_

Laptop do AutoCAD i edgeCAM.Co wybrac?

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Laptop do AutoCAD i edgeCAM.Co wybrac?

Postprzez dsmok » sie 17, 2013 02:25

witam
potrzebuje laptopa do autocad i edgecam. czy taki laptop mi wystarczy do zabawy w tych programach. nie bede robil jakis duzych projektow. chcialbym wykonywac rysunek w atocad a potem w edgecam wygenerowac cod nc. Laptop jest fajny maly i moglbym go miec w pracy.

Lenovo Thinkpad x201 tablet edition
Intel® Core™ i7-620LM Processor (2.00 GHz) Intel Turbo Boost, Hyper-Threading technology, 4-MB L2 cache,
8 gb ram,
Intel HD3000
Intel 802.11bgn wireless,
256 GB Solid state drive, 8mm high, FDE, Serial ATA Removable Upgradable
12.1" WXGA TFT (1280x800 resolutions) color Anti-glare LED backlight 200 nits 16:10 aspect ratio 500:1 contrast ratio
Windowws 7 ultimate x64
dsmok
 
Posty: 5
Dołączył(a): sie 17, 2013 01:59

Re: Laptop do AutoCAD i edgeCAM.Co wybrac?

Postprzez r4n » sie 18, 2013 08:34

Wystarczy.

Pzdr
r4n
r4n
 
Posty: 154
Dołączył(a): gru 23, 2007 10:41

Re: Laptop do AutoCAD i edgeCAM.Co wybrac?

Postprzez infinitywaves » sie 18, 2013 11:20

Witam,

X201 linki:
http://www.lenovo.com/shop/americas/con ... asheet.pdf
http://support.lenovo.com/pl_PL/detail. ... MIGR-75239
nie tłumaczą zbyt wiele np. jaka jest prędkość tego SSD?!? możesz napisać coś więcej tzn
najlepiej sam model/firmę i/lub prędkość odczyt/zapis.

CPU: http://ark.intel.com/pl/products/43559/ ... e-2_00-GHz ok, bdb.
GPU: http://www.notebookcheck.net/Review-Int ... 710.0.html ok, do tego co chcesz robić czyli nie skomplikowane rysowanie.
RAM: 8GB ok, bdb.
TFT: 12,1" - jak rozumiem że to sobie podepniesz do jakiegoś dużego zewnętrznego LCD? ale ok, bdb mobilność super
pomimo że on nie jest ultrabokiem http://www.notebookcheck.net/typo3temp/ ... 7c0833.jpg
OS: win7u X64 ok, bdb - stabilna praca ze wszystkim AC.

Ogólnie, tak wystarczy do wygodnej pracy tylko zastanawiam się nad tym SSD gdyż są najróżniejsze prędkości niektóre tylko trochę szybsze od HDD wiec taki opis producenta a właściwie brak danych mnie zastanawia.

Panowie w sklepach oraz producenci powinni robić standardowo raporty z czegoś takiego:
http://www.aida64.com/product/aida64-ex ... n/overview
Moim zdaniem jedna z najlepszych aplikacji do testów i wywracania sprzętu na "lewą" stronę.
Możesz spróbować namówić sprzedawcę, na pewno mają w salonie pokazowy egzemplarz.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Laptop do AutoCAD i edgeCAM.Co wybrac?

Postprzez masa » sie 18, 2013 18:43

Ja odradzam wszystko co ma zintegrowaną kartę graficzną.

Sam miałem laptopa ze zintegrowaną grafiką i wszystko było fajnie do czasu jak chciałem puścić prostą symulację obróbki w Catia V5. Zaczyna się klatkowanie i nie da się na to patrzeć. Radzę poszukać czegoś co ma oddzielną kartę graficzną (w sensie nie zintegrowaną typu intel hd) bo z autocadem poradzi sobie każdy sprzęt ale z obróbką w edgecam już tak łatwo nie będzie szło.
Ostatnio edytowany przez masa, sie 18, 2013 19:08, edytowano w sumie 1 raz
masa
 
Posty: 57
Dołączył(a): lip 09, 2012 18:49
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Laptop do AutoCAD i edgeCAM.Co wybrac?

Postprzez masa » sie 18, 2013 18:46

A co do SSD to każde wygrywa z talerzowym HDD brakiem opóźnień na dostępie ponieważ nie ma mechanicznych części. Chociaż z danych producenta może nie mieć super osiągów to odczuwalnie, przy użytkowaniu jest spora różnica. No i jest bezgłośny. Przerabiałem ten temat ze 2 lata temu.
masa
 
Posty: 57
Dołączył(a): lip 09, 2012 18:49
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Laptop do AutoCAD i edgeCAM.Co wybrac?

Postprzez infinitywaves » sie 18, 2013 19:26

masa napisał(a):Ja odradzam wszystko co ma zintegrowaną kartę graficzną.
To się niby zgadza ale jak ma być prosta "zabawa" to nie ma sensu raczej podrażanie tej konfiguracji, no chyba że ktoś napisze ze nawet prostych rzeczy to GPU nie pociągnie, ktoś ma takie doświadczenia?

masa napisał(a):A co do SSD to każde wygrywa z talerzowym HDD
długo można byłoby o tym pisać ale szybki dysk HDD 7200rpm z dobrą gęstością zapisu i mamy odczyt w okolicy 90MB/s słaby SSD 120MB/s to co moim zdaniem ważne... od czasu sprzedażny marki LENOVO chinolom to już nie jest ten sam legendarny IBM, spadła jakość i podzespołów i samych konfiguracji, matryc a nawet jakości użytych plastików. Miałem w rękach kilka różnych modeli z różnych okresów. Ogólnie jest ok ale jak na legendę to już słabo.

masa napisał(a):brakiem opóźnień na dostępie ponieważ nie ma mechanicznych części.
i to oczywiscie prawda problem zaczyna się dalej, cześć słabych SSD ma masę różnych problemów z odczytem/zapisem pików o różnych wielkościach (po szczegóły odsyłam do sieci) i może się okazać że taki nie opisany SSD to będzie coś ala duży pendrive. Dlatego warto dopytać precyzyjnie o model zastosowany w tym laptopie - producent może chcieć w ten sposób upłynnić gorsze dyski których luzem nikt nie kupi - tak jest od lat z różnymi częściami w różnych komputerach.

masa napisał(a):Przerabiałem ten temat ze 2 lata temu.
kolego ale ja sobie też nie teoretyzuje przyk-adowa-konfiguracja-pc-w-okolicy-5k-pln-t81584.html#p7688771 jest jeszcze kwestia mostka na MOBO i chip'u w samym SSD... długo można pisać. Natomiast jak chce się realnie czuć że "pod maską" pracuje SSD do dysk musi/powinien mieć minimum transfer zapis/odczyt zbliżony do 500MB

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Laptop do AutoCAD i edgeCAM.Co wybrac?

Postprzez masa » sie 18, 2013 20:12

To 500MB/s odczyt może mieć ale zapisu z tą prędkością nie ma żaden topowy SSD mogę ci zagwarantować .

Szczerze wątpię, że takie laptop kupiony se sklepowej półki ma podzespoły z najwyższej półki ale też wątpię, że w modelu który jest sprzedawany obecnie będzie 3-4 letnia technologia.
Oczywiście dobrze by było jakby był podany konkretny model dysku to można by coś konkretniej napisać.

A w kwestii GPU to piszę to co wiem z doświadczenia. Z autocadem czy prostymi modelami 3d nie będzie problemu ale przyjdzie jakieś złożenie albo co gorszę zrobić symulację to może być ciężko.

Z innej strony to jeśli to ma być komputer mobilny a nie taki który ma służyć za główny na którym coś będzie się robić to na pewno wystarczy. Laptopy/netbooki/ultrabooki itp. niestety nie są robione żeby je orać na 100%.

Polecam też i wydaje mi się, że to jest ważne, poczytać opinie w internecie przed zakupem czy komputer nie ma problemu np. z przegrzewaniem się bo to jest poważny problem który często występuję w urządzeniach mobilnych.
masa
 
Posty: 57
Dołączył(a): lip 09, 2012 18:49
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Laptop do AutoCAD i edgeCAM.Co wybrac?

Postprzez dsmok » sie 18, 2013 20:32

dzieki za tak szczegolawa odpowiedz, co do mlenovo to faktycznie do edgecam bedzie masakra a zalerzy mi na tym programie, po dosc dlugich poszukiwaniach i czytania postanowilem zakupic
Procesor CPU
Intel® Core™ i7-2630QM
Max Turbo Łącze - 2,9 GHz
Liczba rdzeni - Quad-Core
Cache - L3 cache - 6,0 MB
Intel Turbo Boost Technology

System operacyjny
Oryginalny Microsoft Windows 7 Home Premium PL x64

Chipset
Intel® HM65 Express Chipset

Pamięć operacyjna
8GB DDR3 1333 MHz SDRAM

Wyświetlacz LCD
17,3" Full HD 3D (1920x1080 120 Hz) podświetlany diodami LED, powłoka matowa

Karta graficzna GPU
NVIDIA® GeForce® GTX 560M z 3GB GDDR5 VRAM

Pamięć masowa
500 GB 2.5" SATA
/obsługa dwóch twardych dysków/

do tego doloze tylko dysk ssd
dsmok
 
Posty: 5
Dołączył(a): sie 17, 2013 01:59

Re: Laptop do AutoCAD i edgeCAM.Co wybrac?

Postprzez infinitywaves » sie 18, 2013 20:32

masa napisał(a):To 500MB/s odczyt może mieć ale zapisu z tą prędkością nie ma żaden topowy SSD mogę ci zagwarantować .
to powoli standard 2,5" w cenie do 300-400pln ma to juz OCZ, PQI, Kingston, Intel, kurcze nie wiem o czym piszesz.

masa napisał(a):Oczywiście dobrze by było jakby był podany konkretny model dysku to można by coś konkretniej napisać.
no właśnie dywagacje nie maja sensu, zaczekamy, kolega sprawdzi.

masa napisał(a): A w kwestii GPU to piszę to co wiem z doświadczenia.
i o to pytałem, przy czym pytacz pisze o "zabawie" ale tez nie pisze o budżecie... jasne ze warto mieć dedykowane GPU jak jest na to $.

masa napisał(a): poczytać opinie w internecie
a ja nie polecam, wystarczy ze wejdziesz tu: http://www.zlecenia.przez.net/ i znajdziesz zapewne co najmniej kilka ofert na pisanie opinii za $, internet to już od dawna nie jest akademicka sieć wymiany danych o lol. niemniej jednak testy z http://www.notebookcheck.pl/ można przyjąć za jakiś tam punkt wyjścia i pogłębiania wiedzy.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Laptop do AutoCAD i edgeCAM.Co wybrac?

Postprzez dsmok » sie 18, 2013 20:34

a jeszcze nazwa modelu ASUS ROG G74SX
dsmok
 
Posty: 5
Dołączył(a): sie 17, 2013 01:59

Następna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników