_

Modelowanie - Abaqus

Forum o CAE.

Modelowanie - Abaqus

Postprzez bober018 » sty 25, 2018 12:16

Witam,
mam pytanko. Czy w oprogramowaniu Abaqus (wersja najnowsza) istnieje możliwość kopiowania siatki MESH. Mam geometrię, która składa się z dużej ilości takich samych fragmentów. Chce stworzyć siatkę dla jednego z nich a następnie skopiować ją x razy (najlepiej byłoby poprzez szyk - tak jak to można robić w programach CAD).
Wiem, że takie rzeczy są możliwe w oprogramowaniu FEMAP. Czy taka opcja istnieje w Abaqusie? Niestety nie mogę znaleźć takiej opcji.
bober018
 
Posty: 14
Dołączył(a): sty 25, 2018 12:12
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Modelowanie - Abaqus

Postprzez NewJoker » sty 25, 2018 12:32

Nie znam za bardzo Abaqusa, ale wygląda na to, że jest taka opcja: http://media.3ds.com/support/simulia/pu ... aqs02.html
NewJoker
 
Posty: 359
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Modelowanie - Abaqus

Postprzez bober018 » lut 16, 2018 12:10

Inforamcja od długoletniego użytkownika Abaqusa - komuś się może przyda.

W przypadku problemu opisanego przez Pana są trzy drogi:
1) ręczne tworzenie siatki, tzn. krok po kroku (ABAQUS "nie toleruje" kopiowania siatki);
2) ręcznie w .inp;
3) zrobienie siatki w innym oprogramowaniu oraz wczytanie jako "Orphan Mesh".

Jednym słowem, nie ma możliwości kopiowania siatki w Abaqusie z pozycji interfejsu programu - szkoda :(
bober018
 
Posty: 14
Dołączył(a): sty 25, 2018 12:12
Lokalizacja: Gdańsk


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników