_

Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez krzysztofel » wrz 16, 2014 19:06

Podzielę się swoimi wnioskami i testami...
Ja pracuje na IronCAD (to też silnik graficzny od tego samego dostawcy co am inventor więc podobnie będzie).

Na komputerze o parametrach udało się uzyskać 40 tyś części kostek 100x100 fi40 + zaokrąglenie 5mm:

Typ Komputera: Stacjonarny
Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 @3.00GHz 3.00Ghz
Pamięć Ram: 4GB
Karta Graficzna: Nvidia GeForce GT 9800 1GB
Klasyfikacja wydajności: 5,9
Dysk Twardy: Samsung HD502HI ATA
System Operacyjny: Windows 7 PRO
Obrazek

Na laptopie gdzie jest i7 dwu rdzeniowy dell m6500
grafika QUADRO FX 2800

Uzyskałem wyświetlanie jedynie dla 6 tyś części! oczywiście można było więcej tworzyć jednak gdzieś na kablu który wyświetlał na monitorze coś nie pozwalało na więcej.

Znajomy kupił nowego della z kartą QUADRO k2100 i okazało się nvidia nie zrobiła sterowników jeszcze pod CAD'y 3D i musiał pracować na zintegrowanej karcie. Również Quadro karta słabo radziła sobie ze skanerem 3D. Zintegrowana nie miała problemów z wyświetlaniem i przenoszeniem obrazu przez kabel.

Tak podsumowując znacznie lepiej sprawdzi się karta GTX niż QUADRO.
Tak dla innych jeszcze do laptopów jest seria kart GT - one też nie maja sterowników pod CAD'y - testowałem na laptopie asusa z ArchiCADem. :wink:

Tutaj wspomniany test kostek jak wykonać:
Obrazek
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 149
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez infinitywaves » wrz 16, 2014 20:14

Witam,

dokładnie o tym pisałem, super PRO podejście, to jest realny test wydajności: GPU/CPU/RAM'u/mostka vs dany OS/SOFT +drajvy... bravo. Tak mógłby zrobić każdy z nas na swoim sprzęcie, co więcej tak powinni robić producenci, kilka minut zabawy i gotowe a nie żadne niby benchmarki (sponsorowane). Jeszcze dodaj ten pojedynczy obiekt w jakiś uniwersalnych
formatach ;-] (dlatego pisałem o kulach gdyż to obiekt podstawowy każdego programu 3D).

ad. Kabel - tak to możliwe, są różne standardy i wersje, nie podałeś jaki kabel był problemem oraz jaka rozdzielczość wyświetlacza, przed zakupem kabla warto zapoznać się z jego parametrami gdyż starsze wersje nie będą obsługiwały wysokich rozdzielczości:

HDMI
http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI
http://www.hdmi.org/

DisplayPort
http://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort
http://www.displayport.org/
http://www.displayport.org/products-database/

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vector_Video_Standards8.svg

Z moich testów wynika że warto dodać parę złotych do dobrze ekranowanego, zwykle leży on obok masy innych w tym zasilających do tego pozłacane styki. Taka ciekawostka od jakiegoś czasu pojawiły się taśmy
http://images.dipol.com.pl/pict/h1072+.jpg i to jest bdb gdyż bardzo ułatwia układanie.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez krzysztofel » wrz 16, 2014 21:04

infinitywaves napisał(a):ad. Kabel - tak to możliwe, są różne standardy i wersje, nie podałeś jaki kabel był problemem oraz jaka rozdzielczość wyświetlacza, przed zakupem kabla warto zapoznać się z jego parametrami gdyż starsze wersje nie będą obsługiwały wysokich rozdzielczości:

Pozdrawiam
I


Miałem na myśli kabel w laptopie czyli jakaś wiązka która idzie od karty graficznej do płyty głównej aż do matrycy.
Monitor 17 cali rozdzielczość 1920x1080, jednak ona nie ma aż tak dużego wpływu na wydajność (szybkość obracania modeli).
Na stacjonarnym 1680x1050.
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 149
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez skoti22 » wrz 17, 2014 07:05

Witam, ja niestety musze pogrzebać w opcjach grafiki, narysowalem 20 tyś elementów i już się cieło (ramo zjadło tyle co nic okolo 6gb a karta graf prawie nic nie brała ramu (gpu meter)
skoti22
 
Posty: 10
Dołączył(a): sie 30, 2014 11:27

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez infinitywaves » wrz 19, 2014 06:19

Witam ponownie,
krzysztofel napisał(a):Miałem na myśli kabel w laptopie czyli jakaś wiązka która idzie od karty graficznej do płyty głównej aż do matrycy.
myślisz o taśmie, ok ale nie ma to żadnego wpływu na wydajność wyświetlania, taśma przesyła tylko wygenerowany obraz z GPU do LCD. Jedynie GPU może mieć ograniczenie wydajności. Po drugie oczywiście rozdzielczość wyświetlanego obrazu ma wpływ na wydajność GPU, większa rozdzielczość = więcej obliczeń (dla przykładu uruchom skomplikowany model w widoku siatki oraz w widoku wypełnionym, w tym pierwszym GPU oblicza wyświetlanie pikseli linii w tym drugim każdy piksel wypełnienia powierzchni, jeżeli model będzie wystarczająco skomplikowany to w pewnym momencie widok siatkowy będzie działał jeszcze płynnie a wypełniony będzie się już przycinał, jeszcze mniejszą wydajność będzie posiadał widok wypełniony cieniowany gdyż dojdą obliczenia wypełnienia i zacienienia dla każdego piksela) To samo dotyczy rozdzielczości ekranu tzn. zmniejszenie rozdzielczości do np. 800x600 i obraz który przycinał się ma szanse ruszyć płynnie a to z powodu mniejszej ilości obliczeń, niby scena/plik ten sam ale rysowane tak jakby mniej dokładnie.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez krzysztofel » paź 13, 2014 20:10

Dzisiaj zrobiłem test na dell Precision M4600 z kartą QUADRO.
Otrzymałem podobny wynik jak dla "Laptopów" - wyświetlało jakieś 5 tyś części na PARASOLID/ACIS w porównaniu do stacjonarnego to 8 krotny spadek wydajności..., ale skaner 3D na porcie HDMI łanie działał.
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 149
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez skoti22 » gru 17, 2015 12:31

Witam ponownie, nadszedł czas na kolejną zmianę, potrzebuje pomocy w konfiguracji, cena około 10 000zł ( mysle nad dwuprocesorowa plyta i grafika x2, ram 64 giga) pomoze ktos? infinitywaves liczę na pomoc :)
skoti22
 
Posty: 10
Dołączył(a): sie 30, 2014 11:27

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez infinitywaves » gru 17, 2015 16:10

Witam ponownie,

skoti22 napisał(a):Witam ponownie, nadszedł czas na kolejną zmianę, potrzebuje pomocy w konfiguracji, cena około 10 000zł ( myślę nad dwuprocesorowa płytą
o WS składamy? spoko, przez to oczywiście się już przebiłeś? pc-do-8000-t85053.html i rozumiem chcesz jeszcze szybszy? takie MOBO starczy: https://www.asus.com/pl/Motherboards/Z10PED16_WS/ jako punkt wyjścia czy coś innego?

skoti22 napisał(a):i grafika x2
no ok to Ty może napisz konfigurację tego co już masz w głowie, hm?

skoti22 napisał(a): ram 64 giga
z adresowaniem takich ilości licz się że będzie strata wydajności, 32 nie starczy? Teraz wykorzystujesz cały RAM? hm do czego to ma być WS?

skoti22 napisał(a):pomoze ktos? infinitywaves liczę na pomoc :)
jasne jasne, tylko Ty piszesz jak chcesz to wydać a my tutaj ewentualnie robimy korektę?

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Poprzednia strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników