_

Mathcad i układ równań

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Mathcad i układ równań

Postprzez steephan » kwi 04, 2008 23:26

Witam
Rozwiązywałem układ równań w mathcadzie przy pomocy funkcji "Find" definiując wcześniej równania przez "Given" i nadając x,y dowolne wartości na początek. Potem użyłem fin(x.y) co mi dało wynik. Jeśli ponizej użyje wyrażenia "x=" to nie dostaje wartości którą mi znalazła funkcja find tylko początkową. Dlaczego?
Avatar użytkownika
steephan
 
Posty: 14
Dołączył(a): kwi 04, 2008 23:21
Lokalizacja: Kraków

Re: Mathcad i układ równań

Postprzez kris77pl » kwi 07, 2008 15:44

no wlasnie, dolaczam sie do pytania. Uzywam Mathcad'a sporadycznie i wlasciwie to nie zetknalem sie z tym problemem wczesniej po nie potrzebowalem uzywac ukladow rownan i pozniej wynikow do dalszych obliczen. Ale ciekaw jestem jak to ma byc zadefiniowane, bo chyba chodzi tu o odpowiednie zadefiniowanie zmiennych.
jesli moze juz sie dowiedziales lub sam rozwiazales problem bede wdzieczny jesli podzielisz sie tym na forum.

pozdrawiam
kris77pl
 
Posty: 79
Dołączył(a): sie 22, 2006 04:41

Re: Mathcad i układ równań

Postprzez andre » lip 08, 2008 22:30

Zrob jak poprzednio tylko przypisz uzyskany wynik np A:=Find(x,y)
W rezultacie otrzymasz wektor o dwóch wyrazach A=(szukane x;szukane y)
andre
 
Posty: 8
Dołączył(a): kwi 26, 2006 13:45

Re: Mathcad i układ równań

Postprzez steephan » sty 23, 2009 15:04

Zapomnialem o tym temacie juz
Ale jak to komus ma pomoc to uzylem macierzy zeby zapisac wynik funkcji Find


Given
a11x+b11=y
a12x+b12=y


| x1 |
| | :=Find(x,y)
| y1 |
Avatar użytkownika
steephan
 
Posty: 14
Dołączył(a): kwi 04, 2008 23:21
Lokalizacja: Kraków

Re: Mathcad i układ równań

Postprzez sprytny_lisek » maja 27, 2009 22:16

Podpinam się pod temat, czy mógłby mi ktoś pomóc naprawić ten błąd? i najlepiej wytłumaczyć co jest zrobione źle? Z innymi podobnymi układami równań mathcad nie ma problemów.
Obrazek
sprytny_lisek
 
Posty: 5
Dołączył(a): maja 18, 2009 10:22

Re: Mathcad i układ równań

Postprzez Wojteo CK » maja 31, 2009 21:01

Oto rozwiązanie powyższego układu równań. Z tego co zauważyłem to blokiem "Given/Find" można rozwiązywać równania również symbolicznie czyli w sposób podobny do funkcji "Solve". Jeśli układ równań jest na tyle prosty że można go rozwiązać za pomocą w/w funkcji to rozwiążemy go również symbolicznie za pomocą bloku "Given/Find". :)

A co do pierwszego pytania z pierwszego postu to funkcja "Find" wyświetla wynik w postaci macierzy zatem aby wyświetlić zawartość macierzy to trzeba wybrać odpowiednią komórkę :)

To są moje spostrzeżenia i sugestie :) Nie wiem czy dobrze prawie :)

Zapomniałem dołączyć rysunek :D

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ef3 ... dca6c.html
Wojteo CK
 
Posty: 31
Dołączył(a): maja 25, 2009 17:47
Lokalizacja: okolice CK


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron