_

Kupno komputera do 4tys

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Kupno komputera do 4tys

Postprzez kamelsux » kwi 17, 2009 00:20

Witam
Mam zamiar kupic na dniach komputer powiedzmy do 4k zł. Komp ma sluzyc przede wszystkim do modelowania i zlozen w NX6 oraz I-deasie. Nie beda to jakies super duze zlozenia bo jestem studentem :)
Myslalem nad taka konfiguracja:
Procesor: Core 2 Quad Q6600 albo Phenom II X4 810 ( i wlasnie nie wiem ktory z nich wybrac .. co sobie lepiej radzi w tych programach)
Ram: 8GB
Karta graficzna: GF 9800 GT lub GTX+ czy np. GeFORCE GTS250 albo jakas karta ATI?
Plyta: Gigabyte lub Asus
Dysk: 1TB
Monitor: 22" panorama prawdopodobnie jakis ASUS (czy jest wieksza wygoda uzytkowania 2 monitorów ? bo myslalem tez o tym).
Cena moze lekko przekroczyc 4k..to wiadomo :)
kamelsux
 
Posty: 103
Dołączył(a): kwi 17, 2009 00:10
Lokalizacja: Swindon, UK

Re: Kupno komputera do 4tys

Postprzez Remik78 » kwi 17, 2009 08:07

Witam

Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie jaki system operacyjny będziesz chciał zainstalować. Czy będzie to 32 czy 64 bitowy. Zwróć też szczególna uwagę na kompatybilność I-deasa z systemem operacyjnym jaki chcesz sobie zainstalować.
Jest to o tyle istotne, że przykładowo pod XP 32bit nie wykorzystasz więcej jak 4G RAM.
Remik78
 
Posty: 158
Dołączył(a): wrz 19, 2008 01:32

Re: Kupno komputera do 4tys

Postprzez kamelsux » kwi 17, 2009 19:10

w sumie nic nie stoi mi na przeszkodzie zainstalowac 2 systemy operacyjne poniewaz jako student mam je za darmo legalnie (program MSDNAA)

kolejne pytanie .. bo zauwazylem ze profesjonalnie uzywa sie kart Nvidii Quadro Fx ... czy przy niewielkich zlozeniach starczy 'zwykla' karta ATI (bo chyba na ta firme sie zdecyduje) powiedzmy Radeon HD 4870?
Zdecydowalem sie na ATI ze wzgledu na to ze bede prawdopodobnie bral jednak procesor AMD Phenom II X4 810.
A jak jest z tym ramem .. jezeli mam 8GB to 32 bitowy ikspek wykryje tylko 4GB i bedzie normalnie dziala czy bede musial wyjac nadmiarowe kosci fizycznie?
kamelsux
 
Posty: 103
Dołączył(a): kwi 17, 2009 00:10
Lokalizacja: Swindon, UK

Re: Kupno komputera do 4tys

Postprzez lordbeny » kwi 18, 2009 11:26

z taka iloscia ramu to instaluj viste 64 bit ! ja mam 4 Gb ramu , geforce 8600gts , core2duo 2x2.66 , pracuje na inventorze 2009 i zlozenia po 2 tysiace czesci chodza mi elegancko! mialem wczesniej xp 32 a teraz mam viste 64 i ja naprawde widze roznice w szybkosci , tyle ze vista na dzien dobry zre mi 1,5 Gb ramu , ale ja jeszcze tych 4 Gb nie wykorzystalem w zupelnosci! albo skombinuj sobie windowsa 7 , tylko niewiadomo jak ze sterownikami jeszcze pod tego wina
lordbeny
 
Posty: 233
Dołączył(a): sie 19, 2007 23:35

Re: Kupno komputera do 4tys

Postprzez Remik78 » kwi 21, 2009 09:53

Witam

Jeśli chodzi o kartę graficzną jeżeli nie jest to jakiś okrojony model to powinna dać radę.

A co do systemu jeśli chodzi o system 64 bit to wszystko zależny czy NX i I-deas które kolega chce instalować będą się chciały zainstalować na tej platformie OS.
Bowiem nie wszystkie aplikacje 32bit chcą się instalować na 64 a jak się już uda zainstalować to nie ma gwarancji, że będą poprawnie działać. Dla przykładu mogę powiedzieć, że w niektórych aplikacjach 64 bit występuje ograniczona funkcjonalność w stosunku do wersji 32 bit. Najprawdopodobniej jest to związana z mniejszą popularnością OS64bit i producenci oprogramowania nie rozwijają ich tak intensywnie jak 32bit.
A wracając do 8G RAMu. To nie potrafię Ci odpowiedzieć czy XP 32 bit będzie poprawnie funkcjonował mając włożone fizycznie więcej pamięci do komputera niż jest wstanie obsłużyć. Wiem, że w 98 miały już takie dziwne ograniczenia były, które skutkowało tym, że OS potrzebował więcej pamięci na obsługę pamięci niż miał pamięci.Fizycznym efektem tego było to, że system zanim się dobrze zdołał uruchomić wstrzymał procedurę zamknięcia.
Remik78
 
Posty: 158
Dołączył(a): wrz 19, 2008 01:32

Re: Kupno komputera do 4tys

Postprzez adam_M » kwi 22, 2009 09:50

8 giga wykorzystasz tylko na os 64bit w winxp 32 bit system widzi tylko 3,5 giga ramu
ale nie musisz się ograniczać do Visty 64 bitowy jest jeszcze
Win XP 64 bit (ale tylko wersja EN) oraz windows 2003 serwer (tez wydaje mi sie że 64 bit tylko wersja EN)
adam_M
 
Posty: 564
Dołączył(a): lut 14, 2006 10:30

Re: Kupno komputera do 4tys

Postprzez lordbeny » kwi 22, 2009 13:20

win xp 64 jest totalna porazka ! nie proponuje wogole tego instalowac! przekonalem sie na wlasnej skorze! a ztym ramem to czy wsadzisz 8 czy 50 do xp 32-bit to nie ma kompletnego znaczenia bo on widzi tylko 3,5 Gb! that's it !!!!
lordbeny
 
Posty: 233
Dołączył(a): sie 19, 2007 23:35

Re: Kupno komputera do 4tys

Postprzez d7d » maja 05, 2009 22:46

win xp 64 jest totalna porazka !


Dlaczego ? Używam i jestem zadowolony
--
Świńska grypa i niebezpieczne szczepionki

http://grypa666.wordpress.com


stopcenzurze.wikidot.com - petycja !
Avatar użytkownika
d7d
 
Posty: 371
Dołączył(a): maja 19, 2008 01:52
Lokalizacja: WAWA, YELONKI

Re: Kupno komputera do 4tys

Postprzez mle6669 » lip 01, 2013 20:15

ja tez wydalem trcohe grosza na swoj komputerek do gier :D ale warto bylo :)) polecam sprawdzic sprzet przed kupnem. Sa wypożyczalnie komputerów Sprawdzone
mle6669
 
Posty: 1
Dołączył(a): lip 01, 2013 20:10

Re: Kupno komputera do 4tys

Postprzez harris » lis 04, 2013 22:48

Witam!
Odświeżę nieco watek, jako że sprzęt nieco się zmienił od ostatniej odpowiedzi. Chcę kupić komputer (sama skrzynia, bez monitora) w budżecie do 3500 pln.
Używany będzie głównie do CAD/CAM: Inventor, Solid Works, Cimatron. Modele i projekty raczej na poziomie projektów studenckich. Chciałbym też poważnie przysiąść nad MESem ( Abaqus, wersja edukacyjna). Najlepiej żeby komputer był rozwojowy, żeby za jakiś czas można go było rozbudować.
Czy rozejrzeć się za poleasingowymi stacjami czy konfigurować coś nowego?
Czy warto pchać się w karty Quadro czy wystarczy karta "cywilna"?
RLRRLRLL
Avatar użytkownika
harris
 
Posty: 8
Dołączył(a): lis 04, 2013 20:54
Lokalizacja: WH/GKA

Następna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników