_

Laptop dla studenta do 3000

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Laptop dla studenta do 3000

Postprzez Jasio_asd » paź 09, 2015 00:15

Hej,
potrzebuję znaleźć laptopa, który pozwoli mi na kontynuowanie mojej przygody z AutoCadem przez najbliższe 2-3 lata.
Czy na którymś z tych laptopów bez większych komplikacji będę mógł użytkować AutoCada (oprócz tego będę używał laptopa do Photoshop'a)?
http://www.x-kom.pl/p/240692-notebook-l ... ebrny.html
http://www.x-kom.pl/p/243526-notebook-l ... m-fhd.html
http://www.x-kom.pl/p/255238-notebook-l ... f920m.html

Bardzo proszę o pomoc w doborze, gdyż nie mam zielonego pojęcia odnośnie tego jakie specyfikacje są niezbędne do wydajnego działania AutoCada.
Jasio_asd
 
Posty: 4
Dołączył(a): paź 08, 2015 23:49

Re: Laptop dla studenta do 3000

Postprzez infinitywaves » paź 09, 2015 09:33

Witam,

Jasio_asd napisał(a):kontynuowanie mojej przygody z AutoCadem
wszystko zależy od skali "przygody" czy to są np stadiony w budowlance czy też 3-5 rok studiów i projekty arch/koncepcyjne itp. ;-p

Jasio_asd napisał(a):przez najbliższe 2-3 lata.
dobra konfiguracja pozwala na prace bezterminową, tzn po przekroczeniu pewnej wydajności nie robi się po prostu większych projektów a już na pewno nie tak jak myślisz.

Jasio_asd napisał(a):Czy na którymś z tych laptopów bez większych komplikacji będę mógł użytkować AutoCada
na wszystkich (do pewnego momentu), tutaj pytanie o "przygody" ogólnie no.1 wydaje się być całkowicie ok, pytanie o model SSD, niestety lakoniczny opis sprzedawcy może ukrywać niespodziankę tzn. może ale nie musi.

Jasio_asd napisał(a):(oprócz tego będę używał laptopa do Photoshop'a)?
a to inna sprawa, wydajny SSD na poziomie odczyt/zapis ponad 500MB/s oraz 16GB RAM'u o ile poprawnie zgaduje że to będą plansze z projektami i wizualizacjami typu 100x70 itp.?

Jasio_asd napisał(a): nie mam zielonego pojęcia odnośnie tego jakie specyfikacje są niezbędne do wydajnego działania AutoCada.
a my nie mamy pojęcia (nawet zielonego) o jakich piszesz "przygodach" ;-p

Pozdrawiam
I

ps. polecam jednak najpierw doczytać ostatnie podobne posty z których można wyciągnąć dość dużo wniosków.
http://forum.cad.pl/laptop-dla-studenta-architektury-2014-t82323.html
http://forum.cad.pl/komputer-do-cada-t85235.html
http://forum.cad.pl/komputer-dla-studenta-pro-ba-o-ocen-sprz-tu-t85321.html itd.
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Laptop dla studenta do 3000

Postprzez Jasio_asd » paź 09, 2015 16:57

Nie mogę wysłać PW, więc:
"Mam monitor 24', którego oczywiście będę podpinał.
Który z tych laptopów byłby najlepszy?
http://www.x-kom.pl/p/255850-notebook-l ... ebrny.html
http://www.x-kom.pl/p/243526-notebook-l ... m-fhd.html
http://www.x-kom.pl/p/255238-notebook-l ... f920m.html
http://www.x-kom.pl/p/240692-notebook-l ... ebrny.html
Myślałem wcześniej nad tym http://www.x-kom.pl/p/252269-notebook-l ... m-uhd.html aczkolwiek z doświadczenia wiem, że i tak po tych 2-3 latach laptopa trzeba wymienić + znajomi z branży IT mówią, że mógłby się bardzo przegrzewać, a okres gwarancji to tylko rok. Do tego mam jeszcze pytanie, czy MacBook faktycznie tak dobrze odnajdują się w środowisku CAD? Gdyż słyszałem opinie, że na Windowsie na 2 komputerach o tych samych parametrach i tej samej wersji AutoCad'a, programy mogą działać różnie (na jednym dzialaja niektore funkcje, na drugim już nie) - co potwierdziło się na zajęciach na uczelni. Podobno w przypadku Mac'ów takiego problemu nie ma. Pytam gdyż jest to dla mnie kwestia przyszłości tych 2 - 3 lat.
Dziękuje i pozdrawiam."
Jasio_asd
 
Posty: 4
Dołączył(a): paź 08, 2015 23:49

Re: Laptop dla studenta do 3000

Postprzez infinitywaves » paź 10, 2015 16:04

Witam ponownie,
Jasio_asd napisał(a):Nie mogę wysłać PW
a to być może jakiś czasowy błąd u ciebie lub na forum, mam twoje PW niemniej jednak odpisze tu gdyż w ten sposób więcej osób może z tego skorzystać.

Jasio_asd napisał(a):"Mam monitor 24', którego oczywiście będę podpinał
i to słuszny kierunek, polecam docelowo 30" a minimum do w miarę wygodnej pracy to 27" z przynajmniej full HD. Po drugie jeżeli masz już 24" to ten laptop z 17" raczej odpada, tzn nie ma sensu gdyż laptop powinien być mały i lekki

Jasio_asd napisał(a):Który z tych laptopów byłby najlepszy
wstawiłeś błędnie linki ale zacznijmy od końca
Jasio_asd napisał(a):Myślałem wcześniej nad tym


1. http://www.x-kom.pl/p/252269-notebook-laptop-15%2C6-lenovo-y50-70-i7-4720hq-16gb-240-gtx960m-uhd.html i dobrze myślałeś, to jest laptop jak najbardziej do pracy którą chcesz wykonywać http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/lenovo/y-series/y50/#tab-specyfikacja ten laptop jest powiedzmy porównywalny z serią Aspire V Nitro np. http://www.acer.pl/ac/pl/PL/content/model/NX.MTEEP.006 tylko trzeba wybrać wersje z 16GB RAM + 1TB HDD + 128GB SSD i dzięki temu ze można do niego schować SSD + HDD byłby powiedzmy lepszy... pod warunkiem takim jak pisałem wcześniej tzn. SSD z transferem ponad 500MB w obie strony, HDD z 64MB cache i o to trzeba dopytać sprzedawce. Z takim configiem masz raczej sprzęt na dłuuugie lata do tego co chcesz robić.

2. http://www.x-kom.pl/p/255850-notebook-laptop-15%2C6-lenovo-g50-80-i7-5500u-16gb-240-r5-m330-srebrny.html i http://www.x-kom.pl/p/243526-notebook-laptop-15%2C6-lenovo-z50-70-i7-4510u-16gb-240-gt840m-fhd.html maja wydajnościowo podobne GPU http://www.hwcompare.com/26829/geforce-840m-vs-radeon-r5-m330/ dlatego wybrałbym Radeona, tak jak wielokrotnie tu pisałem konstrukcje od AMD lepiej znoszą prace pod pełnym obciążeniem.

3. http://www.x-kom.pl/p/255238-notebook-laptop-17%2C3-lenovo-g70-80-i7-5500u-16gb-240-gf920m.html ten posiada to samo CPU różnica minimalna w GPU http://www.hwcompare.com/25707/geforce-840m-vs-geforce-920m/ to chyba nie ma sensu dopłata

Jasio_asd napisał(a):aczkolwiek z doświadczenia wiem, że i tak po tych 2-3 latach laptopa trzeba wymienić
podaj racjonalne powody takiej tezy, dla mnie to co napisałeś to jakiś absurd (z takim podejściem jesteś - niestety - idealnym klientem dla producentów)

Jasio_asd napisał(a): + znajomi z branży IT mówią, że mógłby się bardzo przegrzewać


Jasio_asd napisał(a):a okres gwarancji to tylko rok
masz firmę na 2 roku studiów? Jeżeli nie i kupujesz dla siebie to kazdy produkt w UE ma 24mc gwarancji, doczytaj co jest napisane na web.

Jasio_asd napisał(a):Do tego mam jeszcze pytanie, czy MacBook faktycznie tak dobrze odnajdują się w środowisku CAD?
ha ha kto Ci nakładł takich info do głowy!?? Oooo Matko, ogryzek ma AC od niedawna, pytanie co z reszta aplikacji - od razu odpowiadam - brak! Ogólnie programów na to to mało.

Jasio_asd napisał(a):Gdyż słyszałem opinie, że na Windowsie na 2 komputerach o tych samych parametrach i tej samej wersji AutoCad'a, programy mogą działać różnie (na jednym dzialaja niektore funkcje, na drugim już nie)
pisaliśmy o tym tutaj na forum, moim zdaniem nie ma takiej możliwości, tzn różnice jakie mogą powstać to wynik:
1. różnych update OS
2. rożnych driverów
3. różnych update programów lub różnych kompilacji (np. "lewych" - a przy okazji ha ha ha co za gość co za mega gość ;-D! )
4. jakiegoś uszkodzenia OS np wirus lub braku np regularnego czyszczenia rejestru itp.

Jasio_asd napisał(a):- co potwierdziło się na zajęciach na uczelni
świetnie ze masz do tych maszyn dostęp sprawdź czy na tych dwóch podobno identycznych maszynach jest ten sam system, takie same aktualizacje, takie same drivery i została zrobiona instalacja z tego samego źródła

Jasio_asd napisał(a):Podobno w przypadku Mac'ów takiego problemu nie ma
jak jest jeden program i jeden laptop ha ha. To SA jakieś marketingowe bredzenia, poprawna konfiguracja hardware +OS +programy i nie ma żadnych problemów.

Jasio_asd napisał(a):Pytam gdyż jest to dla mnie kwestia przyszłości tych 2 - 3 lat.
To co piszesz czyli zmiana laptopa co 2 lata to jakiś horror... mam nadzieje ze nikt inny tak nie robi a i tobie odradzam gdyż to nie ma jakiegokolwiek uzasadnienia. Nooo chyba że masz takie wrażenie ze komp działa coraz wolniej i wolniej ha ha- tak jest idiotycznie stworzony Windows i trzeba o niego dbać - to co piszesz wygląda tak: trzeba zmieniać co 2-3 lata mieszkanie na nowe gdyż... i tu sobie dopisz co chcesz np bo przez 2 lata nigdy nie sprzątałeś i trudno się chodzi po domu, mega lol

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Laptop dla studenta do 3000

Postprzez Jasio_asd » paź 10, 2015 17:08

Tak na firmę, stąd rok gwarancji, dlatego boję się brać produkt za 4300, gdyż obecnego ASUS'a oddawałem już 3 razy na gwarancje.
Na uczelni są dokładnie te same komputery della (i7 + 8gb ramu) z tym samym oprogramowaniem i windowsem 10.
2-3 lata ze względu na to, że używam różnych programów, co chwilę wychodzą nowe wersje. Oprócz tego po tym czasie, niektóre podzespołu się przegrzewają, mimo formatów komputer nie działa tak ja za czasów nowości etc. Być może jestem laikiem, że nie umiem się z tym uporać, stąd też przyzwyczaiłem się do co 2-3 letniego wymieniania sprzętu na nowszy model z lepszymi parametrami.
Podsumowując ten laptop, byłby wystarczający przy sprawdzeniu warunku z dyskiem SSD?
http://www.x-kom.pl/p/255850-notebook-l ... ebrny.html
Edit:
przesadzam z tym 2-3 lata, ale 3-4 to max.
Jasio_asd
 
Posty: 4
Dołączył(a): paź 08, 2015 23:49

Re: Laptop dla studenta do 3000

Postprzez infinitywaves » paź 10, 2015 18:42

Witam ponownie,
Jasio_asd napisał(a):Tak na firmę, stąd rok gwarancji
ale dla firm 12mc to standard, dopiero Dell czy inne tego typu mają rozszerzoną gwarancje o kolejne lata.

Jasio_asd napisał(a):dlatego boję się brać produkt za 4300
nooo sory ale to żaden argument ;-]

Jasio_asd napisał(a): gdyż obecnego ASUS'a oddawałem już 3 razy na gwarancje
po pierwsze to druga naprawa gwarancyjna upowaznia do wymiany sprzętu na nowy. Po drugie Asus to baaardzo dobra firma, może to był jakiś tani laptop z najniższego segmentu? W sumie każda firma ma markowe ale ekonomiczne jednostki (sprzedają w celu reklamy) gdzie cena logotypu to jedyna wartość ;-p Zapewne wzorem konkurencji Asus też, chociaż nie ukrywam że to mnie trochę szokuje i być może to po prostu taka pojedyncza sztuka. Inna sprawa że sprzęt obecnie robi się zdecydowanie gorzej (do tego programowane usterki) i tylko od czasu do czasu na rynku pojawiają się "perełki"

Jasio_asd napisał(a):Na uczelni są dokładnie te same komputery della (i7 + 8gb ramu) z tym samym oprogramowaniem i windowsem 10
ha ha win10? to masakra, normalnie administrator do dyscyplinarnego zwolnienia. Przywrócicie na nich win7x64 (polecam ultimę jak jest wielowątkowy CPU - z uwagi na koligacje - pisałem o tym na forum) i wszystko będzie cacy (max i w ostateczności win8ProNx64 działa o kilka procent szybciej od win7 z tymi samymi appkami).

Jasio_asd napisał(a):2-3 lata ze względu na to, że używam różnych programów, co chwilę wychodzą nowe wersje
nie widzę związku ze sprawą, nowe aplikacje ostatnio maja tendencje do działania szybciej na słabszych konfiguracjach - to zapewne wynik tego ze programiści lepiej opanowali wykorzystanie wielowątkowości oraz x64bit

Jasio_asd napisał(a):Oprócz tego po tym czasie, niektóre podzespołu się przegrzewają
jedynym elementem który może tak robić jest zapchane kurzem chłodzenie CPU +GPU i tego się nie uniknie ale właściwie każdy serwis radzi sobie z tym w 30minut max. (można samemu o ile konstrukcja laptopa jest łatwa do rozebrania, jak nie to jest masa portali które pokazują krok po kroku co i jak, w tym video na YT właściwie to 99% lapków).

Jasio_asd napisał(a): mimo formatów komputer nie działa tak ja za czasów nowości etc
czyste chłodzenie +format +dokładnie taki sam OS +drivery +programy i laptop działa inaczej = niemożliwe. Natomiast co mogło pójść źle.
Dla sławnego kiedyś win XPx32 był to niesławny dodatek SP3 który demolował system celowo kierując ludzi w stronę nowego OS a jednocześnie M$ wygasiło update on line, straszyło dziurami i brakiem bezpieczeństwa itd. ciemna masa to "kupiła" dlatego właściwie wszystkie kolejne M$ maja ten sam styl (czy raczej brak stylu) z czego najbardziej niebezpieczny jest W10 bez popadania w teorie spiskowe czy inne ale jest to OS postawiony na permanentną inwigilacje użytkownika gdzie "za darmo" nic nie ma, zaczekajmy 2-3 lata i zrobią go najpierw w chmurze a kolejno za 2-3 lata na abonament (o co prawie mogę się założyć gdyż tylko tak zapewnią sobie stały dochód nie robiąc nic), kolesie z M$ odcinają wsparcie do takiego win7 pomimo tego że system jest równie stabilny jak kiedyś XP większość z nas z niego korzysta i tylko oni stanęli i nie zarabiają... (jedynym remedium jest kompletowanie driverów i łatek raz SP w off line +ewentualnie dla bardziej zaawansowanych użytkowników rekompilacja instalki OS i dodanie wszystkiego co potrzeba w celu zachowania jako tako działającego OS który po instalacji nie potrzebuje serwerów MS - kto tak ma to bravo)

Jasio_asd napisał(a):Być może jestem laikiem, że nie umiem się z tym uporać
pisałem kiedyś na forum o programach które utrzymują system "na chodzie" właściwie bezterminowo, większość z nich to były niemal automaty, to nie jest takie trudne. Jezeli masz jakiegoś poprzedniego laptopa do zrób go jako centrum on line a ten nowy daj na stałe w off line - dość dużym problemem w większym okresie czasu są wirusy a największym nieświadomy użytkownik i np pliki tor.

Jasio_asd napisał(a):stąd też przyzwyczaiłem się do co 2-3 letniego wymieniania sprzętu na nowszy model z lepszymi parametrami
lepsze parametry jak najbardziej tak ale po przekroczeniu pewnego progu nie ma to sensu gdyż pliki AC obciążą twój nowy laptop powiedzmy w 60% czyli zostaje 40% kolejny laptop zrobi to w 20% czyli zostanie 80% jaki to ma sens nie wiem.

Jasio_asd napisał(a): Podsumowując ten laptop, byłby wystarczający przy sprawdzeniu warunku z dyskiem SSD?
Tak, to jest ważny komponent gdyż np GPU w miarę płynnie obróci stadionem w 3D, robisz większe projekty? Oczywiście lepiej byłby mieć 16GB RAM w 4x2GB dlatego że twój CPU ma 4 wątki http://ark.intel.com/pl/products/85214/Intel-Core-i7-5500U-Processor-4M-Cache-up-to-3_00-GHz o tym też pisałem ostatnio ale takich laptopów nie ma aż tak dużo.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Laptop dla studenta do 3000

Postprzez Jasio_asd » paź 11, 2015 13:03

Hej, dostałem odpowiedź od X-komu,
"Uprzejmie informujemy, iż w większości przypadków montujemy dysk SSD HyperX Fury:
Maksymalna szybkość odczytu 420 MB/s
Maksymalna szybkość zapisu 120 MB/s"
Nie ma tych 550mb/s, ale chyba nie jest najgorzej?
Jasio_asd
 
Posty: 4
Dołączył(a): paź 08, 2015 23:49

Re: Laptop dla studenta do 3000

Postprzez infinitywaves » paź 11, 2015 14:17

Jasio_asd napisał(a):Hej, dostałem odpowiedź od X-komu, "Uprzejmie informujemy, iż w większości przypadków
tłumacze, uwaga: wsadzimy Ci do laptopa co chcemy i wcale nie mamy Ci ochoty mówić dokładnie co gdyż większość = loteria? W dodatku wsadzimy Ci do laptopa coś czego już nie możemy sprzedać od lat i nie sprzedajemy [url]http://www.x-kom.pl/m/1779-59-dyski-ssd-kingston.html?producent_id[59]=1&sort=product_price&features[1728][18803]=1&features[1729][from]=240&features[1731][18825]=1[/url] taka sytuacja.

Jasio_asd napisał(a): montujemy dysk SSD HyperX Fury:
Maksymalna szybkość odczytu 420 MB/s
Maksymalna szybkość zapisu 120 MB/s"
ha ha ha! genialnie... 120 MB/s to miały pierwsze SSD jak się pojawiły na rynku i były uwaga wolniejsze od dysków HDD http://www.techbuy.com.au/images/addit/18/File18240924425.pdf Odpisz im proszę uprzejmie żeby albo odjęli cenę i niech zamontują 128GB lub 256GB z minimum 500/500 - i sobie dopłacisz za różnicę - albo ze sam dostarczysz dysk do zamontowania, jak się zbuntują to znajdź normalnego sprzedawce - X-Kom w moich oczach sam w sobie zawsze był ok - nie powinni robić problemów chyba że na siłę chcą wypchnąć stany magazynowe.

Jasio_asd napisał(a):Nie ma tych 550mb/s
są i to nawet tego samego producenta w tym samym sklepie:
http://www.x-kom.pl/p/237894-dysk-ssd-kingston-240gb-2-5-sata-ssd-hyperx-savage-7mm.html
http://www.x-kom.pl/p/241205-dysk-ssd-kingston-240gb-2-5-sata-ssd-hyperx-savage-upgrade-kit.html
a jak za drogie to:
http://allegro.pl/dysk-ssd-adata-premier-pro-sp900-256gb-545-535mb-s-i5700843089.html
http://allegro.pl/dysk-ssd-toshiba-ssd-256gb-q-series-pro-554-mb-s-i5718023876.html
http://allegro.pl/dysk-ssd-256gb-adata-premier-pro-sp900-sata3-550mb-i5703216729.html itd, masa, żaden wyczyn.

Jasio_asd napisał(a): ale chyba nie jest najgorzej?
no nie jest ...gdyż jest tragicznie wolny/stary.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Laptop dla studenta do 3000

Postprzez Rumpelo » lis 09, 2015 00:59

Zastanów się też może nad tym modelem Lenovo http://laptopy.kup-z-rabatem.pl/prod-lenovo-59-433450.html ? Ja używam modelu niżej, ale sprawdza się doskonale. Oczywiście brałbym model z dyskiem ssd :)
Rumpelo
Rumpelo
 
Posty: 5
Dołączył(a): paź 29, 2015 19:16

Re: Laptop dla studenta do 3000

Postprzez velaskez » lis 26, 2015 13:54

amaj napisał(a):Ja raczej nie kupowałbym laptopa używanego. Jestem zdania,że o wiele bardziej opłaca się kupić sprzęt nowy.


Zależy jaki. Podobne do takiego co ja kupiłem 3 lata temu stoją teraz na allegro za 3500-4000 :D I taki, używany komputer, jak najbardziej bym kupił i polecam :)
velaskez
 
Posty: 940
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Następna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników