_

Konstrukcja blachowa - połączenie powierzchni

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Konstrukcja blachowa - połączenie powierzchni

Postprzez bartek14830 » lis 29, 2018 22:14

Cześć,
Muszę zamodelować kuchenkę elektryczną w Inventorze. Zacząłem od podstawy.
W podstawie muszę zrobić wyżłobienia mniej więcej takie jak na zdjęciu poniżej:
https://i.imgur.com/yPgO2hw.jpg

Zrobiłem to tak, że na dolnej płaszczyźnie zrobiłem szkic zamknięty.
Następnie zrobiłem płaszczyzne 20 mm nad tą dolną płaszczyzną i na niej zrobiłem taki sam szkic tylko z lekkim odsunięciem.
Następnie użyłem opcji "kołnierz wyciągnięty" i połączyłem oba szkice i wyszło coś takiego jak na screenie poniżej:
https://i.imgur.com/fyuKden.jpg

Muszę teraz połączyć te wszystkie krawędzie zaznaczone na screenie na niebiesko: https://i.imgur.com/DvKvLeg.jpg

I tu mam problem bo nie wiem jakiej opcji mógłbym do tego użyć, a musi być to w miarę poprawnie wykonane bo to praca inżynierska.

Jeśli ktoś wie jak można rozwiązać taki problem to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Z góry bardzo dziękuję,
Pozdrawiam,
Bartek
bartek14830
 
Posty: 6
Dołączył(a): wrz 16, 2018 13:35

Re: Konstrukcja blachowa - połączenie powierzchni

Postprzez Kacper Suchomski » lis 29, 2018 22:32

Do tego co piszesz służy opcja "Zamknij obwiednię", a potem pogrubić. Ale można też po prostu współdzielić szkic z odsuniętej powierzchni i wyciągnąć na potrzebną grubość. Generalnie opcji jest kilka zależnie od nachylenia ścianek pewnie będzie też trzeba pousuwać powierzchnie.
Kacper Suchomski
 
Posty: 71
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: Konstrukcja blachowa - połączenie powierzchni

Postprzez bartek14830 » lis 29, 2018 23:14

Dzięki wielkie za pomoc ;)
Jutro z tym powalczę.
bartek14830
 
Posty: 6
Dołączył(a): wrz 16, 2018 13:35

Re: Konstrukcja blachowa - połączenie powierzchni

Postprzez bartek14830 » gru 01, 2018 19:14

Przyznam się szczerze, że powoli zaczynam się poddawać. Walczyłem z tym wczoraj i dzisiaj i nie wychodzi mi to w ogóle.
W międzyczasie zrozumiałem, że czeka mnie jeszcze coś gorszego - zamodelowanie tylnej ścianki która powinna mieć wytłoczenia. Coś w tym stylu:
https://image.ceneostatic.pl/data/products/43650044/d509ad64-781f-459b-b382-dde880768bb2_i-amica-617ggh5-43hzptabdn-xx.jpg?=373b5


Ja widzę to w ten sposób, że robię dwie powierzchnie odsunięte od siebie na jakąś odległość np. 10 mm.
Na jednej powierzchni robię szkic. Na drugiej powierzchni robię szkic ale odsunięty o jakąś odległość np.
Używam opcji "Wyciągnięcie złożone" i łącze te dwa szkice.
https://i.imgur.com/V5CJ23c.jpg

Wcześniej walczyłem o utworzenie płaszczyzny która połączy krawędzie. Wychodziło mi to słabo. Do wypełniania "dziur" używałem opcji "Pogrubienia'. Wychodziły mi z tego szpice. Więc usuwałem te szpice ale ogólnie brzydko to wygląda:
https://i.imgur.com/Eivriud.jpg


Poradzi mi ktoś jak najłatwiej coś takiego można wykonać?
Generalnie nie mam zbyt dużo doświadczenia dlatego mam z tym problem.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam,
Bartek
bartek14830
 
Posty: 6
Dołączył(a): wrz 16, 2018 13:35

Re: Konstrukcja blachowa - połączenie powierzchni

Postprzez piotrekm13 » gru 01, 2018 21:16

Zostaw konstrukcje blachową i rób jako zwykłą cześć. i tak nie będzie z tego rozwinięcia.
Takie wytłoczenia najprościej robić zwykłym wyciągnięciem. W oknie wyciągnięcia masz dodatkową zakładkę gdzie możesz ustawić kąt zbieżności wyciągnięcia, czy jakoś tak to się nazywa. Robisz dwa wyciągnięcia jednym dodając materiału, a drugim z przeciwległej powierzchni części - odejmując materiału. Wtedy tylko pozostaje pozaokrąglać. Można tez jedno wyciągnięcie i skorupa, tylko skorupa jest trochę niewygodna jeśli później dużo będziesz chciał edytować tą część.
piotrekm13
 
Posty: 691
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Konstrukcja blachowa - połączenie powierzchni

Postprzez bartek14830 » gru 02, 2018 20:13

Dzięki za pomoc :)
Faktycznie, jak nie robię tego konstrukcją blachową to jest łatwiej.
bartek14830
 
Posty: 6
Dołączył(a): wrz 16, 2018 13:35

Re: Konstrukcja blachowa - połączenie powierzchni

Postprzez tomaszjar » gru 06, 2018 21:03

Takie zaawansowane powierzchnie możesz spróbować zrobić jako model powierzchniowy.
Łatwiej się modeluj bo nie ma grubości, a potem po prostu pogrubiasz.
Ale pamiętaj, że wszystkie elementy takiej powierzchni powinny być do siebie styczne, a promienie przejścia pomiędzy wytłoczeniami powinny być większe niż grubość blachy.

http://www.pccpolska.pl/modelowanie-powierzchniowe-w-autodesk-inventor-na-przykladzie-foremki-do-ciastek/
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 320
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników