_

motoreduktor

Zagadnienia inżynierskie: problemy w oderwaniu od konkretnej aplikacji.

motoreduktor

Postprzez szary » lis 24, 2011 15:50

taki problem.
Wyznaczyłem sobie parametry motoreduktora. I jak teraz wyznaczyć czy potrzebny jest hamulec do układu. Pomysł mam taki że potrzebuję obliczyć "moment trzymający przekładni" czyli jaki moment po odłączeniu napięcia obróci mi wałek przekładni.
Tylko jak to obliczyć?
szary
 
Posty: 4
Dołączył(a): lis 24, 2011 15:38

Re: motoreduktor

Postprzez Lucek Mostowiak » lis 25, 2011 16:38

taki sam jak obliczyłeś na urządzeniu roboczym (odbiorczym) :)
"Chciałem dobrze" - A. Hitler
Lucek Mostowiak
 
Posty: 348
Dołączył(a): mar 14, 2010 10:54

Re: motoreduktor

Postprzez MYCA » lis 25, 2011 16:50

:D Witam,


Lucek Mostowiak napisał(a):taki sam jak obliczyłeś na urządzeniu roboczym (odbiorczym) :)


a ja powiem tak:

potrzebuję obliczyć "moment trzymający przekładni" czyli jaki moment po odłączeniu napięcia obróci mi wałek przekładni.


bedzie to moment odpowiadajacy mocy strat przekladni (sprawnosc przekladni) w okolicach predkosci obrotowej "0".

Aby uzyskac "cokolwiek" trzeba sie skupic na chinskich przekladniach slimakowych o wiekszym przelozeniu. :lol:

Pozdr. :D tomek
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3267
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: motoreduktor

Postprzez Lucek Mostowiak » lis 25, 2011 17:46

kiedy nie jest napisane gdzie ten hamulec ma być, np w kolejności: hamulec, silnik, sprzegło, przekładnia, sprzegło odbiór lub silnik, sprzegło, przekładnia, sprzegło (hamulec), odbiór
"Chciałem dobrze" - A. Hitler
Lucek Mostowiak
 
Posty: 348
Dołączył(a): mar 14, 2010 10:54

Re: motoreduktor

Postprzez MYCA » lis 25, 2011 17:55

:lol:

kiedy nie jest napisane gdzie


nie tylko gdzie ale i co i jak szybko sie kreci, i jakie przelozenie i, i, i...

W ogole malo jest napisane...

Pozdr. :D tomek
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3267
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: motoreduktor

Postprzez szary » lis 26, 2011 20:56

Przesuwam płytkę metalową o ciężarze ok.1 kg. Płytka przesuwa się na prowadnicach. Do przesuwu wykorzystuję koło zębate na wale motoreduktora i listwę zębatą na płytce. Prędkość przesuwu płytki ok 20mm/s. Zakres ruchu płytki 80 mm. Płytka ustawia się w kilku określonych położeniach. Wytypowałem motoreduktor (średnica zewnętrzna 13 mm) z przekładnią planetarną i=67. Problem polega na tym, że producent dostarcza hamulec do motoreduktora ale od średnicy 22 mm , a z miejscem krucho.
Układ z płytką pracuje w obrocie i włąnie nie wiem czy jak obróci się o 90 stopni nie zacznie się samoczynny przesuw płytki.
A moze macie namiary na producentów mikronapędów?
szary
 
Posty: 4
Dołączył(a): lis 24, 2011 15:38

Re: motoreduktor

Postprzez Lucek Mostowiak » lis 27, 2011 01:10

nie prościej zamówić motoreduktor z silnikiem z hamulcem ? np NORD ?
"Chciałem dobrze" - A. Hitler
Lucek Mostowiak
 
Posty: 348
Dołączył(a): mar 14, 2010 10:54

Re: motoreduktor

Postprzez MYCA » lis 27, 2011 12:34

:D Witam,

Płytka przesuwa się na prowadnicach


daj hamulec pneumatyczny na prowadnicy...

http://www.zimmer-gmbh.de/index_de.php? ... -umsetzung
http://zimmer.partcommunity.com/PARTcom ... tal/zimmer

A poza tym mozesz popatrzec w katalogu na ninimalny moment napedowy (dla samej przekladni) - zazwyczaj sa tam dane. Co to za producent? Pewnie MAXXON co?

A wracajac do pytania, to wazne jest wiedziec jak szybko dokonuje sie ten obrot o 90°.

Pozdr. :D tomek
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3267
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: motoreduktor

Postprzez szary » lis 27, 2011 18:26

tak Maxon :D .
Niestety, minimalnego momentu nie podają. Dołączanie pneumatyki do układu też nie do wykorzystania.
Nord chyba nie robi mikronapędów.
Prędkość obrotowa układu 360stopni/min.
Najlepszy byłby układ reduktor-silnik-hamulec całość o średnicy nie większej niż 16mm. Długość już ma mniejsze znaczenie.
szary
 
Posty: 4
Dołączył(a): lis 24, 2011 15:38

Re: motoreduktor

Postprzez MYCA » lis 27, 2011 18:44

:D Czesc,

tak Maxon


to daj Servo i po krzyku - bedzie nieco drozej ale w sumie taniej (niz szukanie) :lol:

http://www.maxonmotor.de/maxon_motor_co ... h_deu.html

Pozdr. :D tomek
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3267
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Następna strona

Powrót do Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron