_

mnożnik "globalnej" ilości elem -dla zest stali (tabela AC)

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

mnożnik "globalnej" ilości elem -dla zest stali (tabela AC)

Postprzez SOYER__1 » lis 22, 2021 11:38

Czy może ktoś podpowiedzieć jak dodać globalny mnożnik ilości (wielokrotności) elementów - do tabeli(zest stali) tworzonej z atrybutów bloków opisowych ?

Sytuację istniejącą i docelową ilustruje zał. Układ docelowej tabeli nie ma znaczenia - byle by zawierała łączną ilość stali (dla wszystkich sztuk danego elementu)
Załączniki
mnożnik ilości szt - dla zest stali.jpg
SOYER__1
 
Posty: 120
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07

Re: mnożnik "globalnej" ilości elem -dla zest stali (tabela

Postprzez SOYER__1 » lis 22, 2021 12:51

Wydawało mi się że wystarczy wstawić atrybut w nagłówku rysunku - tzn. globalną ilość elem podawać jako atrybut osobnego bloku. Następnie dodać dodatkową kolumnę formuł do tabeli - z mnożeniem kolumny <masa elem>*<globalna ilość szt> . Ale coś nie chce się to tak mnożyć - a osobny blok (<globalna ilość szt>) miesza mi w szyku/wierszach tabeli . Czy w ten sposób da się to zrobić ? Ew jak inaczej ?
SOYER__1
 
Posty: 120
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07

Re: mnożnik "globalnej" ilości elem -dla zest stali (tabela

Postprzez SOYER__1 » lis 24, 2021 00:00

Czy to jest takie banalne ? Czy raczej jakoś nie jasno wyjaśniłem o co mi chodziło ? :)

Obszedłem nieco problem i poradziłem sobie - dodałem atrybut (wielokrotności "globalnej ") do bloku opisowego z którego zczytuję dane do zestawienia. Nie jest to dla mnie najwygodniejsze - bo każdy blok opisowy w danym elem musi mieć podawaną tę samą wartość wielokrotności "globalnej " . No ale da się to np: w _PROPERTIES łatwo wyizolować i za jednym razem nadać tę sama wartość .

Wolał bym jednak inaczej - tzn żeby wartość wielokrotności "globalnej " - była podawana w osobnym atrybucie innego bloku (np nagłówku w rys) . Pytanie tylko czy da się to w jakiś prosty sposób połączyć ? Tzn odczytywać łącznie dane z atrybutów 2 różnych bloków - tak aby powstało 1 spójne zestawienie (~~ takie jak podałem 1 wpisie ) .
SOYER__1
 
Posty: 120
Dołączył(a): wrz 29, 2015 10:07


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: MarCho