_

Komputer do SolidWorks i AlphaCam - da rade?

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Komputer do SolidWorks i AlphaCam - da rade?

Postprzez najdus » wrz 25, 2013 13:14

Witam

Planuję zakup sprzętu do pracy na SolidWorks'ie i AlphaCam'ie, wstępna konfiguracja:

1. Procesor - Intel Core i5 3470 3,2 GHz - 695 pln
2. Płyta główna - Gigabyte GA-B75M-D3H - 270 pln
3. Karta graficzna - GeForce with CUDA GT 630 Asus 2GB DVI&HDM&VGA (PCI-E) - 269 pln
4. Pamięć RAM - Kingston HyperX DDR3 2x4GB 1600MHz XMP CL9 - 369 pln
5. Dysk twardy - WD Blue 1TB WDEZEX 64MB Cache Sata-600 - 229 pln
6. Zasilacz - OCZ SXS 400W 80+ PSU - 180 pln
lub
Chieftec GPA-400S8 bulk 80%+ - 150 pln
7. Obudowa - SilentiumPC Brutus BT-310 PureBlack - 125 pln
8. Monitor - 21,5" Samsung SyncMaster S22C300B - 439 pln
9. System - Windows 7 64bit ok 400 pln
10. Lite-ON DVD+/-RW IHAS120-04 bulk black (Serial ATA, bez oprogramowania) - 66 pln
11. Klawiatura - Genius SlimStar 110 lub i220 Black - ok 30 pln
12. Myszka - A4-TECH X6-60D czarna (EVO Glaser 60D) - ok 30 pln

Cena: 3102 pln

Proszę o opinie czy taka maszyna ma sens i co ewentualnie wymienić - ogranicza mnie budżet miało być 3 tyś ale już jest przekroczony...
Z góry dziękuję za rady i opinie
najdus
 
Posty: 2
Dołączył(a): mar 08, 2010 12:53

Re: Komputer do SolidWorks i AlphaCam - da rade?

Postprzez Furby » paź 03, 2013 09:55

Moim zdaniem nie masz się co przejmować. Powinien smigać jak sie patrzy. Co prawda przy dużych złożeniach i 2 monitorach żadna maszyna nie jest wystarczająco wydajna. Pomyślałbym o przemyśleniu RAM'u. Proponowałbym GOODRAM'a.
Furby
 
Posty: 21
Dołączył(a): lis 03, 2012 20:43

Re: Komputer do SolidWorks i AlphaCam - da rade?

Postprzez lukasek81 » paź 04, 2013 08:56

da radę.
Spróbój może jak ci kasy starczy użyc dysku SSD :) mi smiga że az miło.Też mam 8 gb ramu i jest okej aczkolwiek przy bardzo dużych złożeniach się zaczyna ciąć
lukasek81
 
Posty: 152
Dołączył(a): cze 23, 2010 14:40

Re: Komputer do SolidWorks i AlphaCam - da rade?

Postprzez kathi » lis 25, 2014 09:22

Co do Della 2410 to moge go z czystym sumieniem polecic. Mam go od ponad roku i nic nie stracil na swojej jakości. Przy zakupie patrz tylko na rewizje i date produkcji. Za moich czasow gwarancja na Bad Picsel'e obowiązywała od daty produkcji, a nie od daty zakupu
kathi
kathi
 
Posty: 1
Dołączył(a): lis 25, 2014 09:16

Re: Komputer do SolidWorks i AlphaCam - da rade?

Postprzez infinitywaves » lis 27, 2014 20:45

Witam,

składanie WS poniżej 3k PLN nie ma chyba sensu tzn. kwota jest jak najbardziej słuszna a sprzęt coraz tańszy ale też bez przesady. Taki komputer to raczej zamknięta sprawa nie będzie można tego sensownie rozbudowywać, po drugie tyle razy pisałem nie takie MOBO... kolego zerknij w moje poprzednie posty znajdziesz tam odpowiedz ocb.

Moje pierwsze pytanie dlaczego nie laptop? kilka przykładów (bez wyciskania minimalnej ceny tylko pierwsze lepsze w zakładanym budżecie):
Dell Inspiron 5547 - szybszy CPU, GPU, 16GB RAM (w twoim zestawie brak SSD tu już jest)
http://allegro.pl/laptop-dell-inspiron-5547-i7-4510-16gb-ssd-r7-m265-i4815741001.html
lub
HP ENVY 15-K003NX dobre audio jako jakiś tam bonus, config minimalnie słabiej ale takie są jakie są, celowo wybieram różne firmy żeby nie było ze coś sugeruje
http://allegro.pl/max-hp-envy-15-i7-4510u-16gb-1tb-gtx850-touch-wi8-i4822621679.html
lub
ASUS R510LN-XO103H tu jest podobnie tylko już mniej RAM'u a to bardzo ważne. Większość laptopów obsługuje jednak do 16GB przed zakupem warto sprawdzić gdyż często sprzedawcy schodzą ceną wyciągając RAM a ten na szczęście nie jest drogi.
http://allegro.pl/laptop-asus-r510ln-i7-4500u-8gb-gt840-ssd-win8-i4799420057.html
lub
Y510P i5-4200M - i np tu jest do wstawienia drugi dysk on będzie SSD w standardzie mSATA czyli karty, cena około 250pln i to można w drugim rzucie potraktować jako rozbudowa razem z RAM'em (podaje celowo różne opcje).
http://allegro.pl/wyprzedaz-lenovo-y510 ... 10203.html

ok, tak ogólnie to nie mamy zewnętrznego LCD ale można pracować a być może z kolejnej $ dokupić? i to nie żadne 21" tylko jak do pracy to polecam 27" full HD najmniej a ile najwięcej to już zależy od GPU - to warto sprawdzić przed zakupem lapka cześć GPU nie wychodzi daleko ale Pierwszy laptop ma ATI z 4096x2160max res.
Jeżeli nie ma na monitor $ i nie będzie to ok można spróbować takie coś:
http://allegro.pl/duzy-i-mocny-laptop-lenovo-8x3-2ghz-8gb-gt820-win-i4758239421.html
ok ale czy można taniej a lepiej... hm jeszcze trochę tak
http://allegro.pl/y04-lenovo-y500-i7-8gb-ram-gt650m-1tb-16gb-ssd-fhd-i4836018460.html
ewentualnie taki:
http://allegro.pl/dell-prec-m4600-i7-8-500-q1000-1920x1080-kam-win7-i4837221381.html i wtedy jest miejsce na LCD

To co chyba najważniejsze wszystkie powyższe laptopy będą szybsze i bardziej funkcjonalne od twojego zestawu.

Pozdrawiam
I

ps.
kathi napisał(a):Co do Della 2410 ...
Co do czego kolego? Jakiego Della?
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Komputer do SolidWorks i AlphaCam - da rade?

Postprzez Erico » gru 16, 2014 15:50

Absolutnie nie kupuj sprzętu komputerowego na allegro od prywatnych dostawców (duże firmy są okay).
Z proponowanego przez Ciebie sprzętu, zastanowiłbym się nad dyskiem hybrydowym od Seagate - idealnie się wpasowuje w przestrzeń między hdd, a ssd.
RAM jest w porządku, możesz ewentualnie zerknąć na linię Savage, w ogóle nie bierz pod uwagę Goodramu, tam jedynie good jest price, ale do czasu. Chociaż bardziej przyszłościowe byłoby wybranie płyty głównej obsługującej szybsze pamięci (przynajmniej 2800)
I nie bierz pod uwagę laptopa, chyba że naprawdę potrzebne Ci takie rozwiązanie, ale podzespoły zminiaturyzowane nie cechują się taką samą wydajnością, jak te w blaszakach.
Zastanów się nad Windowsem 8, zdaje się, że jest tańszy od 7, a na pewno wersja BOX.
Nie oszczędzaj na zasilaczu :)

Pozdrawiam.
Erico
 
Posty: 3
Dołączył(a): gru 16, 2014 10:18

Re: Komputer do SolidWorks i AlphaCam - da rade?

Postprzez infinitywaves » gru 16, 2014 16:43

Witam ponownie,

kolego Erico, będę niestety polemizował czy budżet 3k wepchnięty do blaszaka ma sens.

Erico napisał(a):Absolutnie nie kupuj sprzętu komputerowego na allegro od prywatnych dostawców (duże firmy są okay)
serio?!? A jakieś uzasadnienie? Wiesz jak masz 3k to ciśniesz nawet używki gdyż taki CPU ma z 70lat żywotności a za dwa trzy lata i tak zapewne zmiana za 3k nie poskładamy tutaj komputera na lata tylko na przetrwanie/zrealizowanie np. pierwszego zlecenia. Do dzisiaj wszystkie 386 spokojnie działają a to że świat już jest w XXI wieku hm inna sprawa.

Erico napisał(a):zastanowiłbym się nad dyskiem hybrydowym od Seagate - idealnie się wpasowuje w przestrzeń między hdd, a ssd
serio?!? A który dysk hybrydowy Segate ma 128 GB SSD SATA III na poziomie 500 I/O hybrydy maja po kilkadziesiąt GB to teraz policzmy ile zajmuje czysty OS np W7x64 +plik wymiany +programy +miejsce do pracy. 128GB to będzie na styk.


Erico napisał(a):RAM jest w porządku
serio?!? No sam w sobie może i tak ale ilość już nie i takie 16GB jest super optymalne.

Erico napisał(a):Chociaż bardziej przyszłościowe byłoby wybranie płyty głównej obsługującej szybsze pamięci (przynajmniej 2800)
serio, to teraz kolega nam wszystkim wytłumaczy korelacje szybkości do strat na CL oraz napisze o wyższości jak rozumiem mostka nie obsługującego więcej banków pamięci. Czekamy. Ten config ogólnie cały jest słaby ale ok, rozumiem ograniczony budżet

Erico napisał(a):I nie bierz pod uwagę laptopa, chyba że naprawdę potrzebne Ci takie rozwiązanie
serio?!? A kolega widzi jaki jest budżet? kolega porównał sobie laptopy które podałem? 16GB RAM, CPU i7, GPU w wielu wypadkach dużo szybsze, dysk SSD który dla mnie jest podstawą wydajnej pracy i nie jakiś tam SSD tylko szybki SSD. Wszystko to za te same pieniądze.

Erico napisał(a):podzespoły zminiaturyzowane nie cechują się taką samą wydajnością, jak te w blaszakach
serio?!? 8 wątków 3.4Ghz jest wolniejszych od 4 wątków 3.6Ghz http://ark.intel.com/pl/compare/68316,71459 poproszę o jakiś rzeczowy dowód na tą nową teorię.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Komputer do SolidWorks i AlphaCam - da rade?

Postprzez Erico » gru 17, 2014 14:10

Z całym szacunkiem, ale nie będę się przerzucał racjami, z osobą która w stylu wypowiedzi jest nieprzyjemna oraz twierdzi np. że mówi "dysk SSD który dla mnie jest podstawą wydajnej pracy i nie jakiś tam SSD tylko szybki SSD." po czym proponuje komputer http://allegro.pl/laptop-asus-r510ln-i7 ... 20057.html z dyskiem ssd marki "dysk twardy".
Dlatego zalecam samodzielne skomponowanie podzespołów, bo wiem co kupuję, a na allegro częstą praktyką jest nieinformowanie jasno o modelu konkretnej części, pozostawiając ją jako "dysk twardy" albo "wydajna grafika/pamięć RAM".

W tej dyskusji brać udziału już nie będę.

Pozdrawiam.
Erico
 
Posty: 3
Dołączył(a): gru 16, 2014 10:18

Re: Komputer do SolidWorks i AlphaCam - da rade?

Postprzez infinitywaves » gru 17, 2014 17:51

Witam ponownie,

o masz mało...

Erico napisał(a): po czym proponuje komputer http://allegro.pl/laptop-asus-r510ln-i7 ... 20057.html z dyskiem ssd marki "dysk twardy".
serio?!? Ale sprawdziłeś to czy tylko szukasz zaczepki? To się nazywa ignorancja Kolego Erico, pudło - Karen jest od lat na ryku PL (tak jak lubisz, fizyczne salony sprzedaży w galeriach itd ile Ty masz takich salonów?http://www.karen.pl/kontakty/salony). Obecnie prowadzi go Komputronik ekspercie a to oznacza że: http://www.komputronik.pl/product/232561/Elektronika/Komputery/ASUS_R510LN_XO103_120GB_SSD_8GB.html idąc za opisem Komputronika http://www.sandisk.com/products/ssd/sata/ultra-ii/ albo mają zły obrazek wersji Plus. Turno się sprawdza ze ho ho 3minuty ale łatwo rypać po kimś co?

Erico napisał(a): bo wiem co kupuję, a na allegro częstą praktyką jest nieinformowanie jasno o modelu
serio?!?! ale jak, skąd wiesz jak nie potrafisz zapytać... Tak tak ignorancja na całego czy przykre wspomnienia nieudanej aukcji? Tak czy inaczej każdy produkt na Allegro jest objęty ubezpieczeniem Allegro, ponieważ jesteśmy w UE to masz 10dni na zwrot bez podania przyczyny. Po drugie możesz zadać pytanie do aukcji i każdy sklep odpisze co jest dokładnie zamontowane.

Erico napisał(a): W tej dyskusji brać udziału już nie będę.
Jasne jasne nasikać i zwiać, wracaj dziecko do kuchni bo mama woła a w pomidorowej masz tyle ryżu ile ja złożyłem w życiu różnych WS i albo konstruktywna rozmowa oparta na faktach albo proszę nie pisz już nic. Laptopy były opisane jako luźna propozycja bez wyciskania ceny, celowo podane wiecej modeli, to było podanie innego kierunku myślenia gdyż podstawowy WS to najmniej 5k pln a skoro brak $ to trzeba umieć wydać kasę najlepiej jak to jest możliwe, zaczniesz zarabiać to się skończą "blaszaki" za mamy pieniądze.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Komputer do SolidWorks i AlphaCam - da rade?

Postprzez infinitywaves » gru 19, 2014 15:56

ps. a teraz cytuje:

"Witam,
Dziękujemy za kontakt.
W tym laptopie jest zainstalowany dysk jak poniżej .
http://www.karen.pl/product/168255/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/SanDisk_2_5_SSD_128_GB_Serial_ATA3_7_mm.html
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej zachowując ciągłość korespondencji poprzez kliknięcie ODPOWIEDZ
Pozdrawiamy
Karen – obsługa aukcji Allegro
"

Następnym razem kolego Erico sprawdź najpierw o czym chcesz pisać a potem pisz cokolwiek.

Tak na marginesie ostatnio instalowałem w laptopie SanDisk SSD 960GB http://www.sandisk.com/products/ssd/sata/extreme-pro/ Tanie to nie było ale ponieważ szybkości nie poprawią z uwagi na ograniczenia magistrali to zaproponowali 10lat gwarancji, bardzo porządna firma, dysk śmiga rewelacyjnie.

Pozdrawiam
I
Załączniki
SD_960pro.jpg
SD 960 pro - można spokojnie polecić
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników