_

Layouty - problem podczas uruchamiania pliku

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Layouty - problem podczas uruchamiania pliku

Postprzez whiskymike2020 » cze 23, 2020 16:31

Problem 1.

Podczas otwierania pliku dwg program automatycznie przeładowuje wszystkie Layout-y w ten spodób, że wchodzi w przestrzeń papieru i wykonuje komendę regenall aż przeleci przez wszystkie arkusze.

Jest to strasznie upierdliwe i czasochłonne.

Problem 2.

Gdy otwieram cada program automatycznie uruchamia mi plik temp o nazwie drawing1.dwg. Jest mi on do niczego nie potrzebny i tylko trace czas.

Przeinstalowywałem ostatni Autocada i musiałem gdzieś przez nieuwagę odchaczyć jakieś dwie zmienne systemowe. Nie mogę teraz tego znaleźć.
whiskymike2020
 
Posty: 4
Dołączył(a): cze 23, 2020 16:29

Re: Layouty - problem podczas uruchamiania pliku

Postprzez akor » cze 25, 2020 14:04

ad 2
A co chciałbyś aby po otworzeniu AC się zadziało?
Poćwicz zmienną STARTUP, może mieć trzy wartości - 0, 1, 2.

akor
akor
 
Posty: 632
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: Layouty - problem podczas uruchamiania pliku

Postprzez whiskymike2020 » cze 26, 2020 10:42

Dzięki akor ale to nie działa. Chcialbym skonfigurować tak Acada aby po uruchomieniu widzeć szary ekran, tylko 3 menu (File, Window, Help, cad nie wyświetla wówczas wiersza poleceń. Jeżeli pozamykasz wszystkie rysunki to Acad tak właśnie wygląda)

Najbardziej zależy mi jednak na rozwiązaniu problemu nr 1
whiskymike2020
 
Posty: 4
Dołączył(a): cze 23, 2020 16:29

Re: Layouty - problem podczas uruchamiania pliku

Postprzez andkal » cze 28, 2020 20:37

STARTMODE = 0

a na pierwszy problem to może zmienna LAYOUTREGENCTL pomoże, ale tego nie wiem
http://www.autolisps.blogspot.com - handy plugins for autocad
andkal
 
Posty: 57
Dołączył(a): paź 01, 2017 22:10

Re: Layouty - problem podczas uruchamiania pliku

Postprzez whiskymike2020 » lip 01, 2020 08:40

Dzięki andkal ale komenda STARTMODE reguluje wyłącznie wyświetlanie (lub nie wyświetlanie) panelu startowego. Gdy ustawiama STARTMODE na 1, Acad wyświetla mi panel startowy i "drawing1.dwg" i tego drugiego nie umiem się pozbyć.

Zmienna LAYOUTREGENCTL decyduje o sposobie regeneracji Layoutów. Gdy ustawiłem wartość 2, Acad zareagował na klawisz ESC i przerywa odświeżanie Layoutów podczas otwierania plików ale ja chciałbym ustawić Acad-a tak aby wogóle nie rozpoczynał tego procesu.
whiskymike2020
 
Posty: 4
Dołączył(a): cze 23, 2020 16:29

Re: Layouty - problem podczas uruchamiania pliku

Postprzez notdot » lip 02, 2020 10:07

spróbuj STARTUP=2 oraz STARTMODE=0
pamiętam, że obydwie zmienne ustawiałem, żeby działało tak jak ty chcesz,
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 337
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: Layouty - problem podczas uruchamiania pliku

Postprzez akor » lip 02, 2020 11:39

Przy STARTMODE 0 wygląda tak.
1.jpg
Jeżeli nie pojawia się Plik/Okno/Pomoc to trzeba pokazać pasek menu.
akor
akor
 
Posty: 632
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: Layouty - problem podczas uruchamiania pliku

Postprzez whiskymike2020 » lip 03, 2020 11:31

Zmienna startup=2 rozwiązała problem uruchamiania pustego pliku, ciągle jednak Acad przeładowuje wszystkie Layouty i na tym mi najbardziej zależy
whiskymike2020
 
Posty: 4
Dołączył(a): cze 23, 2020 16:29

Re: Layouty - problem podczas uruchamiania pliku

Postprzez notdot » lip 03, 2020 17:59

a sprawdzałeś czy nie masz tam jakiegoś lispa czy innego "programiku" wczytanego?
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 337
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników