_

[Obliczenia] Mechanizm śrubowy POZIOMY

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[Obliczenia] Mechanizm śrubowy POZIOMY

Postprzez anon3259 » sie 04, 2017 15:09

Witam, projektuję żuraw hydrauliczny, coś w podobie:
Obrazek

I w zadaniu projektowym dostałem wytyczną, że górne ramię (szare, wewnętrzne) ma być wysuwane za pomocą mechanizmu śrubowego, stąd moje pytania:
- czy ten mechanizm obliczamy dokładnie tak samo, jak przy podnośnikach śrubowych?
- jeżeli nie (co jest niemal pewne, gdyż obciążenie jest w poprzek śruby), to jakie modyfikacje w ścieżce obliczeń wprowadzić?
- czy zastosować napęd przez śrubę, czy przez nakrętkę?
- jak mniej więcej rozmieścić oba elementy?
Wiem, pytania mogą brzmieć głupio, ale to w końcu dział dla laików. Jeżeli ktoś zna dedykowaną literaturę, to z chęcią się zapoznam. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i wskazówki.
Miłego dnia :)
PS. Używam Autodesk Inventor Professional 2016.
anon3259
 
Posty: 1
Dołączył(a): sie 04, 2017 14:59

Re: [Obliczenia] Mechanizm śrubowy POZIOMY

Postprzez NewJoker » sie 09, 2017 13:31

Moim zdaniem w tym przypadku olewamy związek mechanizmu z podnośnikiem śrubowym (bo nie ma tu obciążenia osiowego, pod które dobiera się części takiego podnośnika) i traktujemy go jako zwykłą śrubę obciążoną siłą poprzeczną (przypadek IV).
Przykłady znajdziesz w książkach "Części maszyn" Rutkowskiego oraz "Przykłady obliczeń z podstaw konstrukcji maszyn tom 1" Mazanka.
NewJoker
 
Posty: 36
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [Obliczenia] Mechanizm śrubowy POZIOMY

Postprzez Rysio » sie 10, 2017 13:36

Mam pytanie:
Czy w wytycznych są uwagi na temat zabezpieczenia przed przeciążeniem ?.
Takiego zabezpieczenia nie potrzeba w przypadku gdy w całym zakresie przesuwu śruby możliwości obciążenia są takie same.
Mówiąc prosto: wsuwasz śrubę i możesz zawiesić 1T, jak wysuwasz tez możesz zawiesić 1T.
Co do obliczeń, zakładając podobieństwo żurawia.Weź pod uwagę moment w którym masz tłoczysko schowane, podpinasz ciężar i podnosisz. W wersji z załącznika kołek wyboru obciążenia hamuje "czarny" element przed wypadnięciem. :D
Pozdrawiam.
Rysio
 
Posty: 80
Dołączył(a): lip 14, 2006 18:21


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników