_

Nowy komputer stacjonarny

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Re: Nowy komputer stacjonarny

Postprzez gouda » maja 05, 2012 09:17

infinitywaves napisał(a):1. dysk SSD - zdecydowanie tak.
A) po pierwsze dlatego ze dzisiaj dyski HDD są po prostu drogie, przepraszam ale jakie 4 dyski zmieścimy w cenie 370pln?!
http://allegro.pl/promocja-ssd-intel-33 ... 28863.html oke za 60GB na którym stawiamy OS, programy, plik wymiany i pliki robocze - do tego służy taki dysk i żadne nawet 4 dyski SAS a na pewno SATA nie dojadą nawet do 50% wydajności SSD, co jest dość proste gdyż w układzie RAID jest potrzebny czas na złożenie pliku z 4 części, dodatkowo małe pliki i tak ładują na się na jednym dysku.


Masz rację, (SSD ma wysokie transfery odczytu i zapisu, choć na dobrym raidzie mozna uzyskać również wysokie parametry - pod względem czasu dostępów nigdy konwencjonalny talerzowy dysk nie dogoni SSD)
ale jednak jest jedno ale, no chyba że się mylę.

Mamy szybki SDD o pojemności 60gb - tu zmieścimy właściwie tylko system. Bo zainstalowane aplikacje (takie jak programy CAD, i inne) już nam się nie zmieszczą, tym bardziej jeśli weźniemy te kilkanaście gb na pliki wymiany.

Aplikacje będą więc uruchamiane z wolnego dysku, wszystkie projekty które zajmują często po kilka gb też.

Więc jak wszystko będziemy mieli na wolnym jednym dysku, a na SSD goły system i pliki wymiany no to, to niewiele nam to daje.
gouda
 
Posty: 671
Dołączył(a): lip 30, 2008 00:02

Re: Nowy komputer stacjonarny

Postprzez infinitywaves » maja 05, 2012 10:51

Witam,
gouda napisał(a):Mamy szybki SDD o pojemności 60gb - tu zmieścimy właściwie tylko system. Bo zainstalowane aplikacje (takie jak programy CAD, i inne) już nam się nie zmieszczą, tym bardziej jeśli weźniemy te kilkanaście gb na pliki wymiany.
60gb na system? jakiego używasz OS? Win7 x64bit ulitma to po instalacji OS i dodatkowego softu około 20gb, dodatkowy soft to np. AC 2013 1,8GB ale AC 2010 to 800MB, ACC 2013 2,5GB itd. niech będzie całość to kolejne 15-20GB? z 60 zostaje 20GB plik wymiany i inne ustalasz sam (Win to podpowiada i ma w automacie, jest to jednak do zmiany) tak czy inaczej to w zależności od kompa około 2-8-16gb, dajmy na to ze 4GB, pliki robocze - to już inna sprawa ale myślę ze jak zajmiesz 1GB z około 15GB wolnego to i tak masz nadal 14GB na bieżące pliki robocze, wiem szaleństwa nie ma, jednak moim zdaniem wersja minimalistyczna 60gb +HDD 1TB a nawet 500GB starczy dla studenta a takie było pytanie, kolega przecież napisał ze wielkich rzeczy jeszcze nie robi. Rozwijając myśl i ilość zer w kieszeni jasne 80gb i już jest lekki looz a 120gb to komfort w dodatku przy większej ilości RAM'u np od 12GB wzwyż +szybkie SSD i nie opłaca się już robić nawet hiberfile - co można tez i na mniejszym SSD odpiąć zwalniając mniej więcej równowartość RAM'u(tu facet wrzucił dla testu do autostartu programy, same duże aplikacje: Adobe, Autodesk itd) http://www.youtube.com/watch?v=6jsHpNkD ... re=related 1minuta ];-p laptop czyli żadne super szybkie dyski SSD na PCIex co najwyzej SATA i słabsze mniejsze programy no ale... http://www.youtube.com/watch?v=S5ZrBM_E ... re=related i na koniec lubię takich kolesi z jajem... co za epicki soundtrack ta, da, dam! http://www.youtube.com/watch?v=4cnRlQFf ... re=related (boskie 2001: A Space Odyssey z 1968 roku klasyka kina SF buahahahahha muahahahhaaa o lol poprawiłbym tylko minimalnie ;-> jazdę kamery 0;-D!!! gdyż dyski nie wyszły tak monumentalnie)

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy komputer stacjonarny

Postprzez TomekN » maja 05, 2012 12:28

Witam,

najpierw chcialem Wam wszystkim podziekowac, ze az tak mocno sie udzielacie w tym watku.
Dlatego stwierdzilem ze powinienem sie tu jeszcze raz zgloscic.

Tak jak mowilem, jestem studentem budownictwa. To oznacza ze potrzebuje komputer ktory od czasu do czasu obsluzy bez wiekszych problemow CAD. Nie zaden WS w ktory wpakuje tysiace zlotych a bede korzystal raz w miesciacu z pelnych mozliwosci.

Najczesciej bede jednak uzywal programy obliczeniowe typu RStab (Dlubal), ANSYS itd. Do tego dochodzi CAD, najczesciej pewnie produkty Autodesk, bo sa darmowe dla studentow. Czyli Autocad (Architecture), Revit (Arch.) i czasami Inventor.

Budzet moge troszeczke podniesc, ale nie podwoic. Za dlugo musialbym po prostu odkladac. A komputer jest potrzebny, bo we wrzesniu bede pisal prace inz. i bede musial korzystac z ANSYS.

Zreszta, zaleta skladanego komputera jest moim zdaniem taka, ze mozna dokupic czesci za jakis czas. Czyli kupic na poczatek "minimum" a za kilka miesiecy "dopakowac" ;)

Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam, Tomek.

"Mens agitat molem"
Avatar użytkownika
TomekN
 
Posty: 225
Dołączył(a): lis 05, 2011 23:41
Lokalizacja: Darmstadt

Re: Nowy komputer stacjonarny

Postprzez infinitywaves » maja 05, 2012 13:13

Witam,
...gdzie słowem kluczem jest: ANSYS +minimum requirements ...a odpowiedzią: http://www.ansys.com/About+ANSYS/Partne ... +Solutions lub przynajmniej to: http://www.kxinc.com/content/Products/A ... elines.pdf gdyż to jest z twoich programów najbardziej wymagająca aplikacja, w drugiej kolejności Revit gdyż tam budujesz BIM jako model budynku 3D kolejno Inventor i AC arch. Na mniejszy budżet mam pomysł... zacznij w tym ANSYS liczyć już dzisiaj :-> serio serio do września akurat się policzy.

Dobrze ale żarty żartami... total $ ile możesz dać to? hardware może być via allegro/e-bay - używany?

Pozdrawiam
I
Ostatnio edytowany przez infinitywaves, maja 06, 2012 13:05, edytowano w sumie 1 raz
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy komputer stacjonarny

Postprzez infinitywaves » maja 05, 2012 13:18

TomekN napisał(a):Zreszta, zaleta skladanego komputera jest moim zdaniem taka, ze mozna dokupic czesci za jakis czas. Czyli kupic na poczatek "minimum" a za kilka miesiecy "dopakowac" ;)
a i owszem można tylko to trzeba sensownie zaplanować gdyż dzisiaj kupione części za 6mc sprzedasz taniej o jakieś 30% wiec może się to średnio opłacać, plan B to po prostu wycisnąć z danej platformy wszystko co można, zaczynając od samego systemu, jego optymalizacji i re konfiguracji.
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy komputer stacjonarny

Postprzez TomekN » maja 05, 2012 13:53

700€, wiecej nie wycisne z mojego pustego studenckiego portfela. Na dzien dzisiejszy mam 400€.

Pomysl mialem jeszcze taki ze na poczatek nie chcialem kupowac 1TB dysku bo mam tu jeszcze jakis stary dysk maly ktory mi na poczatek wystarczy. 100€ zaoszczedzone, a komp juz by byl. Moze sa jeszcze podobne mozliwosci zaoszczedzic na czyms zeby sie zmiescic najpierw w tych 400-500€?
Pozdrawiam, Tomek.

"Mens agitat molem"
Avatar użytkownika
TomekN
 
Posty: 225
Dołączył(a): lis 05, 2011 23:41
Lokalizacja: Darmstadt

Re: Nowy komputer stacjonarny

Postprzez infinitywaves » maja 05, 2012 14:55

znacie taki żart?: śniadanie studenta... chleb posmarowany nożem ;-p no ok, już się nie czepiam 700 to prawie 3k pln jest kilka wyjść... jak ma być tanio, taniej, nie do wiary... jedno z nich to kupić i odkurzyć takiego zabytka, ha to dopiero cena 0;-p studencka http://www.amso.pl/go/_info/index.php?u ... _13&page=2 dodać ram, dysk... ale trzeba poszukać do niego spec tech żeby było wiadomo co można... lub http://www.amso.pl/p/pl/915/ibm+intelis ... quadr.html i dobić to do granicy ówczesnej technologii, zmieścisz się spoko w 500łełro. a jak ma być budowa od zera.... to daj znać jak już będziesz miał to 700łełro wiesz jak jest allegro i e-bay ciągle się zmienia, może być dzisiaj okazja... a może za tydzien... chyba ze ty to chcesz już teraz kupować?
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy komputer stacjonarny

Postprzez TomekN » maja 05, 2012 15:28

infinitywaves napisał(a):znacie taki żart?: śniadanie studenta... chleb posmarowany nożem ;-p


Bez przesady, tutaj pisza osoby ktore maja firme a nie maja pieniedzy na oprogramowanie profesjonalne ;)

A komputer chcialbym kupic jak najpredzej, bo jest potrzebny. Aktualny laptop juz ma swoje najlepsze lata za soba ;)
Pozdrawiam, Tomek.

"Mens agitat molem"
Avatar użytkownika
TomekN
 
Posty: 225
Dołączył(a): lis 05, 2011 23:41
Lokalizacja: Darmstadt

Re: Nowy komputer stacjonarny

Postprzez infinitywaves » maja 05, 2012 15:50

TomekN napisał(a):Aktualny laptop juz ma swoje najlepsze lata za soba ;)
to może wymień po prostu laptopa na laptopa?
http://allegro.pl/laptop-sony-vaio-vpcf ... 87289.html
http://www.sony.pl/product/vn-f-series/vpcf11z1e-bi
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy komputer stacjonarny

Postprzez infinitywaves » maja 05, 2012 15:56

TomekN napisał(a):więcej nie wycisnę z mojego pustego studenckiego portfela
a potem
TomekN napisał(a): Bez przesady
no to się zdecyduj... to nie ja zaczynam pisać coś o studencji, spoko? ... więcej luzu?
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników