Generalnie zgadzam się z jedną i drugą opinią: nie ma to jak nowy i z dobrą grafiką

Z tym, że nowy sprzęt o dobrych parametrach trochę kosztuje.
Ja próbuje iść trochę na skróty

Na ultrabuku asusa z procesorem m3-7y30, grafiką intela i 8GB ram dało się używać NX, Solid Edge i Fusion 360. O dziwo NX sprawował się bardzo dobrze, najgorzej Solid Edge. Oczywiście mowa o małych złożeniach. Trochę gorzej było z płynnością ale dało się używać. Przy większych złożeniach już nie dawał rady - zacinał się. Natomiast z wyświetlaniem grafiki nie widziałem problemów, jedynie Fusion "krzyczał", że zła grafika

Nawet renderingi ładne wychodziły tylko bardzo długo to trwało, no i komputer rozgrzany do czerwoności. Musiałem posiłkować się podkładką chłodzącą

Z kolei HP Omen, procesor i5, 16 GB ram, grafika GeForce GTX 1050Ti (czyli takie minimum do gier) radził sobie całkiem dobrze. Renderingi robiły się szybko, działał płynnie.
Jedynie nie wypowiem się odnośnie analiz.
Z mojego doświadczenia nie koniecznie stacja robocza daję rade z programami CAD 3D.
Nawet powiem, że nie bardzo widzę różnicę miedzy stacją roboczą HP na i7, 16GB ram, NVidia Quadro a tym HP Omen.
Zagadką dla mnie jest ta grafika intela na trochę lepszym sprzęcie.
Ten poleasingowy to jednak stacja robocza na xeonie i kosztuje niecałe 1000 zł. Czyli mało a parametry wydają się przyjemne za wyjątkiem grafiki.
Czy nie jest zepsuty to już inna sprawa.
Jednakże jeżeli całą konfigurację ma zepsuć ta grafika intela i pomimo dobrych innych parametrów nie dało by się pracować w tym przypadku na Solid Edge to szkoda tych 1000 zł.
Nigdy nie pracowałem na sprzęcie o takiej konfiguracji stąd moja prośba o pomoc.
Generalnie nie będzie to komputer do pracy tylko można powiedzieć do nauki, testów i cała zabawa na nim potrwa z dwa miesiące więc szkoda wydawać duże kwoty.
Może ktoś ma doświadczenie z taką lub podobną konfiguracją?