_

MathCAD funkcja explicit

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

MathCAD funkcja explicit

Postprzez rapaport » paź 23, 2011 23:00

Mam taki problem jak na załączonym obrazku poniżej i nie mam pojęcia jak sobie z nim poradzić? szukałem zarówno w int jak i na forach i nic z tych rzeczy, tak samo może mnie ktoś poinstruować czy jest możliwość jeśli już policzę z użyciem explicit np wartość "a" to w następnym równaniu z użyciem explicit i zmiennej "a" wstawiało wynik policzonego już "a" czyli np 35 a nie np "5*7"
Załączniki
Explicit error.jpg
rapaport
 
Posty: 6
Dołączył(a): paź 23, 2011 22:55

Re: MathCAD funkcja explicit

Postprzez Wojteo CK » paź 27, 2011 00:56

Nie wiem czy jeszcze aktualne ale napiszę coś :)

1. Co chcesz policzyć? Podejrzewam że chodzi o moment gnący ale napisz konkretnie. Masz 'kolizję" jednostek:

M=(N/m^2)*m+[(N/m^2)*m]*m
po uproszczeniu mamy:
M=N/m+N

2. Dlaczego wpisujesz po explicit ALL? Wg google i pierwszego linku:

http://www.google.com/search?ie=UTF-8&o ... it+mathcad

http://lmal.ps.pl/Wyklady_i_cwiczenia/t ... icit-1.pdf

po explicit wpisuje się wszystkie zmienne które chcesz wyświetlić.

Tutaj przepisałem dane z Twojego obrazka do Mathcada:

math.jpg


3. Wg tego co czytam w w/w pdfie nie da się tak zrobić. Jest to wzór nr 1.

Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi :D
Wojteo CK
 
Posty: 33
Dołączył(a): maja 25, 2009 17:47
Lokalizacja: okolice CK

Re: MathCAD funkcja explicit

Postprzez piecia79 » lis 01, 2011 22:29

z funkcją explicit ALL
mathcad też działa.
Link + załącznik
mathcad-funkcja-explicit-all-t76871.html
Pozdrawiam
Arek
Załączniki
Mathcad.jpg
piecia79
 
Posty: 6
Dołączył(a): kwi 12, 2011 13:33

Re: MathCAD funkcja explicit

Postprzez rapaport » gru 05, 2011 02:37

Dzięki wielki za pomoc, faktycznie się trochę sam tam zamotałem ale złe dobrego początki:D jeszcze mam teraz jedno pytanko do bardziej obeznanych z tą że samą funkcja, jak w tym wypadku sprawić by wyświetlał np 2 liczby po przecinku a nie 17 bo trochę się to mija z celem a już nie wspomnę o dłuższych formułach które rozlewają sie na parę stron! na długość...a [przy okazji tego problemu również czy da się jakoś rozsądnie i automatycznie przenieść tok obliczeń do następnej linijki np poprzez zakończenie linijki "+" i rozpoczęcie dalszych obliczeń w następnej linijce znakiem "+"?
Załączniki
Bez tytułu.png
rapaport
 
Posty: 6
Dołączył(a): paź 23, 2011 22:55

Re: MathCAD funkcja explicit

Postprzez kamild » gru 05, 2011 11:33

Nie recze ze zadziala, bo pisze z pamieci:
nowa linia CTRL i "+"
miejsca po przecinku float
Obrazek
Avatar użytkownika
kamild
 
Posty: 356
Dołączył(a): kwi 28, 2009 10:45

Re: MathCAD funkcja explicit

Postprzez rapaport » gru 05, 2011 15:11

dzięki, ale doszedłem do czegoś szybszego niż float, wystarczy w globalnych ustawieniach dokumentu na samym początku poprzez Format -> Result... -> w zakładce "numer format" ustawić liczbę miejsc znaczących po przecinku i zaznaczyć opcję "Apply to symbolics results" jak narazie sprawuję się to bez zarzutu w współpracy z "explicit,ALL"
rapaport
 
Posty: 6
Dołączył(a): paź 23, 2011 22:55

Re: MathCAD funkcja explicit

Postprzez crimlee » wrz 14, 2012 10:25

Pozwolę sobie podpiąć się tutaj, bo temat jest pokrewny.
Otóż, mam pytanie czy istnieje jakiś inny program niż Mathcad, który umożliwia podstawianie do wzorów tak jak funkcja explicit?
Może da się dostosować Worda jakąś nakładką, żeby pracował na podobnych zasadach, bądź jeszcze coś innego?
crimlee
 
Posty: 67
Dołączył(a): sie 10, 2011 18:34

Re: MathCAD funkcja explicit

Postprzez 0106piotrek » sty 22, 2017 11:29

Witam, czy jest możliwość ustawienia Mathcadu w taki sposób aby widoczne były działania wykonywanych obliczeń. A dokładniej
jeśli np. a = 5m, b = 6m, chciałbym obliczając np pole prostokąta o takich wymiarach mieć podgląd wykonywanych obliczeń, a dokładniej mieć widoczne działania nie tylko na literkach i wynik ale także na cyfrach: P=a*b=5m*6m=30m2
0106piotrek
 
Posty: 13
Dołączył(a): lut 02, 2012 14:17


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników