_

Laptop ok. 3 tyś. do AutoCAD-a itp

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Laptop ok. 3 tyś. do AutoCAD-a itp

Postprzez krymol016 » lip 23, 2013 20:48

Witam.
Studiuję budownictwo i szukam laptopa, który spełni moje wymagania. Laptop będzie służył do rysowania w CADzie w 2D, korzystania z innych programów przydatnych w budownictwie typu Konstruktor, Robot, MatLab, Office (później może jakieś 3D, ale wątpię) oraz do internetu, muzyki, filmów, w gry raczej nie gram. Obecnie mam Asusa F3SG-AS092C-1 z procesorem Duo T8100 oraz matrycą 15,4" WXGA+. Chciałbym, żeby nowy laptop był znacznie lepszy od obecnego. Laptopa będę nosił na zajęcia kilka razy w tygodniu, mimo to zdecydowałem się na 17,3" bo chcę zamontować dodatkowo dysk SSD w dodatku matryca w obecnym laptopie jest 2cm wyższa i tylko 1cm węższa od obecnych 15,6". Nie wiem tylko jak z rodzielczością, czy na matrycy FHD wszystko nie będzie strasznie małe? Wiem, że większa rozdzielczość to większa przestrzeń robocza. Matryca musi być matowa, obecnie mam błyszczącą i przy dużym natężeniu światła na ekranie lepiej widzę siebie niż to co rysuję. Co jest ważniejsze przy zakupie laptopa do AutoCada procesor, czy karta graficzna. Znalazłem takie laptopy: http://www.x-kom.pl/p/122270-notebook-l ... t650m.html i http://www.x-kom.pl/p/125431-notebook-l ... -win8.html Który z nich lepiej nadaje się do Cada? Może macie coś innego do polecenia.
krymol016
 
Posty: 2
Dołączył(a): lip 23, 2013 20:18

Re: Laptop ok. 3 tyś. do AutoCAD-a itp

Postprzez lukasek81 » lip 24, 2013 10:32

Autocad - to raczje prosty progrma pójdize na sprzęcie za 1500 zł.
A ja bym wziął asusa ze względu an dobry procesor i7.

Ps.
mam wrażenie że bardziej konfiguracje pokazałeś do gier i multimediów itp :)
lukasek81
 
Posty: 152
Dołączył(a): cze 23, 2010 14:40

Re: Laptop ok. 3 tyś. do AutoCAD-a itp

Postprzez krymol016 » lip 24, 2013 11:41

Po prostu chciałbym, żeby laptop posłużył mi z 5 lat tak jak ten obecny, któremu w sumie nic nie jest, tylko potrzebuje formata. AutoCad na działa bez większych problemów, gdy tylko on jest włączony, natomiast gdy odpalę jeszcze jakiegoś Worda, Winampa i Firefoxa to już nie da się pracować. Procesor i5 wystarczy do studiowania? Mam na myśli AutoCada, Offica, Rm-wina, bo do tego głównie służy mi laptop. Do tego internet, muzyka, czasami jakiś film i raz w roku jakaś niewymagająca gra. Skoro te laptopy są bardziej multimedialne to jakich wg Ciebie powinienem szukać?
krymol016
 
Posty: 2
Dołączył(a): lip 23, 2013 20:18

Re: Laptop ok. 3 tyś. do AutoCAD-a itp

Postprzez biznesmultimedia » lip 25, 2013 12:59

100% sprawne, bez usterek!



3000 zł to cena za 1 sztukę

grafika w laptopach: Geforce GT 630M 2 GB



Zestaw zawiera:

2 laptopy

2 zasilacze

2 baterie do laptopów

2 pokrowce na laptopy

1 podkładka chłodząca

zainstalowany program antywirusowy na 1 rok w 2 laptopach

gwarancja producenta



Najwyższej klasy laptopy znanej marki HP.



Niezwykle wydajne, mogą być używane przez profesjonalistów jak i wymagających graczy do obsługi najnowszych gier komputerowych.



Laptopy umożliwiają odpalanie i obsługiwanie dużej liczby aplikacji jednocześnie bez zwalania, czy zawieszania się systemu.



Bardzo szybkie komputery.



Bardzo bezpieczne i stabilne, można je używać 24/7, dobre chłodzenie.



Doskonale nadają się do obsługi programów do tworzenia grafiki 3D, animacji itd.



Okazja!

Kupione każdy 4 tys zł brutto. Sprzedaję taniej. Używane 6 miesięcy, w tym 1 używany intensywnie drugi okazjonalnie jako serwer gier. Prowadzę działalność gospodarczą i zmieniam PKD i planuję jakieś swoje inne inwestycje.



Możliwość odbioru osobistego na terenie Chełma lub Lublina.



tel 668 548 905

email office@biznesmultimedia.pl

skype biznesmultimedia
biznesmultimedia
 
Posty: 1
Dołączył(a): lip 25, 2013 12:56

Re: Laptop ok. 3 tyś. do AutoCAD-a itp

Postprzez infinitywaves » lip 30, 2013 10:22

krymol016 napisał(a): Chciałbym, żeby nowy laptop był znacznie lepszy od obecnego.
pytanie tylko czy tak naprawdę większy = lepszy, moim zdaniem nie, wygodna praca i laptop to w komplecie zewnętrzna matryca LCD - i to jak największa = jak najlepsza/komfortowa/wydajna praca

krymol016 napisał(a): Laptopa będę nosił na zajęcia kilka razy w tygodniu,
...i do tego zmierzam, lepszy to też wygodniejszy.

krymol016 napisał(a): mimo to zdecydowałem się na 17,3" bo chcę zamontować dodatkowo dysk SSD
nie widzę związku ze sprawą ale wnoszę o :-D! sprawdzenie terminu mSATA czyli miniSATA
https://www.sata-io.org/sata-microssd i o ile laptop ma to zakup czegoś w tym stylu
http://www.adata-group.com/index.php?ac ... 3&piid=181
o pojemności miedzy 64GB a 128GB

krymol016 napisał(a): Nie wiem tylko jak z rozdzielczością, czy na matrycy FHD wszystko nie będzie strasznie małe?
na uczelnie zapewne starczy ale żeby to miało być komfortowe do długich godzin pracy... to już zdecydowanie nie. Zdecydowanie lepiej podzielić 3k tak żeby starczyło na szybkiego małego laptopa i matrycę, to jest możliwe w tej cenie.

krymol016 napisał(a): Wiem, że większa rozdzielczość to większa przestrzeń robocza.
a teraz są nowe telefony z FHD i myślisz ze do pracy to w ogóle się nadaje? :-p taki tam żart...

krymol016 napisał(a): Co jest ważniejsze przy zakupie laptopa do AutoCada procesor, czy karta graficzna.
jak kupujesz rower to co jest ważniejsze przednie koło czy tylne? Dobry zestaw to taki w którym wszystkie części
są na takim poziome ze nic nie powoduje opóźnień... i ja już o tym pisałem.

..A co do reszty to ok można 17" ale przemyśl czy nie warto mieć jakiegoś niewielkiego laptopa i osobnej matrycy... (to co pisze wynika z doświadczenia, to się po prostu lepiej sprawdza)

np. (pierwsze lepsze przykłady) do 1k pln masz 24" nowe z IPS - to ważne, polecam:
http://allegro.pl/monitor-dell-u2412m-i ... 83120.html

gdzieś w połowie stawki jest coś ala to:
http://allegro.pl/monitor-22-dell-u2212 ... 41399.html

ale nawet jakaś wersja max ekonomiczna nadal odstawia twojego laptopa i 17" daleko:
http://allegro.pl/nowy-dell-e2009w-bezk ... 16265.html
pod względem wygody pracy

Jeżeli będziesz na tak to wtedy trzeba zacząć od wyboru matrycy a dokładnie od jej rozdzielczości, tak żeby GPU w laptopie potrafiło to potem rozpędzić w natywnej rozdzielczości.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników