_

Laptop z dwiema kartami graficznymi - problem

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Laptop z dwiema kartami graficznymi - problem

Postprzez wloczykij555 » lis 14, 2012 16:38

Cześć wszystkim :)


Mój problem wygląda następująco - mam dwie grafiki w laptopie (obecnie to standard więc może ktoś już się z problemem zetknął) i za Chiny Ludowe nie mogę zmusić Inventora do pracy na dedykowanym GPU - wykorzystywana jest jedynie integra. GPU to GT635m (zaden high end ale też nie jakaś straszna tandeta)

Czego już próbowałem:

- aktualizacja sterowników (sprawdzałem na najnowszych jak i na wersji beta nadchodzących)
- różnych wersji Inventora (2012 i 2013)
- wszelkich możliwych ustawień w panelu Nvidii - ustawiałem Geforca jako główną kartę globalną, przypisywałem ją specjalnie do Inventora, uruchamiałem poprzez "uruchom z procesorem graficznym" z menu kontekstowego.

Ciekawostka: podczas pracy programu świeci się ikonka karty graficznej na dolnym pasku co znaczy że teoretycznie pracuje. Po najechaniu na nią wyskakuje że z karty korzysta Inventor. Niestety po sprawdzeniu sprzętu za pomocą diagnostyki Inventora wyskakuje Intel HD (no i wydajność mówi sama za siebie, nie ma żadnych wątpliwości). Po sprawdzeniu programem GPU-Z podczas pracy w Inventorze odczytałem użycie karty graficznej na poziomie 0%.

- niestety w biosie nie mam opcji wyłączenia intela na stałe
- wyłączanie intela w menedżerze urządzeń również nie pomaga.
- Próbowałem również różnych ustawień opcji grafiki w Inventorze (jakość,wydajność etc). Inventor zaczął wykrywać kartę tylko przy wyborze "Zgodność z poprzednimi wersjami". Zawsze jakieś tam pocieszenie ale wtedy nie mam trybów realistycznego widoku co jednak boli.


Tak, wiem że autodesk wspiera jedynie Quadro ale tu problem nie lezy w karcie tylko mechaniźmie przełączania układów graficznych. Wiem również że moja karta jest czysto konsumenckim układem i nie mam się co spodziewać osiągów jak przy Quadro ale i tak nie ma tego co porównywać do Intela który nie nadaje się właściwie do niczego. Bądź co bądź dokopałem się do jednego czy dwóch wątków na zagraniczncyh forach, gdzie ludzie mieil identyczny problem i pomagała aktualizacja sterów. Były to wątki sprzed roku więc ja mam stery jeszcze nowsze co niestety mi nie pomaga.

Pewnym rozwiązaniem wydaje się być wpięcie monitora - wyjście HDMI jest obsługiwane przez Geforca i siłą rzeczy procesor ten byłby odpowiedzialny za generowanie obrazu. No ale nie wiem czy dobrze rozumuję. Mam jeszcze standardowe wyjście D-SUB.

Byłbym ogromnie wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
wloczykij555
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 14, 2012 16:23

Re: Laptop z dwiema kartami graficznymi - problem

Postprzez velaskez » lis 14, 2012 18:28

Próbowałeś instalacji starszych/nowszych wersji sterownika graficznego?

Ja również używam laptopa z dwoma kartami (Intel HD4000 i Quadro K2000M) i nie mam problemów jak Ty. Choć może to być również kwestia karty z serii PRO.
velaskez
 
Posty: 946
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: Laptop z dwiema kartami graficznymi - problem

Postprzez wloczykij555 » lis 14, 2012 19:19

Nie próbowałem jeszcze instalować starych sterowników (czyli tych, które działały prawidłowo). Mowa tu o sterownika sprzed ponad roku ale cóż, jak mus to mus. Może to pomoże.

EDIT
niestety nie pomogło. W dalszym ciągu diagnostyka Inventora wywala mi że w użyciu jest INTEL.
wloczykij555
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 14, 2012 16:23

Re: Laptop z dwiema kartami graficznymi - problem

Postprzez jamaguwi » lis 14, 2012 22:24

Witam!
Pogrzeb trochę w ustawieniach zasilania - wydajność kompa w czasie zasilania sieciowego. Mój sprzęt to SW 2012 SP4 i Dell M6600z karta M3000 Nvidia (+ jakiś intel). Powywalałem wszystkie ograniczenia w trybie "na zasilaczu" i jest gitara.
PZDR
jamaguwi
 
Posty: 305
Dołączył(a): maja 31, 2006 16:45

Re: Laptop z dwiema kartami graficznymi - problem

Postprzez wloczykij555 » lis 15, 2012 16:51

Poddaję się - 8 wersji sterowników, ustawienia zasilania, grzebanie w biosie i nic.

Zostaje jeszcze jedna ewentualność - podpięcie zewnętrznego monitora pod wyjście karty graficznej. Wtedy siłą rzeczy zmuszę GPU do genereowania obrazu. Takie coś ma szansę zadziałać (nie mam w tym momencie żadnego monitora pod ręką dlatego pytam)?
wloczykij555
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 14, 2012 16:23

Re: Laptop z dwiema kartami graficznymi - problem

Postprzez velaskez » lis 15, 2012 19:10

A jak sprawdzasz w diagnostyce INV, która karta chodzi?
velaskez
 
Posty: 946
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: Laptop z dwiema kartami graficznymi - problem

Postprzez wloczykij555 » lis 15, 2012 19:13

Narzędzia > opcje aplikacji > sprzęt > Diagnostyka

+ odczyty z GPU-z i CORE TEMP.
wloczykij555
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 14, 2012 16:23

Re: Laptop z dwiema kartami graficznymi - problem

Postprzez velaskez » lis 15, 2012 19:17

A te ustawienia w panelu nVidia próbowałeś zmieniać?
Załączniki
Bez tytułu.png
velaskez
 
Posty: 946
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: Laptop z dwiema kartami graficznymi - problem

Postprzez wloczykij555 » lis 16, 2012 00:26

Oczywiście, ze tak :) Wszystkie możliwe kombinacje.

Ale spoko, już się pogodziłem z tym faktem. Koniec końców i tak planuję zakup monitora więc może w ten sposób zaciągnę kartę do roboty.

Być może problem leży w BIOSie bo to on jest bezpośrednio odpowiedzialny za przełączanie układów. Jako że niedawno wyszła aktualizacja to ją zainstaluję - a nuż wiedelec....
wloczykij555
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 14, 2012 16:23

Re: Laptop z dwiema kartami graficznymi - problem

Postprzez infinitywaves » gru 11, 2012 22:15

Witam,

a najprostsza możliwość... ?!? wyłącz słabszą kartę w biosie ;-p i tak jest... !@#$%^ tyle warta...

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Następna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników