_

Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez lokko-1 » mar 20, 2015 12:12

Z uwagi na to, że wiele aplikacji CAD podczas modelowania korzysta tylko z jednego rdzenia zastanawiam się nad tym jaka jest zaleta stosowania w składakach i5/i7, a nawet Xeonów. Te ostatnie są bardzo popularne w stacjach roboczych np. Hp, czy Dell. Ba... Nawet producenci softu rekomendują używanie swoich produktów na WS. Czy tu chodzi tylko o stabilność, czy również o wydajność, której niestety ja nie widzę porównując max. taktowania pojedynczych rdzeni różnych CPU.
Zapewne i7 czy Xeon zegar w zegar będzie trochę szybszy np. od dwurdzeniowego Pentium z uwagi np. na ilość cache, czy dostępnych instrukcji z tym, że wydaje mi się, że przyrost mocy będzie od kilu do kilkunastu % większy przy kilkukrotnie wyższej cenie.
Aktualnie na rynku dostępny jest bardzo ciekawy procesor, który moim zdaniem świetnie sprawdziłby się aplikacjach jednowątkowych, a mianowicie G3258, którego z opisów dostępnych w internecie można podkręcić nawet do 4,5 GHz. Oczywiście zakładam uzyskanie stabilnej pracy. W czym ten procesor będzie gorszy w zastosowaniach CAD'owskich w porównaniu z w/w opisanymi, których wielordzeniowość na nic tu się zda, a ich cena jest wielokrotnie wyższa niż Pentiuma?
Kolejną rzeczą, która wg mnie jest mocno naciągana to profesjonalne karty graficzne, które rekomendują producenci softu. Zapewne są one super w niektórych zastosowaniach, ale raczej nie rozwijają skrzydeł podczas zwykłego modelowania. Poza o wiele wyższą ceną w porównaniu z konsumenckimi odpowiednikami nie widzę żadnej różnicy. Podczas codziennej pracy przy projektach zaobserwowałem, że to procesor dostaje w kość, a nie grafika. Nawet przy obracaniu bardzo dużego złożenia na wykresach obciążeń widać, że jeden rdzeń CPU pracuje na 100% podczas gdy GPU zużywa jedynie 10-30% swoich zasobów. Robiąc porównanie stwierdziłem, że nie ma tu większego znaczenia, czy jest to Quadro, czy konsumencka grafika. Subiektywne odczucia dają nieznaczną przewagę Quadro, ale nie większą niż kilka - kilkanaście %.

Po tym dość przydługich osobistych przemyśleniach czas na pytanie.
Jaki na chwilę obecną zestaw komputerowy będzie najlepszą opcją dla aplikacji jednowątkowych i każda złotówka w niego zainwestowana, będzie dobrze wydaną?
Budżet nie jest sztywno określony, ale myślę, że max. 4k. Jeśli okaże się, że najlepszy stosunek wydajność(jakość)/cena będzie w okolicy 3k, to po co przepłacać.
Zastosowania:
Modelowanie 3D w Pro/E (Creo), NX, Solid Works i inne z tej "półki".
Typu projektów celowo nie podaję, bo chciałbym, aby to był w miarę uniwersalny zestaw dla różnych zastosowań i osób czytających ten temat.
lokko-1
 
Posty: 78
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez infinitywaves » maja 10, 2015 03:17

Witam,

wszystko zależy też od samego modelu pracy, przy obecnych CPU np. 8 rdzeni/wątków możesz wykorzystać tak: na sześciu wątkach renderować a na pozostałych dwóch obrabiać pliki rastrowe w Photoshopie lub rysować CAD - jednocześnie i to bez jakiegokolwiek przycinania aplikacji a to za sprawą opcji "koligacje" innymi słowy ręczne przyporządkowanie ilości rdzeni/wątków do danych programów, oczywiście zalecam wtedy posiadanie ponad 16GB RAM (na jak największej ilości slotów) +SSD oraz wydajnego mostka który poradzi sobie z takim obciążeniem, niemniej jednak to jest całkiem proste do osiągnięcia, w marę tanie i co najwalniejsze szalenie efektywne.

CPU które podałeś http://ark.intel.com/pl/products/82723/Intel-Pentium-Processor-G3258-3M-Cache-3_20-GHz ma dwa rdzenie 3,2GHz, 3MB cache, magistrale 5GT/s oraz obsługę dwóch kości RAM max 1333. Nie jest to jakiś wyczyn za to tak jak piszesz cena kusi. To co ważne/najwalniejsze dla wydatności oprócz szybkości RAM... Pamięć cache jest współdzielona tak więc mając więcej tej pamięci instrukcje dla jądra CPU są cały czas najszybciej dostępne dlatego im więcej tym lepiej i nawet aplikacja jednowątkowa na CPU wielordzeniowym ale z dużym cache nie musi odwoływać się do RAM co wiąże się jednak z utratą cykli zegara CPU (o ile to jest skomplikowany program/model). Twój opis sugeruje być może nieco mniej skomplikowane modelowanie stąd taki kilku procentowy wynik niemniej jednak jeżeli otwarłeś pliki które są twoją pracą obecną/przyszłą i większych nie robisz/nie planujesz robić oraz nie chcesz wykorzystać wielozadaniowości CPU to twój kierunek jest w miarę słuszny, przesada w drugą stronę tez nie jest dobra http://bi.gazeta.pl/im/0/11128/z11128160X.jpg ;-]. Grupa CPU opisanych jako Xeon to miedzy innymi powiększony cache i pomimo że wartości mogą wydawać się nie dużo większe to instrukcje jądra są szalenie małe i to robi tą ogromną różnicę w wydajności... i niestety cenie (ale to jest już polityka firmy dopasowująca produkty cenowo do segmentów).

GPU określone przez ciebie jako profesjonalne mają zwykle ten sam układ graficzny, trick polega na cenie / pudełku / radiatorze oraz... co najważniejsze driverze nie jest on ustawiony na generowanie dynamicznej grafiki w jak największej ilości klatek np. jak w grach ale nacisk postawiony jest na obsługę np. 30 klatek za to z modelem bardziej skomplikowanym, często też taki driver jest lepiej napisany pod specjalistyczne oprogramowanie - ale do tego ostatniego podszedłbym z ogromnym dystansem. Prawdą jest też to że zwykłe GPU często dają się modyfikować do wersji PRO co było poruszane na tym forum kilkukrotnie, GPU dla graczy są też bardzo profesjonalne tylko pod innym kątem (radząc sobie z obecnie coraz gorzej pisanymi grami ;-p). Z mojego doświadczenia wynika że obecnie zwykły w miarę szybki akcelerator średniej półki cenowej potrafi pokonać płynnie np. Stadion 3D gdzie dochodzimy do pytania kto ma większe zlecenia ile ich ma jak często a nawet jeżeli to są szybsze GPU. Tutaj podobnie twój opis sugeruje że testowany przez ciebie GPU po prostu ma dożo większą wydajność niż potrzebuje od wygenerowanie płynnego obrazu testowanego modelu 3D.

Przepłacać nigdy nie warto, niemniej jednak nie ma czegoś takiego jak uniwersalny zestaw tak samo jak nie ma uniwersalnych samochodów albo jest coś na drogę albo na bezdroża a klasa SUV czy Corssover (na drodze pali jak smok, w byle terenie grzęźnie a cześć obciążone dodatkową masą padają) to nieporozumienie dlatego właśnie testy i sprecyzowanie pracy ma dać odpowiedz/sprzęt dopasowany do twoich oczekiwań.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez lokko-1 » maja 12, 2015 13:48

Piszesz m.in. o renderingu gdzie wykorzystane będzie wiele wątków/rdzeni. Celowo zatytułowałem wątek "Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej". Może w treści nie rozwinąłem tego zbytnio, więc się poprawiam.

Otóż chciałem się skupić tylko i wyłącznie na modelowaniu 3D/2D części maszyn w programach Pro/E (Creo), NX, Solid Works, Solid Edge, Inventor itp., które to w tych zastosowaniach większej liczby rdzeni nie wykorzystają. W niektórych modułach odpowiedzialnych za rendering, czy MES jak najbardziej, ale nimi tutaj chciałbym się nie zajmować. Znam wiele firm/konstruktorów, którzy tych modułów nie wykorzystują, bo albo licencja na to nie pozwala, albo nie mają takiej potrzeby. Np. po co frezerowi rendering koła zębatego, tokarzowi piękny wałek, czy ślusarzowi/spawaczowi gięta obudowa z blachy w kolorze docelowej maszyny - oni chcą 2D!

Co prawda do zamodelowania tych części nie jest nawet potrzebny mocny sprzęt. Ale już praca ze złożeniem maszyny z kilkoma tysiącami części potrafi być irytująca. Zacinający się obraz podczas obracania/przybliżania, czy przyblokowanie komputera podczas generowania nowego widoku 2D, przekroju czy wyrwania. Również regenerowanie po zmianach dużego złożenia, pociągające za sobą także widoczne zmiany na 2D potrafi zamulić na dłuższą chwilę komputer. W w/w przypadkach, to procesor dostaje w du*e, a konkretnie jego jeden rdzeń. Grafika "coś tam robi"

Co więcej. Pracując na nawet niewielkim złożeniu (konkretnie w Pro/E, nie wiem jak w innych aplikacjach) składającym się z kilkuset średnio skomplikowanych części w trybie transparentnym gdzie model widoczny jest niejako "na wylot" obracanie/przybliżanie w 3D potrafi przycinać - i jak wcześniej, to procesor nie wyrabia, a grafika prawie w ogóle nie jest wykorzystywana.

I z tego co zaobserwowałem nie ważne, czy jest to Geforce/Radeon, czy Quadro. Szczególnie jest to widoczne w Pro/E, dla którego nie ma znaczenia, czy jest to stary Fx 570, czy kilka razy szybszy K2000. Również benchmarki w SPECviewperf to potwierdzają, chociaż mają one się nijak do zastosowań, które opisałem.

To co napisałem wyżej to są moje spostrzeżenia, dlatego m.in. stworzyłem ten temat. Już raz wpakowałem się w WS na Xeonie i więcej tego błędu nie popełnię. Powoli przymierzam się do wymiany sprzętu, ale zastanawiam się na co. Dlatego wziąłem pod uwagę G3258, który wydał mi się ciekawą propozycją. Czy składając sprzęt z i5/i7 serii K, osiągnę dużo lepsze wyniki?
Myślę, że bazując na G3258, 8GB RAM (nigdy nie potrzebowałem więcej) i sensownym SSD udało by się zamknąć w 2-2,5k zł, natomiast i5/i7, to przynajmniej 1-1,5k zł więcej.
A grafika no cóż. Chyba sprawdzę jak zachowa się integra..., ewentualnie dotychczasowy Fx1800.
lokko-1
 
Posty: 78
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez infinitywaves » maja 12, 2015 21:19

Witam,

po części sam sobie odpowiadasz i wskazujesz problem, mamy XXI wiek i aplikacje jednowątkową - trochę taki archaizm.

Mam pytanie czy sprawdzałeś ustawienia programu, może brak wsparcia GPU to tylko kwestia zmiany opcji domyślnych po instalacji i czegoś w stylu "hardware acceleration" trzeba zmienić na OpenGL lub DirectX?

Jeżeli to nie to być może też warto przemyśleć inne narzędzie do pracy? Perspektywa przycinania programu i tkwienia w takim stanie latami nie wydaje się być rozsądna.

Jeżeli chodzi o wydajność to ogólnie tak http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Pentium+G3258+%40+3.20GHz&id=2267 natomiast w twoim wypadku to już niekoniecznie tak czymkolwiek ale tym tak http://ark.intel.com/pl/products/80807/Intel-Core-i7-4790K-Processor-8M-Cache-up-to-4_40-GHz pytanie tylko czy warto wydawać prawie 6x więcej za skok wydajności na poziomie około 20%

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez lokko-1 » maja 14, 2015 17:48

No niestety na aplikację jednowątkową jestem skazany, bo:
1. Na mój stan wiedzy (co prawda z przed kilku lat i być może ostatnimi czasami coś się zmieniło w co jednak wątpię) nie ma żadnej popularnej aplikacji wykorzystywanej w przemyśle maszynowym/samochodowym używanej do projektowania zespołów mechanicznych wspierającej wielowątkowość w pracy 3D/2D.
2. Nawet gdyby była, to dla szefów to żaden argument, aby wywalić kupę kasy na zmianę softu (często dla wielu stanowisk), tylko po to, żeby przez najbliższy rok robota kulała, no bo konstruktorzy musieliby się nauczyć nowego softu.
3. Jeżeli szef nie zdecyduje się zmienić softu w firmie, to i ja prywatnie nie mam żadnego powodu go zmieniać, bo to co zaprojektuję musi zostać otworzone/edytowane w w/w firmach.

http://www.cpubenchmark.net/singleThread.html
Z wykresu widać, że wspomniany przeze mnie procesor jest prawie że w ścisłej czołówce jeśli chodzi o wydajność jednego rdzenia, a po OC nie odbiega od TOP'owych modeli.
http://www.purepc.pl/procesory/test_pro ... ?page=0,11
http://www.purepc.pl/procesory/intel_co ... ?page=0,12
http://www.purepc.pl/procesory/test_int ... ?page=0,11

Odpowiedź na Twoje pytanie jest więc oczywista.
Nie! Nie opłaca się wydawać 6x więcej na niezauważalny wzrost wydajności w rozpatrywanych tu zastosowaniach.

Więc pozostaje Intel G3258 do OC i co dalej...
Poniżej link do strony gdzie na tym procesorze został zbudowany cały zestaw pod OC, jednak był on tworzony z myślą o grach. Czy do CAD'a można wykorzystać tą konfigurację, czy coś byś zmienił?
http://forum.pclab.pl/topic/984625-Pent ... nowsze-gry

http://forum.pclab.pl/topic/967800-PENT ... tion-G3258
Pod tym linkiem można sprawdzić w jakich innych konfiguracjach wspomniany procesor był kręcony.
Nie niej jednak mając na uwadze stabilną pracę, zakładam że 4-4,2GHz będzie bezpieczne, no chyba że trafi się wyjątkowa sztuka pozwalająca uzyskać stabilne 4,5GHz.

Będę wdzięczny jeśli zaproponujesz kompletny zestaw w oparciu o ten procesor.
lokko-1
 
Posty: 78
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez infinitywaves » maja 18, 2015 00:07

Witaj,

ok, może warto sprawdzić jeszcze jeden trop: wirtualizację, zastanawiam się czy np. udałoby się wykorzystać wirtualny PC ( o ile wiesz OCB http://pl.wikipedia.org/wiki/Maszyna_wirtualna nie sprawdzałem i nie sprawdzę wszystkich) do tego żeby sztucznie przypisać większą moc obliczeniową z kilku rdzeni, korzystam z takich rozwiązań od lat, to rewelacja z miliona różnych powodów ale nie testowałem w takim celu. I może od tego należałby zacząć.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez lokko-1 » maja 18, 2015 00:27

Masz na myśli obliczenia równoległe?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obliczenia_r%C3%B3wnoleg%C5%82e
Jeśli tak, to nie wiem czy to nie powrót do punktu wyjścia - IMHO program nie będzie w stanie tego obsłużyć, tak samo jak nie poradzi sobie z wieloma wątkami.
lokko-1
 
Posty: 78
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez infinitywaves » maja 18, 2015 00:38

bardziej coś jak to http://semiaccurate.com/2014/10/23/soft-machines-breaks-cover-visc-architecture/ łapiesz ocb?

ps. innymi słowy czy aby np 8 rdzeni 3GHz emulujące http://wiki.qemu.org/Index.html jeden CPU VM nie będzie miało większej wydajności od twojego pojedynczego fizycznego rdzenia, nawet jak będą traciły na podziały i scalania danych i to sporo traciły to jest i ich 7x więcej - teoretyzuje ale goście próbują właśnie tak to osiągnąć i są działające platformy które mógłbyś przetestować?

ps.2 a skoro tak to VM na Linuxa ;-p https://npascut1.wordpress.com/2010/12/25/how-to-run-solidworks-on-linux/
co lepsze http://epsxe.com/ czyli emulacja na konsoli tak tak... to nie pomyłka tak jest wybudowana cała spora grupa profesjonalnych super komputerów, najprościej i przystępniej znalazłem opis tu: http://gadzetomania.pl/14227,superkomputer-zlozony-z-1716-ps3-wystartowal gdyż Cell http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_%28microprocessor%29 jest super skalowalny, nawet IBM zabronił Sony nie stosować blokad, inna sprawa że to można obejść.

od takie moje "myślenie na głos"

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez lokko-1 » maja 18, 2015 11:03

Raczej nie uda mi się tego sprawdzić. W chili obecnej pracuję na starym poczciwym C2D E8400.
Czy mógłbyś zerknąć na linki, które podałem kilka postów wyżej tratujące o pozostałym hardware dla G3258 i się wypowiedzieć na ich temat. Jestem prawie zdecydowany na ten procesor.
lokko-1
 
Posty: 78
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej

Postprzez infinitywaves » maja 18, 2015 11:15

Witam,

tak mogę, heh, tylko chciałeś wydajną maszynę to pisze o alternatywach, wystarczy dowolny komputer z mocnym wielordzeniowym CPU +instalacja tego co podałem i krótki test wydajności. To ma taki plus że jak pracujesz w kilku aplikacjach - co zwykle ma miejsce, pojedynczy rdzeń będzie się "rwał" dzieląc czas pomiędzy np. SW a przeglądarkę czy cokolwiek... nooo ale mogę zerknąć i dopisać swoje uwagi oraz config, pytanie na ile to jest pilne?

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Następna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników