_

Mastercam - obróbka w dwuch zamocowaniach

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Mastercam - obróbka w dwuch zamocowaniach

Postprzez maciusiek610 » kwi 04, 2006 16:53

czesc
mam taki problem
detal obrabiam w dwuch zamocowaniach na tokarce.
po obróbce jednej strony jak to zrobic aby w drugim zamocowaniu półfabrykatem był juz obrobiona strona ???
taki trick mozna było zrobić na w EdgeCAM-ie gdzie po obróbcec jednej strony zapisywało sie przedmiot jako xxx.stl i póżniej miało sie gotowy półfabrykat.

dzienki z góry za odpowiedź
maciusiek610
 
Posty: 14
Dołączył(a): kwi 04, 2006 16:29

Re: Mastercam - obróbka w dwuch zamocowaniach

Postprzez shilkadriver » kwi 05, 2006 10:33

W Edge Camie nie trzeba bylo nawet zapisywc stl'a. Wystarczylo zrobic przechwyt detalu do drugiego wrzeciona a w module obrobki skopiowac sam profil bez polfabrykatu do drugiego wrzeciona. W symulatorze ladnie przechwytywal material i obrabial gruga strone.
Moze w MasterCamie tez da sie tak zrobic...
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: Mastercam - obróbka w dwuch zamocowaniach

Postprzez maciusiek610 » kwi 05, 2006 10:54

w mastercamie tez mozna zapisac jak oplik stl
ale jak chce to zrobic to wyskakuje mi blad ;-(
maciusiek610
 
Posty: 14
Dołączył(a): kwi 04, 2006 16:29

Re: Mastercam - obróbka w dwuch zamocowaniach

Postprzez shilkadriver » kwi 05, 2006 11:13

Ale moze NIE trzeba zapisywac stl'a. Zrob przechwyt pofabrykatu po obrobce jedej strony, kopiuj profil detalu na drugie wrzeciono i zapodaj obrobke na ten profil. Normalnie nie bedzie tego pokazywal ale symulator powinien przechwycic detal na drugie wrzeciono i pokazac jak obrabia druga strone. To wszystko w jednej sekwencji obrobki trzeba zrobic
Z tym, ze ja pisze tak jak jest w Edge CAM'ie. Master Cama nie znam ale mozliwe, ze tez tak mozna.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: Mastercam - obróbka w dwuch zamocowaniach

Postprzez strong » kwi 13, 2006 16:04

Witam,
bez problemu da rade to zrobić w Mastercamie i bez zapisywania w stl'u.


w której wersji pracujesz??

W Mastercam X robisz to tak

Lathe Toolpath- Misc- Stock Flip

postępujesz zgodnie z podpowiedziami programu i masz obrócony przedmiot

pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez strong kwi 14, 2006 11:02, edytowano w sumie 2 razy
strong
 
Posty: 2
Dołączył(a): kwi 13, 2006 09:38

Re: Mastercam - obróbka w dwuch zamocowaniach

Postprzez Observer » kwi 13, 2006 16:32

tiaaa, ach ortografia, polska jezyk trudna jezyk
Observer
 
Posty: 24
Dołączył(a): sty 31, 2006 11:40


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników