_

Meshowanie [Ansys Workbench]

Forum o CAE.

Meshowanie [Ansys Workbench]

Postprzez siewca112 » paź 20, 2018 20:33

Witam wszystkich serdecznie,
Mam z pozoru proste pytanie. Czy wie ktoś jak zrobić tego typu siatkę jak na cylindrze jak na załączonym zdjęciu. Chodzi mi o to, żeby na zewnątrz były elementy kwadratowe typu "hex" a w środku cylindra typu "wedge". Oczywiście chciałbym taką siatkę wykonać tak jak jest napisane w tytule tematu w Ansysie Workbenchu.
https://www.researchgate.net/profile/Mohammed_Afzal7/post/How_to_mesh_a_cylinder_in_Ansys_Batch_or_Apdl_as_the_attachment/attachment/59d623f16cda7b8083a1ee0d/AS%3A357280823431168%401462193794190/image/mesh_radquad_01.png
siewca112
 
Posty: 25
Dołączył(a): mar 26, 2018 21:58

Re: Meshowanie [Ansys Workbench]

Postprzez NewJoker » paź 20, 2018 23:00

Ansysa nie znam, ale to jest typowa siatka do wykonania operacją sweep. W Abaqusie jest nawet opcja sweepu wokół osi (medial axis). Tutaj może też znajdziesz coś takiego.
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Meshowanie [Ansys Workbench]

Postprzez siewca112 » paź 21, 2018 00:25

Oczywiście w Ansysie istnieje opcja sweep ale nijak nie nadaje się do wykonania wyżej pokazanej siatki, szczerze powiedziawszy już tracę nadzieję ponieważ, potrafię robić siatki na skomplikowanych kształtach a wykładam się na zwykłym wałku.
siewca112
 
Posty: 25
Dołączył(a): mar 26, 2018 21:58

Re: Meshowanie [Ansys Workbench]

Postprzez NewJoker » paź 21, 2018 00:40

Może to Ci trochę pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=0j915gwpq4A

Pewnie trzeba będzie zrobić małe partycjonowanie modelu.
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Meshowanie [Ansys Workbench]

Postprzez siewca112 » paź 21, 2018 00:58

Ok, udało się wykonać taką siatkę jaką chciałem dzieląc model na cztery partycje i wykonując opcję sweep na każdej z nich. Dorzucam screen jak to finalnie wygląda i chciałem wszystkim podziękować za rady :)
Obrazek
siewca112
 
Posty: 25
Dołączył(a): mar 26, 2018 21:58

Re: Meshowanie [Ansys Workbench]

Postprzez NewJoker » paź 21, 2018 09:23

Nie ma sprawy :-) Tak myślałem, że bez tzw. partycjonowania się nie obejdzie. W Abaqusie takie podejście jest standardem przy wykonywaniu siatek hexa techniką sweep. Tam nawet zmienia się kolor jak po podziale można już skorzystać z tej techniki. W ANSYSie jest to może mniej czytelne, ale podejście takie same.
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników