_

MLINE - przerwanie/dzielenie jak BREAK dla line/pline

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

MLINE - przerwanie/dzielenie jak BREAK dla line/pline

Postprzez SOYER__1 » sty 07, 2019 21:53

Czy spotkał się ktoś z narzędziem (pewnie Lisp) do dzielenia/przerywania MLINE ?
Nie chodzi mi o takie "niby" przerywanie standardowo dostępne w edycji MLINE - ale faktyczne dzielenie/przerywanie (o zadana/stałą lub wskazaną wartość - to jest mniej ważne) .
Jestem fanem nie docenianych MLINE (źle używanych i bez dodatkowych narzędzi edycyjnych) . Od dawna widzę że przydało by się jeszcze takie narzędzie. Szukałem już nie raz i nic nie znalazłem.
Ostatnio edytowany przez SOYER__1, sty 07, 2019 22:09, edytowano w sumie 1 raz
SOYER__1
 
Posty: 107
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07

Re: MLINE - przerwanie/dzielenie jak BREAK dla line/pline

Postprzez kojacek » sty 07, 2019 22:08

SOYER__1 napisał(a): (...) Od dawna widzę że przydało by się jeszcze takie narzędzie. Szukałem już nie raz i nic nie znalazłem.


To trza parę nawiasów napisać... ;)
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5492
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: MLINE - przerwanie/dzielenie jak BREAK dla line/pline

Postprzez SOYER__1 » sty 07, 2019 22:13

To nie mój poziom. A z tego co wiem to MLINE jest uciążliwe w ujęciu nawiasowym.
SOYER__1
 
Posty: 107
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07

Re: MLINE - przerwanie/dzielenie jak BREAK dla line/pline

Postprzez kojacek » sty 07, 2019 22:29

SOYER__1 napisał(a):To nie mój poziom. A z tego co wiem to MLINE jest uciążliwe w ujęciu nawiasowym.

Nie takie rzeczy robilim i (nic) z tego nie było... ;) Ale popróbować zawsze można. Wydaje mi sie że przerwanie we wskazanym (jednym) punkcie można zrobić stosunkowo prosto. Z dwoma punktami może być trudniej. Popatrzę (jakby co).
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5492
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: MLINE - przerwanie/dzielenie jak BREAK dla line/pline

Postprzez SOYER__1 » sty 07, 2019 22:40

Wystarczy przerwanie w jednym punkcie - może być stałe (ustawiane w kodzie) np 15 jednostek.
Przerwanie MLINE można zrobić Trim_em + np RECTANG . No ale to jest już więcej klikania .
Ważne żeby przerywanie MLINE nie powodowało jej "odświeżania " (bo utracimy utworzone połączenia z innymi Mline) .
Akurat dzielenie Trim_em nie powoduje takiego odświeżania ML.
SOYER__1
 
Posty: 107
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07

Re: MLINE - przerwanie/dzielenie jak BREAK dla line/pline

Postprzez kojacek » sty 08, 2019 22:50

SOYER__1 napisał(a):Wystarczy przerwanie w jednym punkcie - może być stałe (ustawiane w kodzie) np 15 jednostek.
Przerwanie MLINE można zrobić Trim_em + np RECTANG . No ale to jest już więcej klikania .
Ważne żeby przerywanie MLINE nie powodowało jej "odświeżania " (bo utracimy utworzone połączenia z innymi Mline) .
Akurat dzielenie Trim_em nie powoduje takiego odświeżania ML.


A tak pan chcesz... Ja myślałem o wskazaniu punktu na MLINE, pobranie obiektu i jego punktów, wymazanie go, i wstawienie dwóch nowych MLINE, gdzie pierwsza kończy się w punkcie przerwania, takoż druga ma tam swój początek. Taka machinacja z pewnością zgubi wcześniejsze połączenia...
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5492
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: MLINE - przerwanie/dzielenie jak BREAK dla line/pline

Postprzez SOYER__1 » sty 08, 2019 23:15

Jasne. I jeszcze podziękuję.
Znam ten "mechanizm " wymazywania z innych narzędzi .
Szybko licząc to może 50% przypadków wstawionych Ml - jest połączona z innymi ML.
Jak wiadomo połączenia ML generują problemy. Więc lepiej ich unikać - połączeń/problemów .
SOYER__1
 
Posty: 107
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07

Re: MLINE - przerwanie/dzielenie jak BREAK dla line/pline

Postprzez badziewiak » sty 15, 2019 01:00

A nie lepiej zrobić coś, co rysuje dwie równoległe plinie? Może bez udziwnień typu oś wewnątrz (choć właściwie czemu nie???), ale da się!
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2295
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: MLINE - przerwanie/dzielenie jak BREAK dla line/pline

Postprzez SOYER__1 » sty 15, 2019 12:24

Tego typu narzędzia (2x pline) są już od dawna dostępne .
Z tego co pamiętam to jeden programista amator - chwalił się na forum że nawet łuki potrafi rysować jako 2x pline :)
Przewaga Mline polega na tym (między innymi) że nie da się w niej zepsuć np równoległości lini (dokładnosci rys) , łatwiej je stretch_ować . Można tworzyć style Mline z wielu lini (np 5-8 - właściwie na zawołanie) różnie ustawionych względem osi a pline mamy 2 lub 3 (na "stałe" - bo trzeba by robić zmiany w kodzie).
Oczywiście Mline ma wady. Ale odpowiednio używane są bardzo pożyteczne i łatwe w użyciu - przyspieszają prace . Do tej pory są na rynku programy (nakładki na AC ) które za opłatą oferują to co za darmo daje Mline (90%) .
SOYER__1
 
Posty: 107
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników