26, 2012 14:55

nie zapomni do Swojego zestawu kupić oddzielny porządny cooler na cpu bo boxowy o kant..d... rozbić
2 sprawa czy 120 giga ssd starczy na system + cywila ( nie wiem ile on zajmuje ) ale zysk wydajności będzie największy , gdy program na którym pracujesz, system i najlepiej aktualny projekt są na SSD,
u mnie 120 przy inventorze+ ms office i projektach i zostało ok 10 gb wolnego ...
wiec tak troche niemrawo i jak robie cos wiekszego to stare projekty musze czasami wywalać na 2 dysk HDD
adam_M
 
Posty: 564
Dołączył(a): lut 14, 2006 10:30

Re: Komputer do civila

Postprzez Mathheus » lis 30, 2012 02:37

adam_M :

Masz całkowitą rację jeżeli chodzi o preferencje autora. Nie wziąłem pod uwagę "gibkości" finansowych. Raczej skłaniałem się do rozważenia budżetu finansowego jako głównego wyznacznika składu konfiguracji ( z czym sam ostatnio muszę się zmierzyć ). Więc proszę mi to wybaczyć :D Jednak z drugiej strony, jeżeli chodzi o czysto ekonomiczne wątki dyskusji, rozważenie zakupu procesora AMD( i tym samym płyty głównej ) nie jest jednak aż tak drastycznym błędem ( mam tu na uwadze możliwości OC FX-8350), bo skoro większość aplikacji CAD wykorzystuje jedynie jeden rdzeń procesora to pod tym względem AMD (niestety) nie ma sobie równych ( głównym "akceleratorem" aplikacji CAD jest GPU ). A biorąc pod uwagę stosunek ceny do wydajności "zainteresowanych" stron ( http://www.youtube.com/watch?v=0RoYcl0j2ME --> http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html ) cena gra niestety ważną rolę ( przynajmniej dla mnie ) co zaznaczyłem na początku rozwinięcia odpowiedzi. Jednak w całości zgadzam się z Pana opinią na temat "prądożerności" procesorów AMD.
Mathheus
 
Posty: 16
Dołączył(a): kwi 01, 2012 21:34

Re: Komputer do civila

Postprzez infinitywaves » gru 11, 2012 23:57

Witam zastanawia mnie kilka kwestii w tej konfiguracji

1. moim zdaniem już jeden błąd widać na samym początku to jest 2x8GB zamiast 4x2GB = obstawienie wszystkich wolnych banków na MOBO, bo po cholerę taki CPU wielowątkowy? jak będzie czekał = tracił cykle na zwolnienie dostępu do RAM'u.
(uwaga: ram może zapisywać lub odczytywać komórki pamięci... w jednym cyklu zegara... itd...)
Polecam analizę profesjonalnie budowanych WS i zobaczenie jak wyglądają MOBO na tych stronach
http://www.tyan.com/
http://www.supermicro.nl/index_home.cfm
te firmy produkują nie tylko serwerowe MOBO ale i do Work Station

2. dlaczego nie CPU i7-3770T http://ark.intel.com/compare/65523,65525
atuty:
A) mniejsza częstotliwość/temperatura w wolniejszym trybie = mniej WATów do płacenia a takie CPU jest wystarczające i niewiele wolniejsze... gdyby to tak czysto hipotetycznie zsumować dając coś ala obraz jakiejś tam sumarycznej wydajności... chociaż to mocno naciągana teoria to: 29,5GHz vs. 31,2GHz różnica to 1,7GHz a cena?
B) zaoszczędzony $ przesunąć do GPU lub SSD

3. zasilacz 600watt? no ok = obciążenie do około 1/2czyli raptem 300 i po tym zaczyna się problem z decybelami
jak sobie liczę to mi wychodzi ze dopiero 750 będzie ok... ostatnio użyłem jednego z darkpower pro od be!quiet + wentylatory silent wings 2 +maty wyciszające i efekt był powalający a to ma być do pracy = przebywania obok po kilkanaście h dziennie

4. CPU powinno mieć jakiś wydajny a cichy wentylator i z obecnie produkowanych nie ma nic bardziej wydajnego/cichego jak to
http://www.coolermaster.com.pl/product. ... ct_id=5279 testowane - wentylator ma być schowany w środku a nie na zewnątrz co ułatwia wydobywanie się dźwięku

5. na koniec buda - dobra buda raz na całe życie? - to możliwe np http://www.zalman.com/global/product/Pr ... hp?Idx=368 design ok, w standardzie hotswap na HDD, i grube blachy = już sama w sobie będzie cicha...
błąd konstrukcyjny aerocool'a to brak otworów w górnej części a sorrry ale gorące powietrze samo się pcha w gorę.. wiec to to będzie się i grzać więcej i buczeć

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników