_

kto ma ciekawe ISO na drutówki Robofil lub Agie

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

kto ma ciekawe ISO na drutówki Robofil lub Agie

Postprzez jarasnet » paź 21, 2006 17:27

Witam,
szukam ciekawych programów tzw. pokazowych na robofila lub ewentualnie na agie(jeszcze nie podłaczony...). Potrzebuje tez informacji na temat jak w AutoCADzie wykonac pokazowy plik DXF , np. jakiś fajny napis(logo) lub postac z kreskówki dla dzieci, który posłuzy do wygenerowania pliku iso w PEPSIE. Posiadam programy iso na napis "SONY", postacie z kreskówek "Smufry" , "Obelix" oraz "Lucky Luke" ale nie wiem co było podstawą do ich wygenerowania.
jarasnet
 
Posty: 10
Dołączył(a): paź 21, 2006 16:34
Lokalizacja: WLKP

Re: kto ma ciekawe ISO na drutówki Robofil lub Agie

Postprzez zibi » paź 24, 2006 10:37

Witam

Jeśli chcesz wykorzystać obrazek do wykonania dxf-a możesz użyć Corel TRACE króry potrafi znaleźć kontur zadanego kształtu np. skanujesz sobie liścia potem znajdujesz kontur i zapisujeszgo go DXF, no i oczywiście wycinasz. Możesz też zaimportować BMP do AutoCada i na bitmapie narysować swój zarys. W obu przypadkach potrzebujesz obrazka.
zibi
 
Posty: 9
Dołączył(a): paź 09, 2006 18:16

Re: kto ma ciekawe ISO na drutówki Robofil lub Agie

Postprzez jarasnet » paź 24, 2006 15:10

Dzieki za radę, jeden z forumowiczów też polecał mi Corel Trace, ale nie wiem co to jest! Czy jest to samodzielny program czy nakładka na coś? Innym programem który mi polecił to MapScan, od wczoraj sie z nim męczę i jak na razie bez wyraznych efektów.
Czy po imporcie bitmapy do CADa znajdzie on kontur sam czy trzeba mu pomóc? Jak nazywa sie ta funkcja?
Potrzebuje jakiś programik pokazowy bo niedługo uruchamiamy nowa drutówkę Agiecut Classic V2 a stare już wszyscy znają.
jarasnet
 
Posty: 10
Dołączył(a): paź 21, 2006 16:34
Lokalizacja: WLKP

Re: kto ma ciekawe ISO na drutówki Robofil lub Agie

Postprzez zibi » paź 24, 2006 19:23

Cześć
tu poczytaj o COREL TRACE:
http://www.mobile-internet.pl/article.php?aid=28
a w autocadzie musisz sma odwzorować zarys najlepiej za pomocą "splajnu" klikasz tylko na zarys albo linie i łuki. Troszkę się trzeba naklikać ale masz gładki zarys.
zibi
 
Posty: 9
Dołączył(a): paź 09, 2006 18:16

Re: kto ma ciekawe ISO na drutówki Robofil lub Agie

Postprzez Jax » paź 30, 2006 20:17

A moze warto byloby jakis konkretny stozek o roznie uksztaltowanych profilach zaprogramowac i wyciac i to np w aluminium czy miedzi, wykonczyc na najlepsze Ra jakie da sie uzyskac, bedzie piekny efekt Chetnie pomoge bo na codzien programuje Robofila 440 SL w Pepsie. Pozdrawiam
Drutownik-czarownik...
Jax
 
Posty: 12
Dołączył(a): paź 30, 2006 20:06


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników