_

Komputer stacjonarny do Autocad 2013 2D

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Komputer stacjonarny do Autocad 2013 2D

Postprzez radmis » gru 12, 2015 16:55

Witam Wszystkich na forum.
Potrzebuję kupić komputer stacjonarny do projektowania w Autocad 2013, 2D (projekty drogowe), aktualnie posiadam już ok. 6 letni sprzęt i troszkę łapie zadyszki, szczególnie jak pracuję na rastrach, (a pracuję często). Interesuje mnie sama jednostka, monitor posiadam NEC EA244WMi 24'' i sprawuje się dobrze.
Jeśli chodzi o wymagania to procesor Intel, ma być bardzo cichy, praca jak wcześniej pisałem autocad, office 2010, sporadycznie gry (głównie mój syn), główny nacisk na autocada, w przyszłości może CIVIL, ale pewnie za czym kupię program to i komputer będzie do zmiany. System mam 7 lub 8.1. Fundusz wiadomo im mniej tym lepiej, ale ok. 3000 - 4000 było by ok.
Moja propozycja
1. Płyta główna ASRock Z87 Pro4 /Z87/DDR3/SATA3/USB3/PCIE3.0/s1150/ATX - Z87 Pro4
2. Pamięć 8GB - nie znam się myślę że 8gb wystarczy
3. Procesor Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz, 88W, cache 6MB, BOX (BX80646I54690K)
4. Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho 120 Rev.A - TR145 lub inne
5. Karta graficzna MSI GeForce GTX 960 OC 2GB DDR5 128Bit DVI/HDMI/3xDP (GTX 960 2GD5T OC)
6. Dysk SSD Plextor 2,5' 128GB, SATA III ( 520/200MB/s ), 9,5mm (PX-128M5S)
7. Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD ready/3x120mm bez zasilacza (SPC077) lub podobna złącza muszą być na górze.
8. Zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80 plus BRONZE, activePFC, 4xPCI-E (BN182) lub inny cichy
Posiadam dysk 500GB WD.

Generalnie chciałbym aby komputer był bardzo cichy i wydajny przy autocad.
Z góry dziękuję za pomoc.
radmis
 
Posty: 3
Dołączył(a): gru 12, 2015 16:17
Lokalizacja: lubelskie

Re: Komputer stacjonarny do Autocad 2013 2D

Postprzez infinitywaves » gru 17, 2015 15:44

Witam,

radmis napisał(a): Jeśli chodzi o wymagania to procesor Intel, ma być bardzo cichy, praca jak wcześniej pisałem autocad, office 2010,
do tego momentu to było proste = ciche...

radmis napisał(a):sporadycznie gry (głównie mój syn),
a to tez może być wyciszone na tyle żeby nie przeszkadzać tylko jest kilka warunków i na liście pojawia się nowe produkty, budowałem już kilkukrotnie super wydajny WS o niemal bezszelestnym działaniu, to możliwe tylko trzeba spełnić kilka warunków.

radmis napisał(a):główny nacisk na autocada, w przyszłości może CIVIL, ale pewnie za czym kupię program to i komputer będzie do zmiany.
życie ;-] jednak już teraz planując sprzęt na lata nie musisz wymieniać go ciągle w całości, pisałem o tym kiedyś na tym forum, są komponenty które wystarcza na długie lata np. przemyślana buda [url]http://forum.cad.pl/pc-do-8000-t85053.html
[/url]

radmis napisał(a):System mam 7 lub 8.1. Fundusz wiadomo im mniej tym lepiej, ale ok. 3000 - 4000 było by ok.
zarówno W7 x64 jak i W8.1N pro x64 są stabilne podana ósemka jest minimalnie szybsza od siódemki, jeżeli chodzi o budżet to pytanie czy nie warto kupic laptopa o takiej samej lub nawet większej wydajności? http://forum.cad.pl/laptop-dla-studenta-3-5-roku-architektury-t85753.html#p7705895

radmis napisał(a):Moja propozycja
1. Płyta główna ASRock Z87 Pro4 /Z87/DDR3/SATA3/USB3/PCIE3.0/s1150/ATX - Z87 Pro4
2. Pamięć 8GB - nie znam się myślę że 8gb wystarczy
proponuje 16GB, RAM jest tani, w poprzednich moich postach często poruszam precyzyjne podawanie tego co się kupuje modele lub linki do produktów gdyż jest RAM i RAM sprawa rozbija się i o jego częstotliwość ale jeszcze bardziej o jak najmniejszy parametr CL.

radmis napisał(a):3. Procesor Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz, 88W, cache 6MB, BOX (BX80646I54690K)
ma tylko dwa kanały RAM http://ark.intel.com/pl/products/80811/Intel-Core-i5-4690K-Processor-6M-Cache-up-to-3_90-GHz niemniej jednak to może wystarczyć spokojnie do CAD.

radmis napisał(a):4. Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho 120 Rev.A - TR145 lub inne
sa wentylatory które maja mniejsza ilość decybeli http://www.bequiet.com/pl/cpucooler po drugie tylko ten który podałeś mieści się na styk http://chlodzenie.net/reviews/silentiumpc-gladius-m40-vs-wysokie-coolery-cpu-2/8/

radmis napisał(a):5. Karta graficzna MSI GeForce GTX 960 OC 2GB DDR5 128Bit DVI/HDMI/3xDP (GTX 960 2GD5T OC)
na razie nie wnikam o to dlaczego taki model i skupiam się tylko na ilości decybeli gtx960 występuje też w takich wariantach
http://www.guru3d.com/articles-pages/gigabyte-geforce-gtx-960-g1-gaming-review,1.html i podejrzewam że ten system chłodzenia będzie trudniej rozgrzać = nie wpadnie tak szybko na wysokie obroty
http://www.techspot.com/review/946-nvidia-geforce-gtx-960/

radmis napisał(a):6. Dysk SSD Plextor 2,5' 128GB, SATA III ( 520/200MB/s ), 9,5mm (PX-128M5S)
bez problemu odnajdziesz SSD z transferem 500/500 i warto poszukać gdyż dysk zrobi najwięcej odczuwalnej wydajności, pisałem o tym ostatnio

radmis napisał(a):7. Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD ready/3x120mm bez zasilacza (SPC077) lub podobna złącza muszą być na górze.
to z zasady swojej budowy nie będzie ciche gdyż z góry jest perforacja która nie ma zabezpieczenia od uciekania dźwięku podawany w moich postach jako wzór zalman gs1000 ma nad otworami dodatkową płytkę co po pierwsze chroni przed wpadaniem kurzu po drugie znacznie ogranicza wydobywanie się dźwięku. Przy okazji obudowy polecam jak najcichsze wentylatory np. http://www.bequiet.com/pl/casefans gdyż suma tych wszystkich składowych zrobi już różnicę. dodatkowo polecam maty bitumiczne na obie klapy i wszystko co można oraz piankę akustyczną, zasada jest taka ze pianka rozbija dźwięk a maty tłumią, razem daje to zdumiewające efekty. Odradzam tanie zestawiki do tłumienia gdyż rzadko działają nawet w 30% tak jak podany zestaw. Dodatkowo można iść jeszcze w gumowe kołki żeby tłumic wibracje. Ogólnie cicha obudowa to taka która ma mało bezpośrednich otworów w twojej cały przód jest z siatki. Zero otworów po bokach, jest zwykle nieco większa oraz ma więcej cicho działających wentylatorów sterowanych czujnikami

radmis napisał(a):8. Zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80 plus BRONZE, activePFC, 4xPCI-E (BN182) lub inny cichy
Posiadam dysk 500GB WD.
i to jest ok ważne żeby obciążenie nie przekraczało 50%

radmis napisał(a):Generalnie chciałbym aby komputer był bardzo cichy i wydajny przy autocad.
Z góry dziękuję za pomoc.
Jak najbardziej rozumiem, sam jestem tego wielkim zwolennikiem gdyż lubię muzykę w czasie pracy.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 509
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Komputer stacjonarny do Autocad 2013 2D

Postprzez Semtex4 » lut 01, 2016 13:37

sprawdź pw
Semtex4
 
Posty: 21
Dołączył(a): cze 20, 2014 23:05

Re: Komputer stacjonarny do Autocad 2013 2D

Postprzez radmis » paź 31, 2016 14:01

Witam
chciałbym odświeżyć temat, ostatnio zakup nie doszedł do skutku, poniżej przedstawiam swoją propozycję, proszę o ocenę, preferencje się nie zmieniły, poza ceną 4000 - 5000. Z góry dziękuję.
radmis
 
Posty: 3
Dołączył(a): gru 12, 2015 16:17
Lokalizacja: lubelskie

Re: Komputer stacjonarny do Autocad 2013 2D

Postprzez jamaguwi » paź 31, 2016 17:25

Ja proponuję zakup karty matrox. W tej chwili w grę wchodzi używka, ale jeśli jakaś nie shajcowała się do tej pory to jeszcze pohula. Wobec tego za puszkę z monitorem i dyskiem ssd wytargasz za 2kPLN. Reszta wystarczy na dobre narty gdzieś w Austrii :D
jamaguwi
 
Posty: 280
Dołączył(a): maja 31, 2006 16:45

Re: Komputer stacjonarny do Autocad 2013 2D

Postprzez Jeszker » lis 02, 2016 16:43

W styczniu szukałem komputera do inventora to w przedziale cenowym ok. 3300 polecali mi takie coś http://www.morele.net/inventory/info/u7Lc9V/
w przedziale do 4000 polecali włozyć i7, czyli tak to wyglądało https://www.morele.net/inventory/info/znukAl/
jezeli zalezy Ci na szybkości to proponuje dołożyć SSD
Można sie spierać czy karta GTX nadaje sie do cadów, lecz ja nie narzekam. Działa sprawnie.
Jeszker
 
Posty: 13
Dołączył(a): sie 29, 2016 10:43

Re: Komputer stacjonarny do Autocad 2013 2D

Postprzez radmis » lis 05, 2016 23:05

Komputer generalnie do pracy, ale chciałbym złożyć komputer z nowych części, stary mam już ładnych parę lat,
także wybrałem procesor i7-6700K, dysk SSD Crucial MX200 250GB, reszta podzespołów z nastawieniem na ciszę, niestety tani nie będzie :), no ale to zakup na co najmniej kilka lat.
radmis
 
Posty: 3
Dołączył(a): gru 12, 2015 16:17
Lokalizacja: lubelskie


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników