_

Mazak L-1 [konwersja i programowanie].

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Mazak L-1 [konwersja i programowanie].

Postprzez Rootshell » gru 30, 2005 09:42

Witajcie!
Chodzi o zaprogramowanie wycinarki laserowej - Mazak L-1 [Laser Path Turbo-X48].
Projekty powstają oczywiście w CAD'zie, jak nietrudno się domyślić chodzi o obróbkę finalnego pliku *.dxf za pomocą postprocesora. Nasze oprogramowanie to 'Si-Cut' - nie znam go jeszcze dobrze, ale wygląda to na wersję 16-to bitową i chciałbym wiedzieć, czy jest coś lepszego do tworzenia formatu *.prg, który jest przesyłany bezpośrednio na Mazak.
[Co to jest NC?]

W plikach *.prg mam kod maszynowy [np. komenda M09 wyłącza chłodzenie, a M08 włącza] - chciałbym jeszcze wiedzieć jak się nazywa ten język.

Link dla ciekawych:
[ http://www.mastertask.com/MCLO/Individu ... idual.html ]
Pozdrawiam.
R.
Rootshell
 
Posty: 7
Dołączył(a): gru 30, 2005 09:07

Re: Mazak L-1 [konwersja i programowanie].

Postprzez Jarek » gru 31, 2005 05:54

Witaj,
Choc nie uzywam tej akurat maszyny, napisze co Wiem i moze to Ci choc czesciowo pomoze. W mojej pracy mamy wiekszosc maszyn Mazak-a. Sa to maszyny od Wire-EDM az po 6-osiowe CNC. Ten format *.prg to nic innego jak prosty jezyk CNC. Mazak uzywa *prg, ale nie rozni sie to niczym od *.txt czyli prostego pliku tekstowego. Znajac G i M kody do danej maszyny moglbys pisac proste programy w Notepad w Windows-ie.
Teraz jesli chodzi o Twoje pytanie czy sa lepsze programy do pisania kodu na ta maszyne? To wszystko zalezy od tego co i jak skomplikowane programy potrzebujesz robic. Ja np uzywam Unigraphics, ale mozesz nawet uzyc MasterCAM, czy jakikolwiek inny CAM. Cala filozofia bedzie polegac na odpowiednio zrobionym postprocessorze, ktory przetlumaczy "jezyk" twojego CAM-u na odpowiedni G i M kod tej maszyny.
Nie wiem na ile masz umiejetnosci lub dojscie do innych CAM-ow, ale jesli juz jakis uzywasz, to radzil bym ale napisac swoj wlasny albo zaplacic komus by Ci napisal odpowiedni postprocessor (na laserowe maszyny to zadna filozofia). W ten sposob moglbys uzywac CAM jaki juz uzywasz i znasz dobrze.
Napisz wiecej szczegolow jesli chcessz wiecej info.
Mam nadzieje ze pomoglem troszke.
Jarek
Jarek
<*<*< Unigraphics Rulez the World :-) >*>*>
Jarek
 
Posty: 11
Dołączył(a): gru 21, 2005 03:18
Lokalizacja: Boston, USA

Re: Mazak L-1 [konwersja i programowanie].

Postprzez Rootshell » sty 03, 2006 09:09

Dzieki za odpowiedz.
Juz troche opanowalem konwersje dxf'ow na 'Lathe Code' [bo tak, zdaje sie, nazywa sie format o ktorym mowimy].
Oto kilka informacji na w/w temat:
[ http://microsystemsgeorgia.com/tochtm/c ... the-cg.htm ]
Jest tam wiele posprocessorow na rozne maszyny.
Nadal jednak szukam czegos 32-bitowego do obslugi Mazaka L-1

Dowiedzialem sie jeszcze, ze cnc to skrot od 'computer numerical control' :)
Pozdrawiam.
R.
Rootshell
 
Posty: 7
Dołączył(a): gru 30, 2005 09:07

Re: Mazak L-1 [konwersja i programowanie].

Postprzez PEPS » sty 03, 2006 14:47

Jesli szukasz dobrego programu CAM to zainteresuj się programem PEPS
Rozwiąże wszystkie twoje problemy z maszyną. Jest cenowo umiarkowany. Kosztuje 2300 EUR + wdrożenie.
zajrzyj na stronę www.kosalka.pl
Pozdrawiam
PEPS
 
Posty: 12
Dołączył(a): paź 13, 2005 14:53

Re: Mazak L-1 [konwersja i programowanie].

Postprzez kitadominik » sty 11, 2006 09:30

Ja pracuje na software wloskim jest calkiem calkiem. Mozesz sprawdzic sobie to na ich stronie computes.it nazywa sie to Punch5
kitadominik
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 11, 2005 12:36
Lokalizacja: KRAKOW

Re: Mazak L-1 [konwersja i programowanie].

Postprzez ryjo76 » sty 13, 2006 12:51

Witam,

[quote="kitadominik"]Ja pracuje na software wloskim jest calkiem calkiem. Mozesz sprawdzic sobie to na ich stronie computes.it nazywa sie to Punch5[/quote]

Zajrzałem na ową stronkę i dopatrzyłem się, że ten CAM ma postprocesor do wykrawarki LVD do sterowania dynapath 20. Czy wraz z programem otrzymuje się wszystkie postprocesory wymienione na liscie producenta programu czy tylko wybrane? Ile kosztuje licencja? Jaki format rysunku importuje sie do programu? Proszę o praktyczne informacje z życia wzięte.

Pozdrawiam
ryjo76
 
Posty: 37
Dołączył(a): gru 16, 2005 20:50
Lokalizacja: Lubin

Re: Mazak L-1 [konwersja i programowanie].

Postprzez kitadominik » sty 13, 2006 13:19

Ile co kosztuje to nie mam pojecia, natomiast napewno udostepniaja tylko te posprocesory ktore sie kupi. Ja importuje DXF z Autocada lub Solidworksa.
Jakie Info z zycia? Ja pracuje w Autocadzie i Solidworksie i tu zycie jest podobne.
Na czym ty pracujesz teraz?
kitadominik
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 11, 2005 12:36
Lokalizacja: KRAKOW

Re: Mazak L-1 [konwersja i programowanie].

Postprzez ryjo76 » sty 13, 2006 13:36

Obecnie działam na Solid Edge 12 i AutCad a programy na wykrawarkę piszę ręcznie. Kiedyś zrobiłem nawet zaczątki Lispa do Cada do ułatwienia programowania, ale czas tak szybko leci a pracy tak dużo, że do tej pory nie skończyłem. Info z życia - może jakieś porady jaki CAM do wykrawania stemplami blach najlepszy, albo jakaś sytuacja, która w codziennej pracy Cie prześladuje przy współpracy z softem i obrabiarkami ...

Pozdrawiam
ryjo76
 
Posty: 37
Dołączył(a): gru 16, 2005 20:50
Lokalizacja: Lubin

Re: Mazak L-1 [konwersja i programowanie].

Postprzez kitadominik » sty 16, 2006 09:41

Jak dla mnie to pisanie reczne kodu zabiera za duzo czasu a tego nie mam dlatego CAM ulatwie mi zycie a ze jest wmiare szybki to jest ok. Co do softu na stemple, z tego co sie orietuje oni tez oferuja cos. Zerknij na ich stronke moze cos pisza ciekawego. Co do zycia, to jak zawsze paczatki sa trudne, na poczatku polaczenie softu do maszyny jest czasochlonne bo nie wiadomo co i jak poustawiac w maszynie i dopasowac to do softu. ALe raz sie to zrobi i juz sie pamieta wiec bo ciezkim starcie teraz jest ok. Teraz to tylko czasami przesladuja mie komunikaty ze cos jest zle ustawione i jak z kodu trzeba przejsc do programu aby to znalezc. Ale to mozna szybko ustalic jak sie zna code.

Pozdrawiam
kitadominik
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 11, 2005 12:36
Lokalizacja: KRAKOW


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron