_

[Inventor] Konstrukcje / gięcie blach.

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[Inventor] Konstrukcje / gięcie blach.

Postprzez borntofight00 » lip 18, 2018 21:36

Jest to moj pierwszy post na forum wiec przede wszystkim witam oraz przepraszam za brak polskich znakow aczkolwiek chwilowo uzywam laptopa ktory takowych nie posiada. Dwa slowa o sobie zanim poprosze o pomoc, na codzien zajmuje sie szafami sterowniczymi czyli szeroko rozumiana elektryka/automatyka itp lecz mam mozliwosc 'urozmaicic' swoja prace o wykonywanie elementow/czesci lub nieskomplikowanych konstrukcji typu obudowy metalowe czyli blachy oraz wyginanie ich w odpowiednie ksztalty. Niemam w tej dziedzinie doswiadczenia oraz niemam w firmie nikogo kto moze mi pomoc zrozumiec kilka podstawowych zasad wiec bylbym bardzo wdzieczny za podpowiedzi jak radzic sobie z plaskimi rysunkami po rozwinieciu blachy poniewaz uzywajac domyslnych ustawien podczas wykonywania modelu, przy wymiarowaniu linii giecia zawsze dostaje wartosci do kilku (4, 5) miejsc po przecinku .. Modele sa naprawde nieskomplikowane wiec zastanawiam sie nad czym powienienem sie skupic/nauczyc (ustawienia?) aby uzyskiwac wymiary ktore na rysunku wygladac beda na wykonalne 'w realnym swiecie'? Czy moze jest to cos zuplenie normalnego? Pamietam jak x-lat temu, zanim trafilem na studia, przepracowalem troszke czasu na spawalni widzac rysunki ktore trafialy na gietarki, linie giecia zawsze byly zwymiarowane z dokladnoscia do max jednego miejsca po przecinku wiec zastanawiam sie czy nie jest to tylko kwestia odpowiedniego zaokraglenia a fakt ze takie liczby sie pojawiaja jest czyms zupelnie normalnym? Z gory dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi jak sie do tego zabrac poniewaz dalo by mi to calkiem ciekawa 'odskocznie' od typowej pracy ktora wykonuje. Pozdrawiam!
borntofight00
 
Posty: 3
Dołączył(a): lip 18, 2018 20:24

Re: [Inventor] Konstrukcje / gięcie blach.

Postprzez Kacper Suchomski » lip 18, 2018 23:59

Jeżeli dobrze zrozumiałem problem to:
1. Podczas edycji wymiaru możesz wybrać zakładkę "dokładność i tolerancja" i tam wybrać z jaką dokładnością ma być wyświetlany ten wymiar
2. Zarzadzanie -> Edytor stylów -> wymiarowanie -> (używany styl) - wybrać dokładność globalną dla wszystkich wymiarów (z wyjątkiem tych nadpisanych podczas edycji wymiaru).

2018-07-18.png


Generalnie gięcie to zawsze łuk, więc powielenie pi, stąd rząd cyfr po przecinku zawsze będzie.

Pozdrawiam
Kacper Suchomski
 
Posty: 71
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Re: [Inventor] Konstrukcje / gięcie blach.

Postprzez borntofight00 » lip 19, 2018 18:29

Dzieki, a czy przy nieskomplikowanych projektach warto zaglebiac sie w tematy typu wspolczynnink k-factor? czy raczej domyslne ustawinia beda ok? Chcialbym poprostu znalezc jak najwiecej informacji o tym jak wyglada proces tworzenia modeli wsrod osob ktore zajmuja sie tym na codzien ..
borntofight00
 
Posty: 3
Dołączył(a): lip 18, 2018 20:24

Re: [Inventor] Konstrukcje / gięcie blach.

Postprzez cordem » lip 19, 2018 18:53

Powinieneś zapoznać się z tym: http://www.profabservices.pl/tabelasil.html
Obliczenia i analizy wytrzymałości
i mechaniki konstrukcji
www.cordem.pl
cordem
 
Posty: 125
Dołączył(a): paź 11, 2017 17:37

Re: [Inventor] Konstrukcje / gięcie blach.

Postprzez borntofight00 » lip 20, 2018 20:42

Dzieki cordem, sprobuje zaglebic sie w ten temat. Aby dokladniej zobrazowac to co chcialbym potrafic wykonac zrobilem szybki model, zdjecia ponizej. W tym przypadku sa dwa giete elementy, lecz w obu katy sa inne a ja chcialbym natomiast aby linia giecia wypadala w tej samej osi dla obu czesci. Byc moze podchodze do tego z nieodpowiedniej strony i ktos moglby mnie naprowadzic jak sie do tego zabrac aby oba zagiecia (mimo iz katy oraz promien jest inny) ladnie sie ze soba zlicowaly? Pozdr

1.png


2.png
borntofight00
 
Posty: 3
Dołączył(a): lip 18, 2018 20:24


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników