_

Konwersja solidow z Pro-E WF2 do Catii v5R14

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Konwersja solidow z Pro-E WF2 do Catii v5R14

Postprzez PJ » gru 05, 2005 17:27

Przerabial juz ktos ? chodzi mi o solidy, oczywiscie do CATParta, w pelni parametryczne ...

ps chodzi mi tylko o konwersje po stronie Pro-E (export) a nie Catii (import, convert)

P.
PJ
 
Posty: 53
Dołączył(a): paź 12, 2005 07:55

Re: Konwersja solidow z Pro-E WF2 do Catii v5R14

Postprzez Artur_S » gru 10, 2005 21:58

Nie mam doświadczenia jeżeli chodzi o Pro-E, ale podejrzewam, że nie będzie możliwe przeniesienie modelu bryłowego do Cati tak aby zachowac jego historię. Są to dwa różne programy. Ja borykam się z takim samym problemem tylko, że z SolidWorksa i Catii V4. Nawet z Catii V4 do V5 nie da się przeniesc modelu bryłowego z parametrami. Pozostaje droga przez formaty posrednie (np STEP, IGES). Istnieją też translatory, ale one raczej też nie przenoszą parametrów.
Art
Artur_S
 
Posty: 7
Dołączył(a): gru 10, 2005 21:44
Lokalizacja: Kielce

Re: Konwersja solidow z Pro-E WF2 do Catii v5R14

Postprzez rafal » gru 10, 2005 23:48

"Nawet z Catii V4 do V5 nie da się przeniesc modelu bryłowego z parametrami"


? dlaczego, no moze nie dziala to w 100% i czasami nalezy pare rzeczy poprawic, ale sie da!

raf
rafal
 
Posty: 36
Dołączył(a): wrz 30, 2005 08:36

Re: Konwersja solidow z Pro-E WF2 do Catii v5R14

Postprzez Artur_S » gru 11, 2005 16:26

Chodzi o to że nie ma bezpośredniej metody wczytania modelu z innego programu tak aby bryła byla z historią, bez używania modułów, które rozpoznają historię tworzenia bryły. Moduły te sprawdzają się z prostymi modelami, ale ze skomplikowanymi nie działają za dobrze. Mówiąc o skomplikowanych bryłach mam na myśli solidy, które w V4 zajmują ok 20-40MB. Jeżeli chodzi o przenoszenie modeli z Catii V4 do V5 to owszem da się je otworzyc i przeciągnąc do V5 ale będą bez historii. Dzieje się tak ponieważ każdy program ma swój format zapisu bryły i jej historii, a Catia V5 nie jest następną wersją V4 jak sugerują nazwy, tylko zupełnie nowym programem napisanym w innym jęzuku, korzystającym z innego jądra.

Art
Artur_S
 
Posty: 7
Dołączył(a): gru 10, 2005 21:44
Lokalizacja: Kielce

Re: Konwersja solidow z Pro-E WF2 do Catii v5R14

Postprzez PJ » gru 12, 2005 09:12

dlaczego, no moze nie dziala to w 100% i czasami nalezy pare rzeczy poprawic, ale sie da!

dokladnie, ale trzeba potem pobawic sie z Feature Recognition czasami jest to jedyna droga ... jesli chodzi o v4 -> v5 to dosyc dobrze spisuje sie konwersja batchem plus obrobka FR.
Dostalem 2 modele z WF2, przy obu byly problemy:
1) blad w rozpoznaniu Feature (model brylowy) radius z WF2 nie zostal rozpoznany w v5 i koniec
2) shell zostal rozpoznany jako 2 powierzchnie plus bledy na powierzchniach (nakladanie, przecinanie) tez porazka
ogolnie cieniutko a byly to naprawde proste modele ...
o przenoszeniu operacji w ogole mozna zapomniec chyba ze pomiedzy SW a v5 cos wymyslili ...
PJ
 
Posty: 53
Dołączył(a): paź 12, 2005 07:55

Re: Konwersja solidow z Pro-E WF2 do Catii v5R14

Postprzez rafal » gru 12, 2005 10:55

ja zawsze otwieram *.model w v5, otwieram nowy part,

w *.model ide w drzewku historii do np: *sol38 zaznaczam,
ctrl+C, w parcie paste special-->catia_spec,

czasami obydwa modele (z V4 i V5)wkladam do produktu,
lub wkjejam do parta po raz kolejny ale tylko jako result,

daje mi to mozliwosc sprawdzenia co V5 zapomniala w modelu.

fakt, proba odtworzenia historii dziala, ale solidy nie sa zbudowane tak jak zalecaja duze firmy automotive,
wiec prawie zawsze na podstawie tego importowanego modelu buduje nowy w v5

co nie dziala przy imporcie (tracone parametry):
param3d, surf2(chyba), blendsurf, skin, solidy tworzone z prymitywow np cuboid w v5 otrzyuje sketch niekoniecznie na zadawalajacej nas plaszczyznie



raf
rafal
 
Posty: 36
Dołączył(a): wrz 30, 2005 08:36

Re: Konwersja solidow z Pro-E WF2 do Catii v5R14

Postprzez PJ » gru 12, 2005 12:54

no dassault postaralo sie troche jesli chodzi i v4 ale juz Pro-E to nieporozumienie :-( w najlepszym przypadku przechodzi martwy klocek ...
probowalem tez Transmagica w wersji 2005 i tez porazka ...
sprobuje zapisac pliki Pro-E do v4 i wtedy wrzucic do v5 zobaczymy ...
PJ
 
Posty: 53
Dołączył(a): paź 12, 2005 07:55


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników