_

layer group filter - command line

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

layer group filter - command line

Postprzez Macieto » sty 29, 2009 12:06

cześć forum

mam AC 2009 Full

proszę was o podpowiedź w następującej sprawie:

pogrupowałem sobie warstwy za pomocą LAYER PROPERTIES MANAGER>NEW GROUP FILTER

i teraz np dość uciążliwe jest manipulowanie widocznością tych grup bo za każdym razem muszę wyklikać menagera warstw>grupę warstw>ustawić widoczność.

powiedźcie mi czy jest jakiś command line który steruje grupami warstw, żebym mógł sobie zrobić do tego makro (makro do wyłączania widoczności grupy warstw)

np. menager warstw ma command line "-layer" ale nie udało mi się znaleźć nic odnośnie grup warstw

pzdr
Maciek
Macieto

Re: layer group filter - command line

Postprzez pereplut » sty 29, 2009 14:06

Dołączam się do pytania...
Co prawda w AC 2009 jest okrężna droga, czyli Narzędzia->Rejestrator operacji Jak się nie da z linii komend to można tym cudem zrobić własne polecenia zmieniające stany warstw...
Obrazek
There's a peace inside us all
Let it be your friend
It will help you carry on, In the end
pereplut

Postprzez Macieto » sty 29, 2009 14:48

pereplut napisał(a):Dołączam się do pytania...
Co prawda w AC 2009 jest okrężna droga, czyli Narzędzia->Rejestrator operacji Jak się nie da z linii komend to można tym cudem zrobić własne polecenia zmieniające stany warstw...

jeżeli chodzi Ci o nagrywanie makra to nie da rady tego zrobić bo już to wcześniej próbowałem
Macieto

Postprzez pereplut » sty 29, 2009 19:03

Faktycznie nie da rady... :]
Można jednak zrobić makra włączające/wyłączające warstwy każdą z osobna a potem uruchamiać je jednym poleceniem ( wpisać je w jedno makro lub lispa )
Trochę dużo pracy z tym ale warto jeżeli używasz takich samych warstw we wszystkich arkuszach...
Obrazek
Let it be your friend
pereplut

Postprzez Macieto » sty 29, 2009 21:58

pereplut napisał(a):Faktycznie nie da rady... :]
Można jednak zrobić makra włączające/wyłączające warstwy każdą z osobna a potem uruchamiać je jednym poleceniem ( wpisać je w jedno makro lub lispa )
Trochę dużo pracy z tym ale warto jeżeli używasz takich samych warstw we wszystkich arkuszach...

nie mówmy na razie o jakichś okrężnych drogach tylko poczekajmy aż ktoś kto zna się na ACAD przyniesie jakieś dobre wieści
Macieto

Postprzez pereplut » sty 29, 2009 22:27

Racja :)
Obrazek
Let it be your friend
pereplut

Postprzez E Kowalski » sty 30, 2009 00:00

Macieto napisał(a):cześć forum

mam AC 2009 Full

proszę was o podpowiedź w następującej sprawie:

pogrupowałem sobie warstwy za pomocą LAYER PROPERTIES MANAGER>NEW GROUP FILTER

i teraz np dość uciążliwe jest manipulowanie widocznością tych grup bo za każdym razem muszę wyklikać menagera warstw>grupę warstw>ustawić widoczność.

powiedźcie mi czy jest jakiś command line który steruje grupami warstw, żebym mógł sobie zrobić do tego makro (makro do wyłączania widoczności grupy warstw)

np. menager warstw ma command line "-layer" ale nie udało mi się znaleźć nic odnośnie grup warstw

pzdr
Maciek

Sterowanie widocznością warstw pojedyńczo lub grupowo, w przestrzeni modelu jak również w przestrzeni papieru i oknach wirtualnych bez wchodzenia do okna dialogowego zarządzania warstwami za pomocą filtrów, mam rozwiązane za pomocą poleceń napisanych w lispie.

wz - warstwę zamroź
wzz - kilka warstw pokazanych okienkiem zamroź
to przykładowe nazwy moich komend

Wskazuję pojedyńcze obiekty myszką lub okienkiem kilka obiektów i warstwy na których się te obiekty znajdują są zamrażane lub wyłączane w zależności od wybranego polecenia - bardzo wygodne to jest i aż dziwne że programiści od cada jeszcze tego nie zrobili. Bez tych poleceń zginąłbym na moim projekcie zawierającym już ponad 300 warstw a to jeszcze nie koniec.

Ja zatrzymałem się na cadzie 2007, ponieważ następne nie oferują mi nic rzeczywiście nowego poza wodotryskami, ale mam nadzieję, że możliwość kożystania z progrmów lispowych została zachowana.

Zresztą Acad też zmierza w niebezpiecznym kierunku - zwindosowacenia - czyli wypuszczają nową wersję która ma być lepsza od poprzedniej a nie jest.

Pozdrowienia dla wszystkich.
EKowalski
E Kowalski

Postprzez Macieto » sty 30, 2009 06:53

E Kowalski napisał(a):Wskazuję pojedyńcze obiekty myszką lub okienkiem kilka obiektów i warstwy na których się te obiekty znajdują są zamrażane lub wyłączane w zależności od wybranego polecenia - bardzo wygodne to jest i aż dziwne że programiści od cada jeszcze tego nie zrobili. Bez tych poleceń zginąłbym na moim projekcie zawierającym już ponad 300 warstw a to jeszcze nie koniec.

jaja sobie robisz?? :)
ameryki nie odkryłeś :-)
to o czym piszesz jest zaimplementowane w autocadzie LT 2007 a dużo wcześniej było chyba w ET........

tak jak pisałem wcześniej - na razie szukam odpowiedzi na moje pytanie a nie okrężnych rozwiązań mojego problemu, których zresztą te polecenia, które opisujesz nie rozwiązują
Macieto

Postprzez E Kowalski » sty 30, 2009 08:59

jaja sobie robisz?? :)
to o czym piszesz jest zaimplementowane w autocadzie LT 2007 a dużo wcześniej było chyba w ET........

tak jak pisałem wcześniej - na razie szukam odpowiedzi na moje pytanie a nie okrężnych rozwiązań mojego problemu, których zresztą te polecenia, które opisujesz nie rozwiązują[/quote]

Nie robie sobie zadnych jaj. Nie przeczytałeœ dokładnie odpowiedzi.

Te funkcje które sš w 2007 i te wczeœniejsze nie dotyczš "gospodarki warstwami" bez wchodzenia w okno dialogowe i filtry. A jeœli dotyczš to nie pozwalajš na dowolne grupowanie w konkretnej chwili.

Dla przykladu: wpisuję polecenie z klawiatury wzz i pokazuję okienkiem "lewym lub prawym" obiekty które chcę, aby NIE były widoczne (obiekty sš na różnych warstwach) i warstwy te sa zamrażane (bez wchodzenia do dialogu i szukania odpowiedniego filtra.

Ta funkcja nie ma nic wspólnego z podobnš zaimplementowanš funkcjš o nazwie Layer Isolate.

Funcje: przenieœ na innš warstwę
kopiuj na innš warstwę
przełšcz na warstwę bierzšcš
izoluj warstwę
przełšcz na warstwę poprzedniš
Layer Walk
laymch
laymcur
layoff
layon
layout
laythw
layvpi
chyba już wszystkie wymieniłem (a może nie)
nie spełniajš roli filtrów w taki sposób jak spelniajš jš moje polecenia.
Mam możliwoœć dowolnego grupowania warstw w danej chwili a nie tak jak w filtrach "raz na zawsze". Tworzenia dowolnych powišzań na bierzšco, wg potrzeby chwili (chociaż z filtrów też czasem korzystam)

Tak więc albo ja nie zrozumiałem pytania, albo zostało ono nieprecyzyjnie postawione, albo ktoœ nie czyta uważnie odpowiedzi.

Pozdrowienia
EKowalski
E Kowalski

Postprzez Macieto » sty 30, 2009 09:21

E Kowalski napisał(a):jaja sobie robisz?? :)

tak jak pisałem wcześniej - na razie szukam odpowiedzi na moje pytanie a nie okrężnych rozwiązań mojego problemu, których zresztą te polecenia, które opisujesz nie rozwiązują

Nie robie sobie zadnych jaj. Nie przeczytałe� dokładnie odpowiedzi.

Te funkcje które sš w 2007 i te wcze�niejsze nie dotyczš "gospodarki warstwami" bez wchodzenia w okno dialogowe i filtry. A je�li dotyczš to nie pozwalajš na dowolne grupowanie w konkretnej chwili.

Dla przykladu: wpisuję polecenie z klawiatury wzz i pokazuję okienkiem "lewym lub prawym" obiekty które chcę, aby NIE były widoczne (obiekty sš na różnych warstwach) i warstwy te sa zamrażane (bez wchodzenia do dialogu i szukania odpowiedniego filtra.

Ta funkcja nie ma nic wspólnego z podobnš zaimplementowanš funkcjš o nazwie Layer Isolate.

Funcje: przenie� na innš warstwę
kopiuj na innš warstwę
przełšcz na warstwę bierzšcš
izoluj warstwę
przełšcz na warstwę poprzedniš
Layer Walk
laymch
laymcur
layoff
layon
layout
laythw
layvpi
chyba już wszystkie wymieniłem (a może nie)
nie spełniajš roli filtrów w taki sposób jak spelniajš jš moje polecenia.
Mam możliwo�ć dowolnego grupowania warstw w danej chwili a nie tak jak w filtrach "raz na zawsze". Tworzenia dowolnych powišzań na bierzšco, wg potrzeby chwili (chociaż z filtrów też czasem korzystam)

Tak więc albo ja nie zrozumiałem pytania, albo zostało ono nieprecyzyjnie postawione, albo kto� nie czyta uważnie odpowiedzi.

Pozdrowienia

faktycznie się chyba nie rozumiemy

dam jakiś przykład a Ty powiedz jak byś go zrobił swoim sposobem, ok?

załóżmy że mam:
5 warstw na których jest konstrukcja budynku
5 warstw na których są ściany lekkie budynku
5 warstw na których są okna i drzwi budynku

teraz zależy mi na tym żeby w każdej chwili móc sterować widocznością tych warstw więc ja to robie tak:
tworzę sobie 3 grupy warstw w menagerze warstw (konstrukcja, ściany, otwory) i jak chce sobie zamrozić np otwory to wyklikuje "freeze" we właściwościach danej grupy warstw.

a jak Ty to robissz??

PS: warstwy mają nieuporządkowane nazwy, czyli nazwa warstwy jest dowolna i nie musi mówić o funkcji warstwy
Macieto

Następna strona

Powrót do AutoCAD