_

[Autocad 2015] mam problem z rysowaniem promienia okręgu

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[Autocad 2015] mam problem z rysowaniem promienia okręgu

Postprzez lukasz_pc » maja 15, 2019 20:19

Chodzi mi o prostą rzecz, jak narysowanie promienia okręgu, znajduję środek okręgu rysuję linię która powinna się kończyć na linii okręgu. Jednak tylko linie 0' 90' 180' 270' wypadają idealnie na linii okręgu. Wszelkie inne kąty wystają poza okrąg, nie działa polecenie "utnij"i "wydłuż" ponieważ pierwsze ucina całą linię (promień) a wydłuż i tak wydłuża poza okrąg. Próbowałem poleceniem" przedłuż" DYnamicznie i również nie jestem wstanie narysować promienia do linii okręgu. Oczywiście należy mocno zoomować aby do dostrzec ale widać ten błąd... Bez znaczenia czy włączone jest śledzenie biegunowe czy też nie, i tryby lokalizacji.

Proszę o pomoc.
Ostatnio edytowany przez lukasz_pc, maja 18, 2019 10:14, edytowano w sumie 1 raz
lukasz_pc
 
Posty: 4
Dołączył(a): maja 15, 2019 19:53

Re: [Autocad 2015] mam problem z poleceniem wydłuż

Postprzez piotrekm13 » maja 16, 2019 17:46

Zakładam że okrąg jest narysowany na innej płaszczyźnie. Gdzieś na forum było proste polecenie jak spłaszczyć rysunek.
piotrekm13
 
Posty: 737
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: [Autocad 2015] mam problem z rysowaniem promienia okręgu

Postprzez lukasz_pc » maja 16, 2019 18:48

Rysunek 2D, nie modeluję w 3d...
Ostatnio edytowany przez lukasz_pc, maja 18, 2019 10:14, edytowano w sumie 1 raz
lukasz_pc
 
Posty: 4
Dołączył(a): maja 15, 2019 19:53

Re: [Autocad 2015] mam problem z poleceniem wydłuż

Postprzez piotrekm13 » maja 16, 2019 22:44

Że 2d to nie znaczy że ci się nie rozjechało.
piotrekm13
 
Posty: 737
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: [Autocad 2015] mam problem z rysowaniem promienia okręgu

Postprzez lukasz_pc » maja 18, 2019 10:22

Tzn ja robię coś źle? Autocad w przypadku okręgu zachowuję się co najmniej dziwnie... wymiarowanie jak i rysowanie stycznej w danym punkcie traktuje po omacku .... strzałki wymiaru nie dochodzą do linii koła, a narysowana styczna również nie łączy się z linią okręgu... co prawda jest polecenie GCTANGET, lub ustawienie dokładności rysunku liniio do 8 cyfr po przecinku ale to mi nie pomogło w narysowaniu promienia dochodzącego do linii okręgu...
lukasz_pc
 
Posty: 4
Dołączył(a): maja 15, 2019 19:53

Re: [Autocad 2015] mam problem z rysowaniem promienia okręgu

Postprzez Kownacki » maja 20, 2019 10:05

Jak masz konkretny problem, to najlepiej jest wstawić plik z opisem/oznaczeniem miejsca jego występowania.

Napisałeś, że w dużym zoomie widać jak linie, które powinny się kończyć na przecięciu z innymi liniami widoczne są jako wystające poza ich obszar. Teraz pytanie - czy jak zwymiarujesz taką linię (powiedzmy tą, która ma reprezentować promień okręgu), to jej wymiar także jest niepoprawny? :)

Wpisz _units, masz tam "precyzję" do ustawienia. Ustaw największą dostępną, zwymiaruj ten promień z użyciem _dist (aligned). Jeśli wyjdzie Ci inna wartość, niż zakładana - trzeba odprawić egzorcyzmy. Jeśli wyjdzie poprawna, to super.

Nie jestem AC guru, ale wydaje mi się, że programy 2D przedstawiają wszelkie wymiary nieliniowe albo położone nieortogonalnie względem płaszczyzny w postaci wieloboków z wymaganą precyzją (podobnie jak masz np. reprezentację ratstrową obrazu - nie istnieje idealny łuk, który z dowolnie dużą precyzją możesz przedstawić na ekranie o danej rozdzielczości).

W opcjach możesz jeszcze, chyba w zakładce "Rysunek", zwiększyć gładkość okręgów. Domyślnie jest chyba 1000, dodaj jedno 0. Dopóki wymiary się zgadzają i nie zamierzasz drukować rysunku z maksymalnym zoomem, to nie ma problemu..
Kownacki
 
Posty: 4
Dołączył(a): maja 17, 2019 14:11

Re: [Autocad 2015] mam problem z rysowaniem promienia okręgu

Postprzez lukasz_pc » maja 21, 2019 11:13

@Kownacki i o taką odpowiedź mi chodziło! Podejrzewałem że będzie miało to związek właśnie z pracą Autocada... Krzywe i piksele oraz wektory to dobra analogia ;) Cóż jak do tej pory nie udało mi się osiągnąć tego co chciałem ale na wydruku nie widać tego problemu, program jest na tyle dokładny, że dla ostatecznego rezultatu jest OK, w moim przypadku wydruku rysunku. Dzięki za odpowiedź!
lukasz_pc
 
Posty: 4
Dołączył(a): maja 15, 2019 19:53

Re: [Autocad 2015] mam problem z rysowaniem promienia okręgu

Postprzez piotrekm13 » maja 21, 2019 16:38

Na przyszłość - polecenie REGEN
piotrekm13
 
Posty: 737
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników