_

Konwersja STL to STP, STEP

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Re: Konwersja STL to STP, STEP

Postprzez NewJoker » lut 14, 2018 14:39

Dziękuję bardzo. Sprawdzę na uczelni jak program do MES to widzi. Generalnie chodzi o to żeby model w nim miał takie powierzchnie jak na drugim zdjęciu wstawionym przez Ciebie, czyli finalnie coś takiego (kolor oznacza powierzchnie objęte warunkiem brzegowym już w programie CAE):

kość 1.PNG


albo jeszcze lepiej - żeby w programie CAD dało się połączyć wybrane trójkąty tworząc większe powierzchnie, na które będzie można zadać warunki brzegowe. I uzyskać taki efekt końcowy (kolor jak wyżej):

kość 2.png
NewJoker
 
Posty: 343
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Konwersja STL to STP, STEP

Postprzez NewJoker » lut 14, 2018 17:03

Ok, sprawdziłem i program CAE widzi to tak samo jak wygląda na zdjęciu. Czyli udało się uzyskać pierwszy efekt. To teraz pozostaje pytanie czy da się w IronCAD zrobić z tych trójkątów wydzielone powierzchnie jak na drugiej załączonej przeze mnie fotce ? Bo można się zamęczyć zaznaczając pojedyncze trójkąty ;-)
NewJoker
 
Posty: 343
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Konwersja STL to STP, STEP

Postprzez krzysztofel » lut 15, 2018 19:42

Ten obrazek co podesłałeś kość1.PNG ma zmienioną siatkę STL na siatkę NURBS. Można ją uzyskać np. w Leios 2 - kiedyś miałem wersje testową i tam jest jedna dedykowana funkcja, która automatycznie konwertuje i dopasowuje siatkę. Wysłałem prośbę o jeszcze jedną testówkę, ale możesz też spróbować bezpośrednio na stronie www.egsolutions.com
Załączniki
nurbs.png
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 148
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: Konwersja STL to STP, STEP

Postprzez NewJoker » lut 15, 2018 20:29

Ten obrazek, o którym piszesz pochodzi z projektu koleżanki ze studiów. Model kości wzięła z grabcada. Pewnie autor go właśnie wymodelował w jakimś Rhino czy coś i stąd taki profesjonalny efekt. A da się coś zrobić żeby uzyskać taki model jak na drugim zdjęciu z wydzieloną jedną powierzchnią ? Meshmixer pozwala robić takie rzeczy, ale efekt nie jest przechowywany w pliku stl a obj/ply nie wchodzą do programu od MES.
NewJoker
 
Posty: 343
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Konwersja STL to STP, STEP

Postprzez michallach » lut 16, 2018 14:40

Ja bym spróbował samodzielnie odbudować model na podstawie siatki, jeżeli skorzystasz z jakiegoś Sub-D modelera to powinieneś mieć możliwość samodzielnego wytyczenia topologii i podziału powierzchni.
Ja kozystam z Fusion 360 i T-Splines (to samo ma Inventor).
Poniżej masz link do filmiku (20min) z bardzo zgrubną obróbką tematu.
https://knowledge.autodesk.com/community/screencast/5a402f35-d827-4f2b-b865-76df12b0fb3a
michallach
 
Posty: 73
Dołączył(a): lut 01, 2014 11:08

Re: Konwersja STL to STP, STEP

Postprzez NewJoker » lut 16, 2018 18:52

Dzięki za filmik :-) Chyba spróbuję z tym Fusion, chociaż nigdy z niego nie korzystałem. Generalnie do tej pory używałem do tych rzeczy tylko Meshmixera i Inventora (z wtyczką Mesh Enabler), ale starszej wersji i nie widziałem w nim niczego co mogłoby się przydać. Jak się tam nazywają te funkcje do podziału powierzchni ?
NewJoker
 
Posty: 343
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Poprzednia strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników