_

KOMPUTER STACJONARNY - KONSTRUKTOR - BUDOWNICTWO

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Re: KOMPUTER STACJONARNY - KONSTRUKTOR - BUDOWNICTWO

Postprzez infinitywaves » paź 05, 2015 15:59

Witam ponownie,

to są wszystko wiekowe konstrukcje (-5lat najmniej) w elektronice to przepaść.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: KOMPUTER STACJONARNY - KONSTRUKTOR - BUDOWNICTWO

Postprzez krzysiek3103 » paź 06, 2015 13:10

Bardzo ciężko uzyskać jakieś informację od sprzedawców komputerów poleasingowych.

Bylem dzisiaj w jednym ze sklepów komputerowych w mojej okolicy i poprosiłem o złożenie jednostki podobnej jaką przedstawiłem z morele.net w pierwszym poscie, lecz ze zmianą grafiki na R9270x 4GB. Cena 6100zł. Za dużo ;[

Zasygnalizowano mi, że zasilacz 400W jest tutaj ewidentnie za słaby.

Samodzielnie złożyłem nowy zestaw na morele i wszyło następująco:
http://www.morele.net/inventory/info/3DSFsn/

Pytanie czy ten zasilacz da rade?
krzysiek3103
 
Posty: 15
Dołączył(a): wrz 09, 2015 14:29

Re: KOMPUTER STACJONARNY - KONSTRUKTOR - BUDOWNICTWO

Postprzez krzysiek3103 » paź 06, 2015 13:24

Zastanawiam się czy można jakoś zaoszczędzić na powyższym zestawie, chciałbym aby cała jednostka wyszła ok 4100zł ale z systemem windows 7.
Pytanie czy system na allegro za 150zł są legalne i mogą być używane w małych firamach jako komercyjne?
np. http://allegro.pl/xbox360-windows-adapt ... bi_c=16499
krzysiek3103
 
Posty: 15
Dołączył(a): wrz 09, 2015 14:29

Re: KOMPUTER STACJONARNY - KONSTRUKTOR - BUDOWNICTWO

Postprzez krzysiek3103 » paź 06, 2015 21:00

Co raz bardziej jestem za kupnem nowego sprzętu - nie wiem czy słusznie :)
Znalazłem sprzęt z procesorem SKYLAKE i7-6700K, udało mi się znaleźć porównanie z i7-4970K właściwie są porównywalne z lekkim plusem dla SKYLAKE
oto jednostka: http://allegro.pl/skylake-i7-6700k-16gb ... 68673.html

Zależy mi aby kupić cały sprzęt który włącze w domu bez żadnych wymian itp. bo się na tym poprostu nie znam. Zależy mi również na gwarancji. Wiem że do 4tyś nie poszaleje, więc będzie musiał być słabszy procesor lub słabsza karta graficzna. Kartę graficzną jestem w stanie w przyszłości samemu wymienić natomiast procesor już nie do końca :)

Co myślicie o tej jednostce skylake?
krzysiek3103
 
Posty: 15
Dołączył(a): wrz 09, 2015 14:29

Re: KOMPUTER STACJONARNY - KONSTRUKTOR - BUDOWNICTWO

Postprzez krzysiek3103 » paź 07, 2015 11:52

http://allegro.pl/show_item.php?item=5699068673

dodatki:
Zamiana karty graficznej na R9 270x 4GB
win 7 professional

komplet za 4100zł, co myślisz o tym zestawie, wydaje mi się, że rozsądna propozycja - nowy sprzęt, gwarancja

jak narazie bez dysku HDD, będe pracował chyba na zewnętrznym dysku toshiba jaki posiadam (1 TB) dokópie zwykłe HDD za ok miesiąc

Trochę martwi mnie zasilacz 500W może być za słaby?
krzysiek3103
 
Posty: 15
Dołączył(a): wrz 09, 2015 14:29

Re: KOMPUTER STACJONARNY - KONSTRUKTOR - BUDOWNICTWO

Postprzez infinitywaves » paź 08, 2015 14:20

Witam ponownie,
krzysiek3103 napisał(a):Bardzo ciężko uzyskać jakieś informację od sprzedawców komputerów poleasingowych
mnie to nie dziwi, większość to stare konfiguracje po face-liftingu, chronią swój zysk.

krzysiek3103 napisał(a):Samodzielnie złożyłem nowy zestaw
i nadal źle? pisałem 8 wątków CPU = 8 kości RAM a Ty nadal 2?

krzysiek3103 napisał(a):Pytanie czy ten zasilacz da rade?
to się sumuje, ile wyszło?

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: KOMPUTER STACJONARNY - KONSTRUKTOR - BUDOWNICTWO

Postprzez infinitywaves » paź 08, 2015 14:23

Witam ponownie,

krzysiek3103 napisał(a):Zastanawiam się czy można jakoś zaoszczędzić na powyższym zestawie
najlepiej całe 4100 zachowaj, dozbieraj i postaw sobie WS za np 2x więcej albo kup wtedy za polowe i oszczędzisz 50%... a tak serio o czym my tu piszemy? Najpierw ustala się budżet a potem się go wykorzystuje.

krzysiek3103 napisał(a):Pytanie czy system na allegro za 150zł są legalne
nie wiem, jest? Podałeś linkę do jakiegoś produktu, próbujesz coś sprzedać czy jak?

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: KOMPUTER STACJONARNY - KONSTRUKTOR - BUDOWNICTWO

Postprzez infinitywaves » paź 08, 2015 14:40

Witam ponownie,

krzysiek3103 napisał(a):Co raz bardziej jestem za kupnem nowego sprzętu - nie wiem czy słusznie :)
jak dodamy do tego to:
krzysiek3103 napisał(a):Zależy mi również na gwarancji.
wyjdzie, tak słusznie.

krzysiek3103 napisał(a):Znalazłem sprzęt z procesorem SKYLAKE i7-6700K, udało mi się znaleźć porównanie z i7-4970K właściwie są porównywalne z lekkim plusem dla SKYLAKE
minimalnie większe taktowanie, novum to DDR4 - i z tego powodu można o tym myśleć.

krzysiek3103 napisał(a):oto jednostka: http://allegro.pl/skylake-i7-6700k-16gb ... 68673.html
niemniej jednak błędnie obsadzone sloty na RAM o czym już pisałem i tu ponownie ten sam błąd, w takim configu to on się nadaje do grania a i to tez słabo, powiedzmy 16GB ok ale 8x2 a nie 2x8 a jak już mus nie chcesz to przynajmniej to 4x4 - tylko pamiętaj o tym co pisałem CPU będzie czekało i traciło cenne cykle zegara na I/O z RAMem

http://media.kingston.com/pdfs/HX_FURY_DDR4_US.pdf opis producenta RAM'u tez lakoniczny to 14-15CL przy jakim taktowaniu booo może 800 ha ha

krzysiek3103 napisał(a):Zależy mi aby kupić cały sprzęt który włącze w domu bez żadnych wymian itp. bo się na tym poprostu nie znam.
od tego są serwisanci, punkty, sprzedawcy itd.

krzysiek3103 napisał(a):więc będzie musiał być słabszy procesor lub słabsza karta graficzna. Kartę graficzną jestem w stanie w przyszłości samemu wymienić natomiast procesor już nie do końca :)
wybierz słabsze GPU, lub po prostu tańsze a wydajniejsze np z AMD/ATI - pisałem.

krzysiek3103 napisał(a):Co myślicie o tej jednostce skylake?
jak widać szerokie grono a pisać nie ma komu. Tak myślę że po zmianie MOBO i RAM'u na wykorzystujące potencjał CPU oraz GPU to miałoby sens - ale pewnie wyskoczysz poza budżet, czego nie wiem ale możesz napisać do sprzedawcy żeby wycenił prze konfigurowany PC pod twoje oczekiwania i chyba od tego trzeba zacząć żeby myśleć o ewentualnych oszczędnościach.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Poprzednia strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników