_

Komputer stacjonarny pod CATIE

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Komputer stacjonarny pod CATIE

Postprzez kstarzyk » kwi 03, 2013 23:45

Witam, od jakiegoś czasu szukam lapka pod obsługę catii, na tyle aby móc się cieszyć brakiem zawieszania przy pracy do 50 elementów w złożeniu. Udało mi się znaleźć takiego lapka. Mianowicie HP z kartą Quadro FX1000M, 4GB ramu, i5, z kwotą 3400pln (jako model "renew"). Jednak pomyślałem też, że można by kupić w kwocie niższej np. 2600pln komputer stacjonarny z równie dobrymi parametrami. Zawsze mogę się oczywiście mylić, ale jeżeli nie, to prosiłbym o podanie części do zakupu, aby móc stworzyć stacjonarkę do satysfakcjonującej pracy :). Z góry wielkie dzięki :).
kstarzyk
 
Posty: 17
Dołączył(a): kwi 11, 2011 21:58

Re: Komputer stacjonarny pod CATIE

Postprzez yoda90 » kwi 04, 2013 10:03

kstarzyk napisał(a):Witam, od jakiegoś czasu szukam lapka pod obsługę catii, na tyle aby móc się cieszyć brakiem zawieszania przy pracy do 50 elementów w złożeniu. Udało mi się znaleźć takiego lapka. Mianowicie HP z kartą Quadro FX1000M, 4GB ramu, i5, z kwotą 3400pln (jako model "renew"). Jednak pomyślałem też, że można by kupić w kwocie niższej np. 2600pln komputer stacjonarny z równie dobrymi parametrami. Zawsze mogę się oczywiście mylić, ale jeżeli nie, to prosiłbym o podanie części do zakupu, aby móc stworzyć stacjonarkę do satysfakcjonującej pracy :). Z góry wielkie dzięki :).


Intel i5 3570K, MSI Z77A-G43, 2x8GB Crucial Sport 1600Mhz, SSD Plextor M5s 128GB, Sapphire Radeon HD7950 Vapor-X 3GB

To mój zestawik i CATIA śmiga aż miło, renderowanie też ładnie idzie. Ale ja trochę gram jednak na symulatorach i dlatego mam kartę "grową", a nie specjalistyczną. i5 też mógłbyś zastąpić i7, a kartę graficzną jakąś Quaddro/FireGL.
yoda90
 
Posty: 166
Dołączył(a): mar 21, 2012 16:20

Re: Komputer stacjonarny pod CATIE

Postprzez bc » kwi 04, 2013 21:58

@yoda90

Mam 2wa pytanka co do sprzętu do CATIA:
1.Czy w systemie z 16GB RAM ten dysk SSD coś daje ?
2.Jak duży masz zdefiniowany plik wymiany ?
bc
 
Posty: 93
Dołączył(a): sty 13, 2013 16:52

Re: Komputer stacjonarny pod CATIE

Postprzez yoda90 » kwi 04, 2013 22:06

bc napisał(a):@yoda90

Mam 2wa pytanka co do sprzętu do CATIA:
1.Czy w systemie z 16GB RAM ten dysk SSD coś daje ?
2.Jak duży masz zdefiniowany plik wymiany ?


Dysk SSD daje chyba najwięcej, system i programy zainstalowane na nim BARDZO przyspieszają :) Plik wymiany mam zostawiony domyślny.
yoda90
 
Posty: 166
Dołączył(a): mar 21, 2012 16:20

Re: Komputer stacjonarny pod CATIE

Postprzez velaskez » kwi 04, 2013 22:45

bc napisał(a):@yoda90

Mam 2wa pytanka co do sprzętu do CATIA:
1.Czy w systemie z 16GB RAM ten dysk SSD coś daje ?
2.Jak duży masz zdefiniowany plik wymiany ?


1. Pewno, że daje. U mnie siedzi 32GB ramu i bez SSD było...no bez zmian w stosunku do 4/8GB :-P
2. Ja mam ustawiony plik wymiany na minimum. Przy takiej ilości ramu jest on generalnie zbędny, ale dla świętego spokoju zostawiłem 1GB.
velaskez
 
Posty: 943
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników