_

[SolidWorks 2016] Modelowanie w kontekście złożenia

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[SolidWorks 2016] Modelowanie w kontekście złożenia

Postprzez Fighter4321 » kwi 05, 2017 21:17

Witam, chcialem zapytac o to jakimi prawami rządzi się modelowanie w kontekście złożenia w solidworks.
Wstawiam nową część w złożeniu na określonej płaszczyźnie, rzutuje sobie elementy ( z innych cześci), wyciągam szkic i mam gotowa cześć, która od razu jest związana z pozostałymi elementami zlożenia. Zastanawiam się natomiast w jaki sposób dorysować sobie część w kontekscie zlozenia żeby po opuszczeniu jej edycji i przejściu do złożenia nie była ona w żaden sposób związana??? Pierwsze wiązanie powstaje poprzez wybór płaszczyzna na której rozpoczynamy szkic nowej części natomiast kolejne jeżeli zrzutujemy jakies krawędzie innych elementów i się do nich odniesiemy w szkicu. Może te wiązania trzeba po prostu wyłączać ?? Czy moze jest jakas inna metoda??

Pozdrawiam :)
Fighter4321
 
Posty: 63
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: [SolidWorks 2016] Modelowanie w kontekście złożenia

Postprzez bildder » kwi 05, 2017 21:20

To może napisz, co chcesz uzyskać a nie opisuj swojej metody, która niekoniecznie jest poprawna.

Można nie wybierać płaszczyzny, wówczas część nie otrzyma wiązania ustalone. A nawet jeżeli otrzyma, można je usunąć/wygasić. Ale tak czy inaczej część wykonana poprzez np. rzutowanie krawędzi po przebudowie się rozpadnie. Więc trzeba odniesienia przerwać lub zablokować. Temat rzeka...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1270
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: [SolidWorks 2016] Modelowanie w kontekście złożenia

Postprzez Fighter4321 » kwi 05, 2017 21:34

Chce uzyskać taki stan rzeczy dla przypadku modelowania w kontekście złożenia jakbym wstawiał gotową część do złożenia. Czyli mam część i nadaje jej odpowiednie wiązania w celu jej odpowiedniego usytuowania w zespole. Dlatego proszę o informację jak uzyskać taki stan rzeczy modelując cześć w złożeniu? Chodzi mi o żebro zaznaczone na rysunku.
Załączniki
stojak.jpg
Fighter4321
 
Posty: 63
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: [SolidWorks 2016] Modelowanie w kontekście złożenia

Postprzez bildder » kwi 05, 2017 23:05

Fighter4321 napisał(a):Chce uzyskać taki stan rzeczy dla przypadku modelowania w kontekście złożenia jakbym wstawiał gotową część do złożenia. Czyli mam część i nadaje jej odpowiednie wiązania w celu jej odpowiedniego usytuowania w zespole. Dlatego proszę o informację jak uzyskać taki stan rzeczy modelując cześć w złożeniu? Chodzi mi o żebro zaznaczone na rysunku.


Wstawiasz w kontekście i blokujesz później odniesienia zewnętrzne. Wówczas żebro możesz sobie przenosić. Ale przyznam, że nie rozumiem tego języka - nie mam jasności co chcesz wykonać i czemu jakąś dziwną metodą...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1270
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: [SolidWorks 2016] Modelowanie w kontekście złożenia

Postprzez jamaguwi » kwi 06, 2017 07:23

To bardzo proste jest. Napisane zawile, ale jednak wydaje mi się, ze wiem o co chodzi.
Zrób sobie bibliotekę typowych części, które będziesz wstawiał do złożeń, takich jak:
    -żebra
    -króćce
    -uszy do podnoszenia
    -inne
A następnie wstawiaj je jak normalne części a potem zapisz pod nową nazwą (jako kopia - żeby nie naruszyć oryginałów) i edytuj w kontekście do wymiarów, które Cię interesują.

Ja kiedyś bawiłem się w ten sposób z uszami. Za każdym nowym użyciem dopisywałem nową konfigurację i tak krok po kroku budowałem bibliotekę swoich części. Wymaga to jednak zbudowania solidnego modelu by potem nie robić rewolucji w poprzednich projektach. Pomysł zarzuciłem, bo inni użytkownicy nie zadawali sobie trudu zrozumienia zasady działania modelu i cięli wszystko na potęgę (zamiast po prostu założyć nową część). No ale to temat na osobny watek...
jamaguwi
 
Posty: 289
Dołączył(a): maja 31, 2006 16:45

Re: [SolidWorks 2016] Modelowanie w kontekście złożenia

Postprzez Fighter4321 » kwi 08, 2017 14:30

bildder napisał(a):
Fighter4321 napisał(a):Chce uzyskać taki stan rzeczy dla przypadku modelowania w kontekście złożenia jakbym wstawiał gotową część do złożenia. Czyli mam część i nadaje jej odpowiednie wiązania w celu jej odpowiedniego usytuowania w zespole. Dlatego proszę o informację jak uzyskać taki stan rzeczy modelując cześć w złożeniu? Chodzi mi o żebro zaznaczone na rysunku.


Wstawiasz w kontekście i blokujesz później odniesienia zewnętrzne. Wówczas żebro możesz sobie przenosić. Ale przyznam, że nie rozumiem tego języka - nie mam jasności co chcesz wykonać i czemu jakąś dziwną metodą...


Poznaje Solida i próbuje dowiedzieć się jak najwięcej o jego różnych możliwościach stąd pytanie o "dziwną metodę". Przetestowałem, wszystko działa:)
Rozumiem, że szkice części w kontekście złożenia także muszą byc calkowicie zdefiniowane podobnie jak szkice osobnych części. Najlepiej chyba wiązać je z ich własnym układem współrzędnych, aby calkowicie zdefiniować szkic???
Pomysł z biblioteką też fajny, zapewne zacznę go stosować.

Dziękuję bardzo za pomoc:)
Fighter4321
 
Posty: 63
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39

Re: [SolidWorks 2016] Modelowanie w kontekście złożenia

Postprzez Fighter4321 » kwi 09, 2017 10:16

Kolejne pytanie dotyczące tym razem zapisywania złożenia.
Plik złożenia "Podest złożenie" zapisałem poleceniem " Zapisz jako kopię i otwórz", wybrałem także opcję "uwzgledniej wszystkie odniesione komponenty", kopie istniejącego złożenia wraz z odniesieniami zapisałem w osobnym folderze. ( plikom części nadałem przedrostek "mes"). Otwieram nowe złożenie "Podest złożenie mes" i drzewko wygląda jak na zdjęciu. PRzy części "mes blacha górna" występuje symbol "->?". Cześć ta była modelowana w kontekście złożenia i zawiera odniesienia do innych elementów złożenia. Część ta posiada odniesienie do "Blacha pionowa", w jaki sposób zamienieć te odniesienie do "mesblacha pionowa"?????
Na razie poradziłem sobie z tym usuwając odniesienia zewnętrzne i później w szkicu dodałem nowe juz do części "mesblacha pionowa", zapewne nie jest to jedyna możliwość i da radę zrobić to szybciej....

Proszę o pomoc :)
Załączniki
solid.jpg
Fighter4321
 
Posty: 63
Dołączył(a): paź 30, 2011 12:39


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników