_

Meshowanie korpusu frezarki

Forum o CAE.

Meshowanie korpusu frezarki

Postprzez ciema7 » sty 04, 2019 13:32

Cześć,

potrzebuję pomocy ze zmeshowaniem korpusu frezarki do drewna, nie mam wprawy w nakładaniu siatki podziału obszaru obliczeniowego, a chciałbym to zrobić solidnie. Czy mógłby ktoś pomóc i doradzić jaką metodą, jakimi ustawieniami się posłużyć ? Dołączam zdjęcia siatki, którą posiadam aktualnie (Patch Independent) - nie wygląda za dobrze. Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki.

Pozdrawiam
ciema7
Załączniki
mesh_sett.png
mesh3.png
mesh2.png
mesh1.png
ciema7
 
Posty: 6
Dołączył(a): lut 17, 2018 14:45

Re: Meshowanie korpusu frezarki

Postprzez NewJoker » sty 04, 2019 14:05

Potrzeba więcej danych. Jakiego typu to analiza, gdzie i jakie warunki brzegowe itd. Ogólnie obszary regularne meshuje się elementami hexa a tety daje tylko tam, gdzie gemetria nie pozwala na hexy.
NewJoker
 
Posty: 563
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Meshowanie korpusu frezarki

Postprzez ciema7 » sty 04, 2019 14:18

Dziękuję za szybką odpowiedź - na razie zrobiłem analizę statyczną, żeby ogólnie sprawdzić, czy program jest w stanie wyznaczyć jakiekolwiek rozwiązanie, ale będę musiał przeprowadzić analizę modalną także. Jeśli chodzi o warunki brzegowe to zostały zdefiniowane poprzez zdefiniowanie podpory Fixed Support na powierzchni styku ze śrubami mocującymi korpus do podłoża. Zmeshowanie metodą Hex się nie udaje za bardzo, to znaczy próbowałem tak ogólnie do całości to zastosować i był błąd - korpus ma wiele różnych zaokrągleń i to utrudnia meshowanie. Dodaję zdjęcie warunków brzegowych. Siłę przyłożyłem w losowo wybranym miejscu. Na razie potrzebuję żeby siatka podziału obszaru obliczeniowego była jak najlepiej nałożona.
Załączniki
boundary.png
ciema7
 
Posty: 6
Dołączył(a): lut 17, 2018 14:45

Re: Meshowanie korpusu frezarki

Postprzez NewJoker » sty 04, 2019 14:48

Do całości zazwyczaj nie daje rady zastosować hexy, ale wtedy wystarczy zrobić tzw. partycje, czyli narzędziami dostępnymi w programie wydzielić odrębne obszary.
NewJoker
 
Posty: 563
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Meshowanie korpusu frezarki

Postprzez velaskez » sty 04, 2019 18:01

ciema7 napisał(a):Zmeshowanie metodą Hex się nie udaje za bardzo, to znaczy próbowałem tak ogólnie do całości to zastosować i był błąd - korpus ma wiele różnych zaokrągleń i to utrudnia meshowanie.


Tak jak napisał NewJoker, musisz podzielić objętość i meshować po kolei. Zaokrąglenia z reguły nie są problemem - przykład poniżej. Nakładanie dobrej siatki to sztuka 8)

Ja się swojego czasu dużo nauczyłem z książki do NX Nastrana, połowa (400 stron jakoś) jest tylko o nakładaniu siatek.
https://www.scribd.com/book/262993447/E ... Simulation
Załączniki
Cameron-Fig9-New-Impeller-800x676.png
velaskez
 
Posty: 943
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: Meshowanie korpusu frezarki

Postprzez NewJoker » sty 04, 2019 20:33

Jak będziesz meshować to pamiętaj też, że są różne techniki nakładania siatki odpowiednie do różnego rodzaju geometrii. Nie wiem jak to nazwali w ANSYSie, ale np. w Abaqusie masz free, structured, sweep itd. Do tego jeszcze algorytmy jak medial axis lub advancing front.
NewJoker
 
Posty: 563
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników