_

Obciążenie płaszczyzny łożyskiem tocznym

Forum o CAE.

Obciążenie płaszczyzny łożyskiem tocznym

Postprzez Dec » sty 21, 2017 17:47

Witam. Chciałem zapytać jak mogę obciążyć powierzchnie cylindryczną w taki sposób aby jak najbardziej symulować obciążenie łożyskiem tocznym w tym miejscu?
http://chomikuj.pl/szmerf
Dec
 
Posty: 113
Dołączył(a): sty 14, 2011 18:39

Re: Obciążenie płaszczyzny łożyskiem tocznym

Postprzez Piotrek_Zet » sty 22, 2017 16:00

To zależy... Co dokładniej chciałbyś zamodelować? Jaki typ analizy?
Piotrek_Zet
 
Posty: 112
Dołączył(a): lis 23, 2013 17:40

Re: Obciążenie płaszczyzny łożyskiem tocznym

Postprzez Dec » sty 22, 2017 22:15

Przeprowadzam optymalizacje topologiczną. Ale chodzi mi o obciążenie statyczne. Na razie podaje punkt referencyjny który obciążam siłą skupioną i korelyje z płaszczyzną w taki sposób ze rozkłada tą siłę na powierzchnie równomiernie. co nie odzwierciedla rzeczywistego stanu naprężenia. A zależy mi aby obciążenie było wiarygodne.
http://chomikuj.pl/szmerf
Dec
 
Posty: 113
Dołączył(a): sty 14, 2011 18:39

Re: Obciążenie płaszczyzny łożyskiem tocznym

Postprzez Dec » sty 24, 2017 13:38

Znalazłem to:
http://help.solidworks.com/2013/Polish/ ... bution.htm
ale jak zrobić żeby punkt referencyjny przenosił obciążenia rozkładające się na płaszczyźnie w ten sposób.
Bezpośrednio można cisnienie przyłożyć rozłożone na sin(th) ale jaką wartość value wpisać? Podzielić siłę przez cały obszar powierzchni np 2*Pi*R*l i podać wynik w MPa?
http://chomikuj.pl/szmerf
Dec
 
Posty: 113
Dołączył(a): sty 14, 2011 18:39

Re: Obciążenie płaszczyzny łożyskiem tocznym

Postprzez MS2000 » lut 09, 2017 09:29

W Femap masz dedykowane obciążenie "bearing".
Natomiast jeżeli, masz powierzchnie inną lub inny obszar możesz zadać obciążenie zmienne za pomocą wyrażenia, funkcji lub tabeli. Wszystko w zależności do czego potrzebujesz.
MS2000
 
Posty: 1
Dołączył(a): lut 09, 2017 09:10

Re: Obciążenie płaszczyzny łożyskiem tocznym

Postprzez Dec » lut 13, 2017 15:19

No mam do dyspozycji Abaqus 6.13
http://chomikuj.pl/szmerf
Dec
 
Posty: 113
Dołączył(a): sty 14, 2011 18:39

Re: Obciążenie płaszczyzny łożyskiem tocznym

Postprzez Dec » mar 10, 2017 00:54

Można to zrealizować przez Create Loads->Pressure->wybieramy utworzony wcześniej lokalny ukłd współrzędnych cylindrycznych->Create Analitical Field-> wyprowadzamy formułę sin(Th)*sin(th)->w Magnitude wpisujemy wartość siły która dziła na łożysko podzieloną przez powierzchnie styku łożyska z tuleją
http://chomikuj.pl/szmerf
Dec
 
Posty: 113
Dołączył(a): sty 14, 2011 18:39


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników