_

Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez skoti22 » sie 30, 2014 11:57

Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym Was poprosić o rade w sprawie modernizacji komputera, pracuję na Inventorze 2015. Zaczynam z coraz większymi złożeniami i zaczyna mi się już ciąć trochę komputer co utrudnia pracę (złożenia około 10-20 tyś elementow).
obecnie mój komputer jest złożony z:
procesor i7 3770 3,4ghz 8 rdzeni
płyta msi b75 (pisze z glowy ale chyba taka jest)
karta grafiki nvidia geforce gtx 560 (chyba 1 GB)
16 giga ramu

czytalem trochę o modernizacji i dobrych sprzetach jakie zastosowac ale myslalem zeby zaczac od kupienia dysku ssd 480gb i postawic na nim windowsa (obecnie mam home edition ale chce kupic proffesionala poniewaz bede mogl zainstalowac vault server, home nie obsluguje jego)

zestaw wedlug mnie nie jest najgorszy ale co mozna by bylo jeszcze dorzucic do niego zeby zwiekszyc komfort projektowania. zastanawiam sie jeszcze nad jakims manipulatorem 3D (nigdy nie mialem z nim stycznosci ale ponoc kazdny wypowiada sie bardzo pozytywnie) oraz w niedlugim czasie bede potrzebowac jeszcze jeden komputer caly.


mam jeszcze pytanie jedno, czy ktos moglby mi podpowiedziec jak najlepiej zrobic caly uklad komputerow w firmie tzn.
mam 4 komputery na ktorych beda projektowane urzadzenia, jak zrobic wymiane projektow plikow itp, czy lepiej postawic komputer jeden jako serwer tylko na czym. czy bylaby mozliwosc uzyskiwanie dostepu do projektow poprzez internet. nie wiem czy to jest odpowiedni dzial ale bardzo dziekuje za odpowiedzi

pozdrawiam
Artur
skoti22
 
Posty: 10
Dołączył(a): sie 30, 2014 11:27

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez infinitywaves » sie 30, 2014 19:40

Witam,

ad.I
A) CPU ok
B) MOBO "chyba"? ok, rozwiązaniem będzie to http://www.aida64.com/downloads zrób raport i wyślij
C) GPU nad zmianą tego warto pomyśleć
D) RAM - 16 :-] ciut mało precyzyjnie np jaki CL... ten raport to jednak będzie potrzebny ;-]

ad.II
Pytanie jaki masz na to budżet oraz wymagania, jeżeli stawiasz na wydajność to:

1. tego typu adapter RAID http://www.addonics.com/products/ad4mspx2.php tu: http://www.shopaddonics.com/Itemdesc.asp?ic=AD4MSPX2&eq=&Tp=

2. i teraz jak masz mniej/więcej kasy to przykładowo, najtaniej*:

A)mSATA64GB x4sztuki http://www.amazon.com/KingFast-1310MCJ09-064-Internal-m-SATA-metallic/dp/B00N5QTHD2/ref=sr_1_8?s=electronics&ie=UTF8&qid=1409418652&sr=1-8&keywords=KingFast+msata+128

B)mSATA128GB x4sztuki http://www.amazon.com/KingFast-1310MCJ15-128-internal-Metallic-Warranty/dp/B00MROTB0W/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1409418652&sr=1-1&keywords=KingFast+msata+128

C)mSATA256GB x4sztuki http://www.amazon.com/KingFast-Internal ... 6+GB+mSATA

podliczmy: 55$ +4x 61.4$ = 300,6$ (960.8PLN ok +przesyłki) za 512GB SSD, cenowo porównywalne do twojego 480GB tzn zależy z jakiej firmy ale najtańsze w okolicy 1k PLN za to mój zestaw będzie mniej więcej 4x szybszy, co lepsze za rok możesz sprzedać swoje mSATA i kupić inne większe/szybsze. Granica PCIex x16 to dla wersji 3.0 to 16GB/s :-] (...prawdopodobnie lepsze rozwiązanie dla ciebie i tu się kłania brak modelu twojej płyty) a klasyczny pojedynczy dysk SSD będzie miał realnie jakieś 350MB/s no max 500MB/s tak więc jeżeli cena taka sama 0;-p to nie kupujesz dysku "dla dzieci" typu Sata tylko składasz sobie SSD RAID "dla dorosłych" ;-D! polecam (przy okazji adaptery triple mSATA są już nawet w laptopach MSI a double mSATA tego typu http://www.startech.com/HDD/Adapters/Dual-mSATA-SSD-to-2-5-SATA-RAID-Adapter~25SAT22MSATmożna wsadzić w każdy laptop na miejsce HDD 2,5")

ad.III
A) tak, jest chyba ok, nie wiem co z MOBO
B) tak, o manipulatorach piszemy co jakiś czas, ogień.
C) ok, budżet/programy/skala skomplikowania plików

ad.IV
http://www.autodesk.pl/360-cloud można postawić własny serwer i trzymać się off line - co polecam.

Pozdrawiam
I

*KingFast to nie jest najlepsza firma, SSD jak można przeczytać mają dodatkowy bufor ala ram co jest rozsądne.
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez skoti22 » sie 31, 2014 11:37

raport:

Płyta główna:
Typ procesora QuadCore Intel Core i7-3770, 3700 MHz (37 x 100)
Nazwa płyty głównej ASRock B75M (2 PCI, 2 PCI-E x16, 2 DDR3 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
Mikroukład płyty głównej Intel Panther Point B75, Intel Ivy Bridge
Pamięć fizyczna [ TRIAL VERSION ]
DIMM1: Wilk Elektronik GR1600D364L11/8G 8 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (9-9-9-24 @ 666 MHz) (8-8-8-22 @ 609 MHz) (7-7-7-20 @ 533 MHz) (6-6-6-17 @ 457 MHz)
DIMM3: Wilk Elektronik GR1600D364L11/8G [ TRIAL VERSION ]
Typ BIOS'u AMI (03/21/2012)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Ekran:
Karta wideo Intel(R) HD Graphics 4000 (2112 MB)
Karta wideo Intel(R) HD Graphics 4000 (2112 MB)
Karta wideo Intel(R) HD Graphics 4000 (2112 MB)
Karta wideo NVIDIA GeForce GTX 560 (1 GB)
Karta wideo NVIDIA GeForce GTX 560 (1 GB)
Akcelerator 3D Intel HD Graphics 4000
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce GTX 560
Monitor Rodzajowy monitor PnP [NoDB] (HMAB901264)

Multimedia:
Karta dźwiękowa Intel Panther Point HDMI @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller [C-1]
Karta dźwiękowa nVIDIA HDMI/DP @ nVIDIA GF114 - High Definition Audio Controller
Karta dźwiękowa nVIDIA HDMI/DP @ nVIDIA GF114 - High Definition Audio Controller
Karta dźwiękowa nVIDIA HDMI/DP @ nVIDIA GF114 - High Definition Audio Controller
Karta dźwiękowa nVIDIA HDMI/DP @ nVIDIA GF114 - High Definition Audio Controller
Karta dźwiękowa Realtek ALC662 @ Intel Panther Point PCH - High Definition Audio Controller [C-1]

Magazyn:
Kontroler IDE Asmedia 106x SATA Controller
Kontroler IDE Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family SATA AHCI Controller
Dysk fizyczny Generic- Compact Flash USB Device
Dysk fizyczny Generic- MS/MS-Pro USB Device
Dysk fizyczny Generic- SD/MMC USB Device
Dysk fizyczny Generic- SM/xD-Picture USB Device
Dysk fizyczny WDC WD10EARS-00MVWB0 (1000 GB, SATA-II)
Napęd dysków optycznych ATAPI iHAS124 B ATA Device (DVD+R9:8x, DVD-R9:8x, DVD+RW:24x/8x, DVD-RW:24x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
Napęd dysków optycznych DTSOFT Virtual CdRom Device
Status dysków SMART OK

Partycje:
C: (NTFS) [ TRIAL VERSION ]
D: (NTFS) 293.0 GB (92.6 GB wolne)
E: (NTFS) 345.6 GB (238.0 GB wolne)
Rozmiar całkowity [ TRIAL VERSION ]

Urządzenia wejściowe:
Klawiatura Standardowa klawiatura PS/2
Mysz Mysz zgodna z HID

Sieć:
Podstawowy adres IP [ TRIAL VERSION ]
Karta sieciowa Realtek PCIe GBE Family Controller (192. [ TRIAL VERSION ])

Urządzenia zewnętrzne:
Drukarka Fax - HP Officejet 7500 E910 (Sieć)
Drukarka Fax
Drukarka HP LaserJet Professional P1102w
Drukarka HP Officejet 7500 E910 (Sieć)
Drukarka Microsoft XPS Document Writer
Drukarka PDF Architect
Drukarka PDFCreator
Kontroler USB2 Intel Panther Point PCH - USB 2.0 EHCI Controller #1 [C-1]
Kontroler USB2 Intel Panther Point PCH - USB 2.0 EHCI Controller #2 [C-1]
Kontroler USB3 Intel Panther Point PCH - USB 3.0 xHCI Controller [C-1]
Urządzenie USB Generic USB Hub
Urządzenie USB Generic USB Hub
Urządzenie USB Urządzenie kompozytowe USB
Urządzenie USB Urządzenie pamięci masowej USB
Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB
Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB

DMI:
DMI: producent BIOS'u American Megatrends Inc.
DMI: numer wersji BIOS'u P1.20
DMI (system): producent To Be Filled By O.E.M.
DMI (system): nazwa To Be Filled By O.E.M.
DMI (system): numer wersji To Be Filled By O.E.M.
DMI (system): numer seryjny [ TRIAL VERSION ]
DMI (system): identyfikator UUID [ TRIAL VERSION ]
DMI (płyta główna): producent ASRock
DMI (płyta główna): nazwa B75M
DMI (płyta główna): numer wersji
DMI (płyta główna): numer seryjny [ TRIAL VERSION ]
DMI (obudowa): producent To Be Filled By O.E.M.
DMI (obudowa): numer wersji To Be Filled By O.E.M.
DMI (obudowa): numer seryjny [ TRIAL VERSION ]
DMI (obudowa): metka środka trwałego [ TRIAL VERSION ]
DMI (obudowa): typ Desktop Case
skoti22
 
Posty: 10
Dołączył(a): sie 30, 2014 11:27

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez infinitywaves » sie 31, 2014 12:45

Witam ponownie,

ad.I
B) ...budżetowa? jak nie chcesz mieniać pół PC to zostaw ale następnym razem szukaj podpowiedzi tu: http://forum.cad.pl/post7689254.html#p7689254 (chodzi o ilość wolnych banków).
D) ...pamięci super ok.

ad.II
Masz dwa PCIex x16 - innymi słowy jedno wolne, czyli jest miejsce na RAID quad SSD. Oczywiście jak już wydawać pieniądze to tak żeby przyniosły maksymalną akceleracje PC. Kwestią wyboru pozostaje jakiego SSD mSATA użyć, warto patrzeć na ilość cykli czyli trwałość, chodzi o parametr IOPS dla przykładu, nowa jakość na rynku to 10 lat gwarancji... http://www.sandisk.com/products/ssd/sata/extreme-pro/?capacity=960GB Co my wszyscy będziemy robili za 10 lat tego nikt nie wie, na czym będziemy pracowali, heh, trochę zagadka ale ok. Cena w okolicy 2k PLN trochę ten tego, nie dostepny jeszcze w PL gdyż to nowość (oczywiście na Adapterze można zamontować 4x512GB i zrobić nawet 2TB 4x szybsze kwestia do czego potrzeba - np w obróbce Video takie opcje są mile widziane, praca w CAD itp nie wymaga aż takich pojemności).

Ogólnie pozostała nam kwestia budżetu i ewentualnie wymiana GPU, w tym rankingu 48 pozycja http://www.videocardbenchmark.net/high_end_gpus.html oraz detale i test http://www.videocardbenchmark.net/gpu.php?gpu=GeForce+GTX+560+Ti&id=18 wiadomo czasy się zmieniają Powstają nowe GPU. Ostatnio proponowałem na forum koledze zamontowanie jakiegoś wskaźnika typu GPU Meter, o ile w systemie sprawdzisz jak obciążony jest CPU i RAM tak gamonie z M$ nie wpadli żeby dodać informacje o grafice ( musi być jeszcze Windows 13 a nawet pewnie 31 heh), cześć GPU ma własne dodawane o oprogramowaniu firmowym, warto sprawdzić jak sobie radzi obecnie twoja karta z plikami. Ciąć może się albo z powodu słabej wydajności mostka na MOBO albo z uwagi na granice wydajności GPU. (wykluczam na razie błędna konfiguracje samego programu).

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez skoti22 » sie 31, 2014 14:51

wlaczylem projekt, okolo 10tyś czesci, obracając go tnie się, na gpu meter max na moment wskoczylo 50% zajętości, reszta na małym poziomie, czyli wedlug mnie wyrabia się.
zajetosc ramu niby pokazuje niecałe 6Gb ale jak otworze kilkaczesci i bede je dalej edytowac ram wskakuje nawet do 16giga.
odpalilem tez memprobe. da się jakieś wnioski z tego screena wyciągnąc?
Załączniki
screen.png
skoti22
 
Posty: 10
Dołączył(a): sie 30, 2014 11:27

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez skoti22 » sie 31, 2014 15:27

prosze jeszcze o sprawdzenie wrazie czego na nowy caly zestaw:
Lp ID Nazwa Cena
1 432222 Płyta główna MSI X79A-GD65 (8D) Intel X79 LGA 2011 (5xPCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE) (X79A-GD65 (8D))
819,01
2 604821 Procesor Intel Core i7-4820K (10M Cache, do 3.90 GHz) BOX BX80633I74820K
1185,01
3 581346 Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX770 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP OverClock potrójny went - (GV-N770OC-2GD)
1189,00
4 556010 Dysk twardy Hitachi (Hitachi) Travelstar 1000GB 2,5" 7200rpm SATA III 32MB - RV (Czujnik wibracji) - (0J22423) Travelstar 7K1000 SATA III (6 Gb/s) 1 TB
248,00
5 418345 Zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80 plus BRONZE, activePFC, 4xPCI-E (BN182)
323,00
6 585374 Lite-On iHAS122-04 Wewnętrzny PC
56,00
7 426792 Chłodzenie CPU Coolink Coolink Corator DS - LGA2011
142,25
8 605202 Obudowa Zalman ZALMAN Z3 - USB3.0 - CZARNA
139,00
9 618280 Be Quiet! SILENTWINGS 2 PWM 120mm BL030
85,00
10 592359 Pamięć GeIL EVO Leggera DDR3-2400 CL11 4K - 16 GB GEL316GB2400C11BQC
782,34
11 613248 Dysk SSD Kingston SV300S37A/480G
886,00
5939,61 4 - 5 dni
skoti22
 
Posty: 10
Dołączył(a): sie 30, 2014 11:27

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez infinitywaves » sie 31, 2014 15:29

Witam ponownie,

skoti22 napisał(a):wlaczylem projekt, okolo 10tyś czesci, obracając go tnie się, na gpu meter max na moment wskoczylo 50% zajętości, reszta na małym poziomie, czyli wedlug mnie wyrabia się.

to jeszcze pytanie jak masz ustawione GPU z tego co czytam na tym forum, ciągle ktoś wraca z tym samym problemem, miejmy nadzieję ze support Autodesku pracuje nad czymś ala proxy albo multistatter ;-] i poprawią wydajność.

skoti22 napisał(a):zajętość ramu niby pokazuje niecałe 6Gb ale jak otworze kilkaczesci i bede je dalej edytowac ram wskakuje nawet do 16giga.

gdzie kluczowym jest to "niby"

skoti22 napisał(a):odpalilem tez memprobe. da się jakieś wnioski z tego screena wyciągnąc?

wnioski:
1. bezinwestycyjne i doraźnie podziel rysunek na sekcje - jak wygodniej albo strefami albo funkcjonalnie, może coś ala Xref
2. jak już dobijasz do 16GB i jeszcze chcesz na tym dalej rysować to potrzebujesz WS (Work Station) a nie PC

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez infinitywaves » sie 31, 2014 19:45

skoti22 napisał(a):prosze jeszcze o sprawdzenie wrazie czego na nowy caly zestaw:
0,00 problemu, zacznę od pytania kto konfigurował? Widzę w tym trochę pomysłów z linki którą podałem 0;-)

skoti22 napisał(a):Lp ID Nazwa Cena
1 432222 Płyta główna MSI X79A-GD65 (8D) Intel X79 LGA 2011 (5xPCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE) (X79A-GD65 (8D))
819,01
zdecydowanie lepiej, doczytałem w spec tech http://pl.msi.com/product/mb/X79AGD65_8D.html#/?div=Basic
8 slotów na RAM, 5xPCIex oraz wydajny X79 i o to chodzi. Jeżeli nie składa się WS za kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy PLN to w tym segmencie tego typu MOBO ma szanse nie przytknąć się z byle powodu, bdb wybór.

skoti22 napisał(a):2 604821 Procesor Intel Core i7-4820K (10M Cache, do 3.90 GHz) BOX BX80633I74820K
1185,01
CPU, bdb (żeby nie powielać poprzednich linek dodam taką: http://cpuboss.com/cpu/Intel-Core-I7-4820k z opcją compare)

skoti22 napisał(a):3 581346 Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX770 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP OverClock potrójny went - (GV-N770OC-2GD)
1189,00
skok z pozycji 48 na 10? http://www.videocardbenchmark.net/gpu.p ... 70&id=2531 no pięknie, jedno ale... Watt'y a zasilacz. Niestety tu: http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-n770oc-2gd/specs/ nie napisali... ale wynalazłem takie coś: http://www.guru3d.com/articles-pages/gigabyte-geforce-gtx-770-windforce-review,5.html i o tym co dalej, więcej w odpowiedzi pod zasilaczem.

Plan B proponuje jeszcze przemyśleć to:
http://www.videocardbenchmark.net/gpu.php?gpu=Radeon+R9+290X&id=2697
http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?pid=2090
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/sapphire-radeon-r9-290x-tri-x-oc-test.html
w czasach kiedy na parkiecie królowały HD6630M obracałem całym projektem stadionu w 3D (z pamięci to było lekko ponad 6milionów punktów) i to szło na tym pracować 0;-p Tu kłania się pytanie do kolegów z tego forum, może ktoś używa kompletu Radeon+Inventor?!? i odpisze czy nie ma problemów, jak widać po kolejnych postach z NV są i to ciągle.

skoti22 napisał(a):4 556010 Dysk twardy Hitachi (Hitachi) Travelstar 1000GB 2,5" 7200rpm SATA III 32MB - RV (Czujnik wibracji) - (0J22423) Travelstar 7K1000 SATA III (6 Gb/s) 1 TB 248,00
klasyka, bdb. pytanie czy nie warto wykorzystać RAID który masz na MOBO, rozumiem ze to tylko magazyn danych? Czyli programy i praca w 100% na SSD?


skoti22 napisał(a):5 418345 Zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W, 80 plus BRONZE, activePFC, 4xPCI-E (BN182)
323,00
policzmy: CPU 130W, GPUmax 300w... i już mamy prawie 70% mocy zasilacza a gdzie RAM, HDD+SSD, wiatraki i napęd, braknie... idealnie jeżeli zasilacz idzie na 50% wtedy będzie ultra cichy i po długich latach pracy nawet non stop nie "pęknie" ok 70% ale ze wszystkim - to taki kompromis ceny do ciszy. Firma bdb, seria ok, tylko moim zdaniem za słaby, test: http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/be_quiet._Pure_Power_L8_CM_-_cisza,_jakosc_i_przystepna_cena.-4111.html uwierzę że minimum 730w http://www.bequiet.com/pl/powersupply/251 już to ogarnie a polecam serię Dark 850w http://www.bequiet.com/pl/powersupply/301

skoti22 napisał(a):6 585374 Lite-On iHAS122-04 Wewnętrzny PC
56,00
ok, nie nagrywasz żadnych większych danych typu Backup? Polecałbym BluRay gdyż potaniały a na płytach wychodzi taniej jak nagrywanie DVD ale ok nie za 60pln

skoti22 napisał(a):7 426792 Chłodzenie CPU Coolink Coolink Corator DS - LGA2011
142,25
będzie całkiem ok. ma 27decybeli a jak stwierdzisz ze chcesz mniej to idzie wymienić sam wiatrak na BeQuite

Plan B
ten natomiast może okazać się jeszcze cichszy/wydajniejszy http://www.coolermaster.com/cooling/cpu-air-cooler/v8-gts/

skoti22 napisał(a):8 605202 Obudowa Zalman ZALMAN Z3 - USB3.0 - CZARNA
139,00
ekonomicznie a nadal baaardzo przywozicie, poprawna konstrukcja z dolnym montażem zasilacza, górnym wylotem powietrza.

skoti22 napisał(a):9 618280 Be Quiet! SILENTWINGS 2 PWM 120mm BL030
85,00
nie słyszałem o cichszych :-p piękne zdanie wyszło.

skoti22 napisał(a):10 592359 Pamięć GeIL EVO Leggera DDR3-2400 CL11 4K - 16 GB GEL316GB2400C11BQC
782,34
mam jedną uwagę, przeczytałem ze potrafisz zając plikiem cały RAM a tutaj widzę 16GB? ok, od razu pisze że ten numer z wykorzystaniem RAM'u który masz nie przejdzie na 90% tak ruszy ale będzie padał, RAM ma być cały od jednego producenta, trzeba obsadzić wszystkie banki i najlepiej kości z jednej serii (wystarczy poprosić sprzedawce żeby to sprawdził). Okazuje się bowiem że nawet ten sam producent używa różnych kości = niebieskie ekrany i inne takie. RAM dwóch producentów to już prawie pewna katastrofa (wszyscy którzy miewają niebieskie ekrany zapraszam na wycieczkę do wnętrza swojego WS w celu przeczytania numerów serii kości).

skoti22 napisał(a):11 613248 Dysk SSD Kingston SV300S37A/480G
886,00
Nie mogę napisać ze to akceptuje w 100% samo w sobie SSD super ale w tej cenie można zrobić RAID SSD (w poprzednim poście podałem tylko orientacyjne ceny, to nie były poważny research). Nie wiem dlaczego ten model i ta firma, dzisiaj SSD produkuje już chyba każda firma, SanDisk stawia na trwałość (gdyż barierą stała się przepustowość SATA), OCZ ma dobre vertexy itd. niezły portal z testami tu: http://www.thessdreview.com/?PageSpeed=noscript

skoti22 napisał(a):5939,61 4 - 5 dni
Pytanie jaki był/jest budżet?

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez skoti22 » sie 31, 2014 20:58

Witaj, dzięki za sprawdzenie, poczytałem trochę stron i sam złożyłem taki sprzęt, przyznaje się że zasilacza nie liczyłem,
sam narazie przyjąłem budżet ponieważ we wtorek będę rozmawiał z szefem co robimy. narazie zbieram opcje i muszę mieć trochę informacji a nie ukrywam że bardzo mi pomogłeś.
Co do grafiki to kiedyś gdzieś wyczytałem że Inventor nie lubi radeonów i kazali je omijać, nie wiem ile w tym prawdy i dlatego wybrałem nvidię, przydałaby się jakaś osoba która pracuje na radeonie do oceny.
programy i praca w 100% na SSD.
co do ramu to mam zamiar zająć wszystkie porty i ram z tej samej serii oczywiście ale nie wiem nadal co z budżetem
skoti22
 
Posty: 10
Dołączył(a): sie 30, 2014 11:27

Re: Modernizacja komputera pod Inventor 2015

Postprzez infinitywaves » sie 31, 2014 22:24

Witam ponownie,

ogólnie bardzo dobrze sobie poradziłeś... jak już poskładasz to może zrób testy i dodaj na końcu naszej rozmowy.
Masz sklep który to dla ciebie poskłada i przetestuje? To dobra opcja gdyż jeżeli RAM "fiknie" to na stanie każdy sklep ma zwykle więcej. Pytanie, nie widzę twoich pamięci tu: http://pl.msi.com/product/mb/X79AGD65_8D.html#/?div=MEMSupport(Bez sensu jest ta tabelka, Asus oficjalnie ma podane CL) ok, niby wszystko ruszy ale znalazłeś gdzieś taki config działający stabilnie? Ostatnia kwestia, AIDA64 ma testowanie wydajności oraz zbierają różne udane configi, polecam przepatrzeć.

1. GPU - mam i NV i AMD/ATi ale nie pracuje w inventor'ze... Obiecałem na forum jednej osobie test innego problemu i musiałbyś zaczekać, po drugie potrzebowałbym scenę która krzaczy GPU, celuje że test na słabszym ATI porównywalnym do twojego obecnego NV byłby jakimś realnym porównaniem. Może zrób nowy post w dziale AC z tematem Inventor + ATI vs NV - test poproś ludzi o sprawdzenie sceny na różnych PC/laptopach (może chłopaki nie "podziobią" się na śmierć ];-p a czuje że taki test mógłby rozpalić tu co poniektórych). Jeżeli ta scena jest zleceniem i nie może "wycieknąć" to zrób coś "czekoladopodobnego" coś co się ładnie tnie GPU i ma podobną ilość ścianek, teoretycznie można zrobić trzy sceny o różnym skomplikowaniu: lekko przycinającą się, coś co jeszcze się obraca ale już regularnie zrywa i coś co zabija GPU... tylko nie przesadź (kiedyś robiłem takie testy na kulach: dla przykładu powiedzmy 1000 ścianek, dajesz array rzędy/kolumny powiedzmy po 10 i potem całość array w górę... Test o tyle dobry że możesz sprawdzać to samo na różnych programach, określić realną ilość ścianek dla danej konfiguracji sprzętowej/programowej itd).

2. SSD - Jeżeli 100% to ok, nie ma sensu przeinwestowanie, chyba ze dwa HDD 500GB w RAIDmirror.

3. RAM - ok ale masz wpisane 16GB? a nie np 32GB. Jeżeli dalej będziesz rozbudowywał sceny to nie popracujesz za długo. Polecam jakiś podział, czasem już nawet nie chodzi o wydajność tylko czytelność i wygodę.

Pozdrawiam
I

ps. Jak potrzebujesz jeszcze cokolwiek to pytaj.

Przy okazji jak masz czas zerknij na ten web: http://www.evga.com/Products/Feature.aspx firmy mało popularne nazywam "egzotykami" ale czasem całkiem zmyślnie rzeczy sprzedają.

Kolejny ciekawy pomysł na chłodzenie to: http://www.frazpc.pl/aktualnosci/924030,pr-zalman-fx100---pasywne-chlodzenie-na-cpu.html i teraz do tego wentylator np. Bequiet a obroty regulowane czujnikiem pod CPU ;-D! problem to tylko tak jak piszą wysokość i umiejscowienie RAM'u (dlatego podałem linkę do testu a nie @home).

Przemyśl też na spokojnie obudowy:
http://www.zalman.com/global/product/Product_Read.php?Idx=367
http://www.zalman.com/global/product/Product_Read.php?Idx=336
Na tej drugiej postawiłem już kilka WS, strasznie porządna konstrukcja, wręcz pancerna - już sama waga daje do myślenia, +opcje HotSwap i masa miejsca w środku. otwory w górnej części zaprojektowane tak żeby tłumiły dźwięk i zapobiegały wpadaniu kurzu.

Jeżeli kiedyś będziesz chciał przeskoczyć do segmentu bardziej WS to: http://www.supermicro.com/products/motherboard/ osobny temat.
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Następna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników