_

KONWERSJA KODU STERUJĄCEGO

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

KONWERSJA KODU STERUJĄCEGO

Postprzez pswiru » lip 06, 2006 11:41

Hej!
Mam pytanie. Słyszał ktoś o jskimś programie do konwersji kodu sterującego z jednego typu sterowania na inny? Chodzi o to, że możliwe, że będziemy mieć (wraz z technologią) sprowadzine programy. Tylko , czy można je przegenerować?
Proszę o odpowiedź jeśli ktoś coś wie.
pswiru
 
Posty: 4
Dołączył(a): lip 04, 2006 10:38

Re: KONWERSJA KODU STERUJĄCEGO

Postprzez shilkadriver » lip 07, 2006 08:15

Kazdy program CAM-owski to potrafi. Wystarczy zmienic postprocesor na inny i program wygeneruje inny kod NC.
Oczywiscie dziala to tylko wtedy gdy sciezki narzedzia wygenerowal program CAM.

Jesli chodzi o konwersje juz gotowego kodu NC na inny kod NC to ja sie jeszcze nie spotkalem z takim softwarem ktory by potrafil takie rzeczy robic
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: KONWERSJA KODU STERUJĄCEGO

Postprzez pswiru » lip 07, 2006 10:22

No właśnie chodziło mi o konwersję gotowego programu. Wszyscy, z którymi rozmawiałem na ten temat też nie słyszeli o czymś takim, natomiast mój dyrektor twierdzi że to nie problem :D
Taki program jest możliwy to zrobienia, musiałby pewnie też posiadać coś w rodzaju postprocesora (tak na marginesie).
W każdym razie dzięki.
Pozdrawiam
pswiru
 
Posty: 4
Dołączył(a): lip 04, 2006 10:38

Re: KONWERSJA KODU STERUJĄCEGO

Postprzez bajbus » lip 09, 2006 00:29

witam

IMS potrafi cos takiego. Ale musialbys miec oba postprocesory w standardzie IMS wiec chyba takie rozwiazanie nie bedzie ci odpowiadac :(.
Tak sie zastanawiam czy Predator (program do symulacji obróbki) nie potrafi czegos takiego?? Moze ktorys z kolegow korzystajacych z Predatora sie wypowie.

pozdr
Bajbus
bajbus
 
Posty: 4
Dołączył(a): gru 11, 2005 20:48

Re: KONWERSJA KODU STERUJĄCEGO

Postprzez shilkadriver » lip 10, 2006 07:52

Skoro Twoj dyrektor twierdzi ze to nie problem napisac taki program to powiedz mu, ze tak samo nie bedzie zadnym problemem gdy da Ci 100% podwyzki ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: KONWERSJA KODU STERUJĄCEGO

Postprzez tomi291 » lip 10, 2006 22:01

ja się spotkałem z tym programem nie pamietam jaka nazwa ale mają go w Rzeszowie tak na marginesie, napisz emiala to dam namiary :] tomi291@wp.pl i moze Ci powiedzą dokladnie co mają :)
Avatar użytkownika
tomi291
 
Posty: 40
Dołączył(a): kwi 25, 2006 14:16
Lokalizacja: Student z Fafy :)

Re: KONWERSJA KODU STERUJĄCEGO

Postprzez Blemi » lip 11, 2006 21:48

każdy programista w c++ lub innym języku programowania napisze ci coś takiego jak mu wytłumaczysz o co chodzi, na studiach miałem kolesi ktorzy to zrobili na prace z pronuma na num-a i odwrotnie,
Pozdr
Blemi
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: KONWERSJA KODU STERUJĄCEGO

Postprzez Blemi » lip 11, 2006 21:51

i spotkałem sie jeszcze w pozniejszej pracy z programem napisanym w delphi który tłumaczył kod z haidenhan-a (conversacyjnego) na iso.
Czyli można coś takiego napisać bez problemu.
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: KONWERSJA KODU STERUJĄCEGO

Postprzez pswiru » lip 13, 2006 08:59

No to wiem na czym stoję mniej więcej.
Chyba zacznę od propozycji shilkadriver'a i wnioskuję o tę podwyżkę :D
Pozdrawiam i dzięki
pswiru
 
Posty: 4
Dołączył(a): lip 04, 2006 10:38

Re: KONWERSJA KODU STERUJĄCEGO

Postprzez Blemi » lip 13, 2006 21:32

dam ci rade,
czasem lepiej samemu posiedzieć i coś zrobić, niż siedzieć w firmie i stękać ze nie ma albo firma nie chce kupić,
tylko jest jescze jedno ale, wiedza i czas to pieniądz wiec łatwo tego nie sprzedawaj
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Następna strona

Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników