_

Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez infinitywaves » maja 27, 2015 17:24

Witam ponownie,

ad.1 baaardzo fajne czasy.

ad.2 A ja nie chcę pisać takich zdań, jeżeli wiesz coś lepiej to po prostu nie pytaj. Jeżeli w dobrej wierze proponuje aktywne chłodzenie mostka a Ty wiesz lepiej to ok, nie spal MOBO. Mogę tylko dodać kręć małymi skokami i testuj stabilność np. 1-2 dni, jak masz jakiś miernik temperatury to użyj.

ad.3 MOBO ma no.0 czyli super priorytet, to od niej zależy stabilności wydajność komponentów, powiem więcej aktualizacja biosu - mój najlepszy wynik to wzrost wydajności ponad 35% (baaardzo stare czasy, Asus P5.. coś tam) a nic nie zmieniałem, nic nie kręciłem. Ludzie często to olewają a prawda jest taka... ze względów ekonomicznych puszcza się coś do sprzedaży i dalej dopracowuje - tak jest robione 90% nowych MOBO ale i GPU.

ad.4 Jaki sarkazm? Źle to dobierasz, więcej luzu. Kolego jak czujesz się jakkolwiek urażony to przepraszam, kompletnie nie o to chodziło. Ironia i czarnych humor to fakt moje naturalne środowisko ale nie nie ma to nic wspólnego z tobą... no chyba że zaczynasz sam przeginać.

ad.5 Kolega Myca lepiej to złapał. Trochę Cię zaskoczę, pierwsza Odra do celów komercyjnych stała w fabryce którą prowadził mój dziadek (to był niesamowity facet). Odrę programowano kartami około dwa tygodnie, trzeba to było zrobić bez pomyłki gdyż cały ładowany program trzeba byłoby resetować... ale opłacało się przyspieszyła działanie całej fabryki. Więc nie musi rysować koła - inne czasy inne wymagania. Ja natomiast odpowiadałem na pytanie po co DDR4 - po to żeby rynek się kręcił a firmy zarabiały, prościej nie potrafię odpowiedzieć. Teoretycznie można byłoby postawić od razu wszystko na granicy fizycznej materiałów i żywotności ponad jednego pokolenia, tylko wtedy sprzedaliby jeden sprzęt, jeden raz. NASA od dawna ma takie tworzywa np. do ubrań dla ekspedycji na Marsa (już bez linek) z coś jak dożywotnią gwarancją i gdyby taki np. Nike puścił takie buty tak mogliby się zwijać. (znając obecne trendy ekonomiczne... ktoś kiedyś to w końcu zrobi ale będą to buty z abonamentem, działajcie w Cloud z elektroniką którą i tak będzie trzeba wymieniać co kilka lat, inaczej elektroniczne sznurowadła ...kaput a ręczne sznurowadła będą zabronione przez dyrektywę np.UE - w sumie to tym się tam zajmują, dojeniem).

ad.6 Zadajesz kolejne pytania a ja staram się na wszystko odpowiadać, czy to droga dokładnie donikąd? Nie wiem to twoje pytania, mam jednak nadzieje że nie marnujemy sobie nawzajem czasu. Poruszyliśmy ponownie problem Xeonów z powodu twojego ponownego pytania oraz pod kątem przycięć, on może nie będzie spektakularnie szybszy ale z większym cache będzie mniej przycinał lub tez w ogóle ten problem zniknie - tego nie wiem - na to pytanie odpowiedzą testy, nie mam takiej wiedzy żeby powiedzieć ile ma instrukcji w kodzie jądra twój program, ogólnie są to szalenie małe instrukcje i pomimo ze wielkość cache nie jest jakaś powalająca w kontekście pamięci masowych tak dla mikro instrukcji Xeon to jest ogromna różnica. Rozumiesz? Ram składuje wyniki i udostępnia, co produkuje wynik? - jądro i instrukcje, jak się nie mieszczą to muszą lecieć poza CPU do RAM'u, jak RAM jest wolny to każda wystrzelona tam instrukcja jądra nie wróci sobie od tak jak z cache. Twoje pytanie można porównać do tego które koło w aucie jest najważniejsze - dlatego podałem przykład z łańcuchem.

ad.7 Nie traktuje Cie tak jak napisałeś, zbyt dosłownie odbierasz to co pisze, tak jak wspomniałem, więcej luzu. Powiem tak, staram się pomoc i przeprowadzić Cię przez ten problem najbezpieczniej jak można.

ad.8 odpowiadam na kolejną cześć, jeżeli engine programu ma ustawione hardware acceleration - to tak, CPU robi za obliczenia i wyświetlanie/obliczanie 3D. Pytanie czy możesz tam to zmienić na generowanie grafiki przez GPU. Kolejna cześć twojego postu jest w miarę poprawna, o tyle o ile cześć programów od dawna ma opcje wyboru jaką opisałem powyżej, właśnie w celu zwiększenia wydajności. Ostania cześć i pytanie, odpowiadam: dlatego wcześniej podałem link do info jak działa konkretnie mostek który zaproponowałem.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez lokko-1 » cze 19, 2015 17:48

Po krótkiej przerwie poświęconej m.ni. na intensywne odświeżanie wiedzy na tematy omawiane tutaj chciałbym przedstawić komponenty, które na chwilę obecną biorę pod uwagę. Są one kompromisem pomiędzy wydajnością, jakością i ceną (kolejność nieprzypadkowa).

Procesor:
Pentium G3258

Płyta główna:
Przy ich wyborze kierowałem się m.in. zastosowanymi komponentami, które zostały opisane np. tutaj i tutaj.

1. Asus Z97-P - najtańsza płyta, którą udało mi się znaleść z 4-fazową, cyfrową sekcją zasilania. Poza tym posiada wszystko czego potrzebuję.
jako alternatywa
2. Asus Z97-PRO GAMER - polecana płyta z 8-fazową, cyfrową sekcją zasilania.
3. Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5 - polecana płyta z 8-fazową, cyfrową sekcją zasilania.
Kuszą mnie dwie powyższe płyty (2, 3) jednak ich potencjał dla wspomnianego procesora nie będzie wykorzystany. Gdyby w grę wchodził późniejszy upgrade do i5/i7 K, to byłyby moimi faworytami ze wskazaniem na Gigabyte.

RAM:
Niestety żadna z dostępnych pamięci z niskim CL nie jest na liście przetestowanych i zatwierdzonych w/w płyt. Nie wiem co wybrać, czy niski CL i wtedy do wybór jest m. in.:
1. G.Skill DDR3 8GB (4x2GB) 1600MHz, CL7, Ripjaws Quad 1,6V (F3-12800CL7Q-8GBRM)
2. G.Skill DDR3 8GB (2x4GB) RipjawsX 1600MHz CL7 1,5V (F3-12800CL7D-8GBXM)
ewentualnie wyższy CL i MHz i próbować obniżać taktowanie oraz CL, a wtedy m.in.:
3. G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 1,65V (F3-17000CL9D-8GBXM)
4. G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10 1,65V (F3-2400C10D-8GTX)
Czy może bezpieczniej będzie wybrać inne pamięci jednak znajdujące się na listach przetestowanych przez Asus/Gigabyte, jednak o gorszych parametrach?
Tutaj dostępna jest również tabela pokazująca zależność pomiędzy CL i MHz. M.in. dlatego podałem pozycję 3 i 4.

Karta graficzna:
Prawdopodobnie zostanę przy Quadro Fx1800, bo ją mam, a jak wspomniałem wcześniej testowałem różne grafiki i różnicy w wydajności nie widziałem. Pewnie dlatego, że to CPU głównie odpowiadał za obsługę CAD'a.

Dysk:
Na razie zostanę przy SDD OCZ Vertex4 128GB, którego mam. Na PCIe lub M.2 przyjdzie czas w przyszłości. Projekty przechowuję na NAS.

Zasilacz:
1. be quiet! System Power 7 450W (432W dla 12V, silver - sprawność 90%) - na chwilę obecną mój faworyt.
2. be quiet! Straight Power 10 400W (384W dla 12V, gold- sprawność 93%) - najlepszy (moc wystarczająca) ale niestety również najdroższy.
3. Thermaltake Smart SE Modular 530W (492W dla 12V, brak certyfikatu, ale sprawność 87%) - długo był moim faworytem, ze względu na modularne okablowanie i największą moc, której jednak nie potrzebuję. Ciekawa alternatywa gdyby w grę wchodziła modernizacja do i5/i7.

Obudowa:
1. SilentiumPC Gladius M40 - najlepsza (dla moich potrzeb) z rozważanych przeze mnie pod względem wyposażenie/cena, nieco gorzej z jakością. Posiada zewnętrzny HDD hot-swap, który dla mnie jest dużą zaletą.
2. BitFenix Ghost - dobra jakość, HDD hot-swap, drzwiczki, stosunkowo wysoka cena.
3. Fractal Design Define R5 - gdyby miała HDD hot-swap była by moim faworytem. Wydaje się, że jej wysoka cena jest adekwatna do "całokształtu".

Chłodzenie:
CPU SilentiumPC Grandis XE1236 - na chwilę obecną mój faworyt, chociaż nie wiem czy wykorzystam jego potencjał w tandemie z Pentium. Co prawda nieco droższy od zaproponowanych przez Ciebie (be quiet! natomiast za drogi) jednak z podwójnym wentylatorem.
lokko-1
 
Posty: 104
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez infinitywaves » cze 21, 2015 23:16

Witaj,

kierunek referencyjny masz, twoje zmiany rozumiem jako kompromis, pamiętaj że efekt zawsze to suma wszystkich składowych.

RAM kup jako ostatni kiedy resztę będziesz miał już na stole, wybierz szybki z małym CL z poza listy, w UE masz 14 dni na oddanie towaru bez podania przyczyny ;-p tylko go nie spal i ok, plan B w twoim wypadku podajesz ze nie działa... albo jak działa to się cieszysz. Ustal przed zakupem opcje zwrotu ze sprzedającym, po prostu zapytaj czy będzie robił problem gdyż chcesz użyć RAM'u z poza listy.

Powodzenia
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez infinitywaves » sie 04, 2015 17:12

Witam,

nie napisałeś jak to finalnie wyszło a zapewne wiele osób chciałby wiedzieć czy to co próbowaliśmy miało sens ;-] szczególnie ja.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez lokko-1 » wrz 04, 2015 09:56

Witam,
Przepraszam wszystkich za tak dużą zwłokę, ale dopiero w tym tygodniu zamówiłem zestaw:

Intel G3258
Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5
G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10
Fractal Design Define R5
Antec True Power Classic GOLD 550W
Thermalright HR-02 - Macho Rev. B
Lite-On iHAS124-14 24x
oraz z obecnego zestawu:
Quadro Fx1800
SDD OCZ Vertex4 128GB

Będzie to sprzęt przygotowany pod ewentualną rozbudowę o lepszy procesor (jeśli już to zapewne i5 4690k), a także jeszcze późniejszą modernizację całego zestawu z zachowaniem obudowy, zasilacza i chłodzenia procesora.

W przyszłym tygodniu planuję całość złożyć i w wolnej chwili przeprowadzić testy wydajnościowe.
lokko-1
 
Posty: 104
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez karoln » wrz 11, 2015 19:54

Witam,

Już po testach? :)
karoln
 
Posty: 29
Dołączył(a): gru 23, 2011 23:51
Lokalizacja: wschodnia Polska

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez lokko-1 » lis 04, 2015 16:00

Przeprowadziłem testy sprzętu, o którym mowa w tym temacie.

Porównywałem go ze stacją graficzną HP Z420 z Win 7 Professional wg specyfikacji:
MB: HP - ich autorska
CPU: Intel Xeon E5-1620 3,6GHz
GPU: Quadro K2000
RAM: 4x2GB DDR3-1600 CL11 ECC
SDD: 256GB 260MB/500MB (zapis/odczyt); kontroler SSD - Marvell 88SS9187

Dla zestawu, który jest oparty o procesor G3258 testowałem kilka konfiguracji z różnymi kartami graficznymi i z CPU podkręconym do 3,6 GHz (bo takie taktowanie występuje w HP) z Win 7 Home Premium na pokładzie. Konfiguracje były następujące:
1. G3258-K2000; CPU @3,6 GHz - dla bezpośredniego porównania profesjonalnej stacji graficznej z moim zestawem,
2. G3258-Fx1800; CPU @3,6 GHz - taką kartą dysponowałem,
3. G3258-IntelHD; CPU @3,6 GHz - chciałem sprawdzić jak radzi sobie zintegrowana grafika.

Przeprowadziłem 3 testy
1. SPECviewperf 11 - bierze na "warsztat" kilka popularnych programów CAD. Nie wiem jednak na ile jest on miarodajny, więc przeprowadziłem również kolejne testy j/n,
2. OCUS Benchmark v5 - testuje wydajność sprzętu w Pro/E - czyli programie, który mnie interesuje,
3. Mój własny test w Pro/E Wildfire 3.0 polegający na sprawdzeniu wydajności grafiki w trzech scenariuszach, które nieco szerzej opisuję poniżej:

A) wyświetlanie/obracanie modeli transparentnych ułożonych w szyku. Modelem jest kostka jak na tym zdjęciu składająca się z 78 ścian. Niestety Pro/E radzi sobie bardzo słabo z wyświetlaniem transparentnych modeli, więc nie mogłem posiłkować się modelem przygotowanym przez infinitywaves,
B) wyświetlanie/obracanie modeli cieniowanych ułożonych w szyku. Wykorzystałem model jak na tym zdjęciu, który został udostępniony w tym temacie składający się z 10200 ścian,
C) wyświetlanie/obracanie modeli drutowych ułożonych w szyku. Wykorzystałem model jak w scenariuszu B,
Scenariusze A, B i C uruchamiane były automatycznie bezpośrednio po zakończeniu poprzedniego (dla B i C) lub niezwłocznie po uruchomieniu Pro/E (dla A).

Dla każdego ze scenariuszy wykonywane były takie same ruchy modelami (obracanie w trzech osiach XYZ, przesuwanie, oddalanie-przybliżanie) z jednoczesnym mierzeniem czasu potrzebnego na ich realizację – Pro/E udostępnia taką funkcję.
Dodatkowo chciałem sprawdzić jak obydwie jednostki testowe i ich różne konfiguracje radzą sobie z większymi modelami dlatego dla każdego ze scenariuszy stworzyłem modele różnej wielkości nazywając je na wykresie dla tego testu 5, 7, 8, 9, 11 co odpowiada szykowi przestrzennemu składającemu się z takiej właśnie ilości brył. Przykład dla 5x5x5.
5 => szyk 5x5x5
7 => szyk 7x7x7
8 => szyk 8x8x8
itd.

Wyniki dla wszystkich testów:

ad. 1.
Obrazek

ad. 2.
Obrazek

ad. 3.
Obrazek

Tam gdzie w wynikach widnieje “0” oznacza to, że test zakończył się niepowodzeniem (nr 1 - SPECviewperf 11) lub przerwałem go z uwagi na zbyt długi czas jego trwania (nr 3 - "mój test").

W teście nr 3 duży skok dla Z420-K2000 w przypadku modelu cieniowanego dla szyku 11 wynikał z tego, że podczas jego trwania użycie RAM'u wzrosło nagle do 1,8 GB. W pozostałych przypadkach zapotrzebowanie zawierało się w granicach 120-160 MB bez względu na scenariusz i wielkość szyku co jest nieco dziwne. Podejrzewam, że spowodowane jest to nie do końca udaną optymalizacją oprogramowania CAD lub sterowników, bo dla G3258-K2000 sytuacja z wykorzystaniem RAM wyglądała podobnie, choć różnica w wyniku nie była już tak spektakularna.

Inne spostrzeżenia.

Po przeprowadzeniu testów, doszedłem do wniosku, że komfort pracy nie zależy tylko od mocy obliczeniowej jednostki i jej poszczególnych komponentów, ale również od sposobu wyświetlania modeli, rodzaju operacji, wielkości modelu (co jest oczywiste). Podejrzewam, że również wpływ ma na to optymalizacja CAD'a i sterowników, jak również ich ustawień.
Okazało się, że dwurdzeniowy składak jest szybszy od firmowej stacji graficznej jednak możliwe, że spowodowane było to "śmieciami" w systemie, który postawiony był pewnie z dwa lata temu. Składak natomiast miał świeżutki OS.
Starałem się ten czynnik w miarę możliwości wyeliminować wyłączając zbędne programy/usługi z autostartu i resetować system przed każdym testem.
Nie wiem co o tym myśleć, bo pomimo że sam przeprowadzałem te testy to ciężko mi uwierzyć w to, że „firmówka” z podobnym taktowaniem CPU i tą samą grafiką wypada nieco gorzej. Może sprawa rozbija się również o pozostałe komponenty, które w składaku są lepsze/szybsze: RAM, SSD, być może również MOBO. Zakładam, że różne wersje OS nie mają znaczącego wpływu na wyniki.

Poniżej zamieszczam także wykres obciążenia poszczególnych komponentów w Pro/E podczas testu nr 3 dla wszystkich scenariuszy. Wykres był generowany podczas obracania modelami w szyku 11x11x11 na sprzęcie w konfiguracji G3258-K2000.

Obrazek

Widać wyraźnie, że w zależności od sposobu wyświetlania różne jest wykorzystanie karty graficznej i jej pamięci.

I najważniejsze.

Z w/w testów wynika, że w aplikacjach CAD, które nie potrafią obsłużyć więcej niż jednego rdzenia nie ma sensu inwestować w wielordzeniowe procesory, bo w pracy tego w ogóle nie da się odczuć.
lokko-1
 
Posty: 104
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez infinitywaves » lis 04, 2015 17:30

Witam ponownie,

po pierwsze test wyszedł PRO ;-) w końcu coś ciekawego na tym forum, szkoda że nie dodałeś GPU gamingowego oraz AMD jako GPU które świetnie znosi duże obciążenia, gdyż taki test byłby kompletny i mógłby pokazać więcej ciekawych aspektów.

lokko-1 napisał(a):W teście nr 3 duży skok dla Z420-K2000 w przypadku modelu cieniowanego dla szyku 11 wynikał z tego, że podczas jego trwania użycie RAM'u wzrosło nagle do 1,8 GB. W pozostałych przypadkach zapotrzebowanie zawierało się w granicach 120-160 MB bez względu na scenariusz i wielkość szyku co jest nieco dziwne. Podejrzewam, że spowodowane jest to nie do końca udaną optymalizacją oprogramowania CAD lub sterowników,
Po pierwsze niektóre programy maja dwie opcje klonowanie i kopiowanie gdzie klony są niejako obiektami MultiScatter czyli tym samym obiektem z przemieszczeniem - to jest metoda rozwiązująca brak wydajności ale my tu nie o tym.

lokko-1 napisał(a):Po przeprowadzeniu testów, doszedłem do wniosku, że komfort pracy nie zależy tylko od mocy obliczeniowej jednostki i jej poszczególnych komponentów, ale również od sposobu wyświetlania modeli,
A to zawsze.

lokko-1 napisał(a):rodzaju operacji, wielkości modelu (co jest oczywiste). Podejrzewam, że również wpływ ma na to optymalizacja CAD'a i sterowników, jak również ich ustawień.
dokładnie tak dlatego na forach często pojawiają się takie same problemy, w wypadku np. AutoCAD są na web Atodesku ServicePack'i które polecam

lokko-1 napisał(a):Okazało się, że dwurdzeniowy składak jest szybszy od firmowej stacji graficznej jednak możliwe, że spowodowane było to "śmieciami" w systemie, który postawiony był pewnie z dwa lata temu. Składak natomiast miał świeżutki OS.
każda składowa ma wpływ, niestety Windows ma tą dramatyczną cechę która nazywa się rejestr i po prostu sam sobie śmieci pod nogi - natomiast jest masa programów (np. registrymechanic, bootspeed) które w niemal automatyczny sposób są w stanie porządkować, dlatego jedno to jest postawić OS a drugie to jest go utrzymać w działaniu latami.

lokko-1 napisał(a):Nie wiem co o tym myśleć, bo pomimo że sam przeprowadzałem te testy to ciężko mi uwierzyć w to, że „firmówka” z podobnym taktowaniem CPU i tą samą grafiką wypada nieco gorzej. Może sprawa rozbija się również o pozostałe komponenty, które w składaku są lepsze/szybsze: RAM, SSD, być może również MOBO. Zakładam, że różne wersje OS nie mają znaczącego wpływu na wyniki.
Jest dokładnie tak jak pisałem, precyzyjne zestawienie części z wyeliminowaniem słabych ogniw powoduje wzrost wydajności.

lokko-1 napisał(a):Z w/w testów wynika, że w aplikacjach CAD, które nie potrafią obsłużyć więcej niż jednego rdzenia nie ma sensu inwestować w wielordzeniowe procesory, bo w pracy tego w ogóle nie da się odczuć.
To jest po cześć prawda o ile nie pracujesz na kilku aplikacjach jednocześnie.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez lokko-1 » lis 17, 2015 10:48

infinitywaves napisał(a):szkoda że nie dodałeś GPU gamingowego oraz AMD jako GPU które świetnie znosi duże obciążenia, gdyż taki test byłby kompletny i mógłby pokazać więcej ciekawych aspektów.
Tak to planowałem uczynić. Niestety nie znalazłem nikogo kto użyczyłby mi na testy kartę konsumencką Nvidii czy ATI.

infinitywaves napisał(a):To jest po cześć prawda o ile nie pracujesz na kilku aplikacjach jednocześnie
Ciężko wyobrazić mi sobie pracę w kilku aplikacjach w tym samym czasie, chyba że miałeś na myśli rendering, symulacje, itp. Wtedy jak najbardziej - w tle aplikacja wykonuje obliczenia, a w drugiej sesji/programie można kontynuować projektowanie. Jednak rendering/symulacje, to już raczej moduły/aplikacje wielowątkowe i pchanie się w procesor dwurdzeniowy mija się z celem.
Temat ten stworzyłem aby podyskutować o wykorzystaniu jednego rdzenia przez aplikację "jednordzeniową" podczas pracy i miałem tu na myśli modelowanie.
lokko-1
 
Posty: 104
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez infinitywaves » lis 17, 2015 22:34

Witam ponownie,

ad. 1 i szkoda.

ad. 2 nie o to chodziło, bardziej o to że niewiele osób pracuje tylko na jednym programie i współdzielenie wielu aplikacji na taki GPU w końcu doprowadzi do przycięć.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Poprzednia strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników