_

modyfikacja lini

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

modyfikacja lini

Postprzez Bartek16d » kwi 10, 2017 07:34

Witam.
Borykam sie z pewnym problemem mianowicie mam napis Sarah, ktory chce wyciac na laserze lecz linie liter np. luk litery jest skonstruowany z setek krotkich lini zamiast jednej. Powod dlaczego musi byc jak polilina jest taki iz Laser nie akceptuje takiego rysunku poniewaz jest w nim zbyt wiele danych.
Pozdrawiam Bartek
Załączniki
linie.png
sarah.dxf
(312.11 KiB) Pobrane 3 razy
Bartek16d
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 10, 2017 07:11

Re: modyfikacja lini

Postprzez radeosh » kwi 10, 2017 08:23

Witam,

Użyj funkcji EDPLIN.

Pojedynczą linię zamień na polilinię a potem dołącz resztę krótkich linii. W ten sposób stworzysz jedną polilinię.
radeosh
 
Posty: 69
Dołączył(a): maja 14, 2010 19:59
Lokalizacja: Radom

Re: modyfikacja lini

Postprzez ziele_o2k » kwi 10, 2017 08:56

Tutaj znajdziesz fajnego lispa do takcich zabaw:
http://www.lee-mac.com/polylineprograms.html
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 389
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: modyfikacja lini

Postprzez Bartek16d » kwi 10, 2017 09:19

Dzieki za instrukcje, zmienilem linie na piloilnie I polaczylem - patrz zdjecie, lecz nie zmienia to nic , punktow w zaokrodleniu jest zbyt wiele. chodzi mi aby luk byl np z 3 punktow a nie z 20tu zobacz zdjecie, manualnie dodalem polilionie I ten sam luk ma 9 ounktow a nie ze 100 . czy jest opcja aby je przekonwertowac automatycznie ??
Załączniki
au2.png
au.png
Bartek16d
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 10, 2017 07:11

Re: modyfikacja lini

Postprzez ziele_o2k » kwi 10, 2017 09:28

Bartek16d napisał(a):(...) czy jest opcja aby je przekonwertowac automatycznie ??
nie
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 389
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: modyfikacja lini

Postprzez Bartek16d » kwi 10, 2017 09:31

no I tyle w tym temacie , nic tylko pozostaje reczna robota a znowu zejdzie cala Sobota.
Dzieki
Bartek16d
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 10, 2017 07:11

Re: modyfikacja lini

Postprzez ziele_o2k » kwi 10, 2017 09:35

Bartek16d napisał(a):no I tyle w tym temacie , nic tylko pozostaje reczna robota a znowu zejdzie cala Sobota.
Dzieki

Można to zautomatyzować lispem, ale niestety trochę zabawy z tym, a czasu brak :)
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 389
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: modyfikacja lini

Postprzez Bartek16d » kwi 10, 2017 09:50

ziele_o2k napisał(a):
Bartek16d napisał(a):no I tyle w tym temacie , nic tylko pozostaje reczna robota a znowu zejdzie cala Sobota.
Dzieki

Można to zautomatyzować lispem, ale niestety trochę zabawy z tym, a czasu brak :)

No ja nie bardzo kumam jak to zrobic z tym Lipsem wiec chyba robie recznie.
Doceniam szybka pomoc z Waszej strony.
Dzieki
Bartek16d
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 10, 2017 07:11

Re: modyfikacja lini

Postprzez radeosh » kwi 10, 2017 10:52

Hej,

Z tego z wiem, jak dasz im na laser polilinię to sobie z nią poradzą. Nie szkodzi, że jest aż tyle punktów na niej.
radeosh
 
Posty: 69
Dołączył(a): maja 14, 2010 19:59
Lokalizacja: Radom

Re: modyfikacja lini

Postprzez Bartek16d » kwi 10, 2017 12:29

radeosh napisał(a):Hej,

Z tego z wiem, jak dasz im na laser polilinię to sobie z nią poradzą. Nie szkodzi, że jest aż tyle punktów na niej.

Laser sobie poradzi tylko gdy w w ustawieniach zmienie off set na 0 , bardziej chodzi o G-code programu, jest bardzo duzy, patrz foto.
Załączniki
au3.png
Bartek16d
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 10, 2017 07:11

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników