_

[Solidworks]lista części

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[Solidworks]lista części

Postprzez Fighter4321 » mar 02, 2019 20:20

Witam serdecznie,

Mam pytanko odnosnie tworzenia listy części w solidworksie.
Chodzi mi o przypadek kiedy model ma dwie konfiguracje( obróbka i spawania).
Robie sobie listę części dla konfiguracji obrobionej i do widoków w tejże konfiguracji dodaję balony.
Na kolejnym arkuszu wstawiam widoki w konfiguracji zespawanej i tez chce dodac tam balony, ale w taki sposób żeby te same elementy w obu knfiguracjach miały ten sam numer.

Kiedyś jak pracowałem w solidzie 2014 byl z tym problem, teraz widzę, że na widokach w konfiguracji zespawanej ciągnie mi dobrze numery i są takie same jak w konfiguracji oborbionej. ( przypominam ze zrobiłem listę części tylko dla konfiguracji obrobionej). Czy w obecnej wersji SW 2018 już tak jest? Że mimo że widoki są w różnych konfiguracjach to jeżeli wstawia się listę części tylko dla jednej konfiguracji to wtedy na widoku drugiej można też wstawiać balony i są one z właściwymi numerami? Bo kiedyś to wydaje mi się, że trzeba było to obchodzić ( wstawiać listę części dla konfiguracji zespawanej), pilnować żeby numery elementów w listach materiałów dla obu konfiguracji były takie same i dopiero wtedy można było dodawać balony dla kolejnej konfiguracji(zespawanej) - oczywiście drugą listę materiałów się ukrywało żeby na rysunku była tylok jedna.

Ktoś coś wie ?? Jak wy sobie z tym radzicie?
Dziękuj za pomoc.
Fighter4321
 
Posty: 72
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: [Solidworks]lista części

Postprzez bildder » mar 02, 2019 21:57

Zacznijmy od tego, że lista elementów ciętych jest zawsze podpięta do konfiguracji zespawanej (bez opcji zmiany). Odnośniki zaś odnoszą się do tej listy.
Natomiast we właściwościach widoku definiuje się, z jaką listą mają być skojarzone odnośniki, jak jest jedna to z automatu będzie jak piszesz. Z kolejnej strony i tak nie wstawisz cut-list dla obrobionej... A tak w ogóle skoro są takie same numery to po co używać tej konfiguracji?

PS. Obecna wersja to SW2019.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Nowy blog SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1329
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: [Solidworks]lista części

Postprzez Fighter4321 » mar 18, 2019 16:40

U mnie złożenie zrobione jest jako assembly i każda blacha jest osobnym partem. Dlatego mam dwie konfiguracje (spawanie i obróbka). Na jedym arkuszu pokazuję jak wszystko pospawać, a później jak to jest obrobione. Obróbka często jest zrobiona jako osobna konfiguracja w parcie. A chyba powinna być zrobiona jako operacja złożenia? Bo później jak wstawiam listę części to mnie pyta dla jakiej konfiguracji. Jeżeli wstawię np. listę części dla konfiguracji obrobionej, to jak na drugim arkuszu pokazuję widoki w konfiguracji zespawanej i są tam party w konfiguracji spawanej to balony się sypią. Czasami też jest tak, że na np. trzecim arkuszu wymiaruję detale i jak tam są elementy giętę i wrzucę blachę rozwinietą, to też nie widzi prawidłowych numerów balonów.

Czy jest na to jakiś sposób? (Żeby numery ciągnelo do wszystkich konfiguracji danej części, jesli lista części jest tylko dla jednej konfiguracji?)

Dziękuję za pomoc.
Fighter4321
 
Posty: 72
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników