_

Obracanie i odniesienie

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Re: Obracanie i odniesienie

Postprzez kruuger » sty 10, 2012 10:25

JanuszK2 napisał(a):
akor napisał(a):Witam!
Po pierwsze - czytać ze zrozumieniem (vide mój pierwszy post).
Po wtóre - łopatologicznie
Wskazujesz obiekt/obiekty, wybierasz środek obrotu, wybierasz opcję odniesienie, wskazujesz dwa pkty definiujące kąt lub wpisujesz go z klawiatury i teraz wybierasz opcję PUNKTY i wskazujesz dwa pkty definiujące nowy kąt.
pozdrawiam
akor

Dwa punkty definiują prostą. Do definicji kąta potrzebne są trzy punkty. I to w zdefiniowanej kolejności
Janusz

bzdura. nie w autocad.
wiekszej "lopaty" jak to nizej juz nie mozna dac (kliknij w obrazek).
Załączniki
capture-1.gif
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4881
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Obracanie i odniesienie

Postprzez JanuszK2 » sty 10, 2012 11:13

kruuger napisał(a):
JanuszK2 napisał(a):
akor napisał(a):Witam!
Po pierwsze - czytać ze zrozumieniem (vide mój pierwszy post).
Po wtóre - łopatologicznie
Wskazujesz obiekt/obiekty, wybierasz środek obrotu, wybierasz opcję odniesienie, wskazujesz dwa pkty definiujące kąt lub wpisujesz go z klawiatury i teraz wybierasz opcję PUNKTY i wskazujesz dwa pkty definiujące nowy kąt.
pozdrawiam
akor

Dwa punkty definiują prostą. Do definicji kąta potrzebne są trzy punkty. I to w zdefiniowanej kolejności
Janusz

bzdura. nie w autocad.
wiekszej "lopaty" jak to nizej juz nie mozna dac (kliknij w obrazek).

Dzięki za pomoc - jest to rzeczywiście łopatologiczne .......
ale nie jest to odpowiedź na mój post :)
Spróbuj zamiast prawego prostokąta narysować jakiś kąt między dwoma odcinkami i potem obrócić lewy prostokąt o kąt jaki tworzą w/w odcinki. Bez mierzenia tego kąta i wpisywania jego wartości z klawiatury.
Pozdrawiam
Janusz
JanuszK2
 
Posty: 15
Dołączył(a): mar 25, 2011 14:12

Re: Obracanie i odniesienie

Postprzez kruuger » sty 10, 2012 11:40

JanuszK2 napisał(a):Witam
jako początkujący użytkownik autocada (2D) chciałem zapytać czy możliwe jest wykonanie obrotu figury o kąt, który stanowi inny element rysunku i jego wierzchołek nie leży w punkcie wokół którego chcemy obracać.
Janusz

to teraz mnie pokaz gdzie zapytales o to w swoim pierwszym poscie ???
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4881
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Obracanie i odniesienie

Postprzez JanuszK2 » sty 10, 2012 12:59

kruuger napisał(a):
JanuszK2 napisał(a):Witam
jako początkujący użytkownik autocada (2D) chciałem zapytać czy możliwe jest wykonanie obrotu figury o kąt, który stanowi inny element rysunku i jego wierzchołek nie leży w punkcie wokół którego chcemy obracać.
Janusz

to teraz mnie pokaz gdzie zapytales o to w swoim pierwszym poscie ???
k.

:) "...o kąt, który stanowi inny element rysunku i jego wierzchołek nie leży w punkcie wokół którego chcemy obracać...."
czyli figurę (prostokąt po lewej stronie) chcę obrócić o kąt którego wierzchołek nie leży w punkcie obrotu czyli np ten co proponuję narysować po prawej stronie
JanuszK2
 
Posty: 15
Dołączył(a): mar 25, 2011 14:12

Re: Obracanie i odniesienie

Postprzez kruuger » sty 10, 2012 13:17

JanuszK2 napisał(a):
kruuger napisał(a):
JanuszK2 napisał(a):Witam
jako początkujący użytkownik autocada (2D) chciałem zapytać czy możliwe jest wykonanie obrotu figury o kąt, który stanowi inny element rysunku i jego wierzchołek nie leży w punkcie wokół którego chcemy obracać.
Janusz

to teraz mnie pokaz gdzie zapytales o to w swoim pierwszym poscie ???
k.

:) "...o kąt, który stanowi inny element rysunku i jego wierzchołek nie leży w punkcie wokół którego chcemy obracać...."
czyli figurę (prostokąt po lewej stronie) chcę obrócić o kąt którego wierzchołek nie leży w punkcie obrotu czyli np ten co proponuję narysować po prawej stronie

no tak, ale zem tempy. jak moglem nie wiedziec ze inny element rysunku to jakiś kąt między dwoma odcinkami :shock:
litosci!!! pytanie o dupe rozbic!!!
skopiuje ze se te dwie linie do punktu obrotu i reszta jak na obrazu bylo.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4881
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Obracanie i odniesienie

Postprzez JanuszK2 » sty 10, 2012 13:47

kruuger napisał(a):no tak, ale zem tempy. jak moglem nie wiedziec ze inny element rysunku to jakiś kąt między dwoma odcinkami :shock:
litosci!!! pytanie o dupe rozbic!!!
skopiuje ze se te dwie linie do punktu obrotu i reszta jak na obrazu bylo.
k.

a czytałeś mój post z 9 stycznia z godziny 13:52
"...chyba jednak prostsze jest to co robię aktualnie - kopiuje ramiona kąta tak oby wierzchołek znalazł się w wyznaczonym punkcie obrotu i obracam korzystając z "odniesienie...".
Pzdr
J
JanuszK2
 
Posty: 15
Dołączył(a): mar 25, 2011 14:12

Re: Obracanie i odniesienie

Postprzez kruuger » sty 10, 2012 13:56

JanuszK2 napisał(a):
kruuger napisał(a):no tak, ale zem tempy. jak moglem nie wiedziec ze inny element rysunku to jakiś kąt między dwoma odcinkami :shock:
litosci!!! pytanie o dupe rozbic!!!
skopiuje ze se te dwie linie do punktu obrotu i reszta jak na obrazu bylo.
k.

a czytałeś mój post z 9 stycznia z godziny 13:52
"...chyba jednak prostsze jest to co robię aktualnie - kopiuje ramiona kąta tak oby wierzchołek znalazł się w wyznaczonym punkcie obrotu i obracam korzystając z "odniesienie...".
Pzdr
J

wymieklem na starcie...
mozna to zrobic programowo w 3-4 klikach.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4881
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Obracanie i odniesienie

Postprzez JanuszK2 » sty 10, 2012 14:08

kruuger napisał(a):
JanuszK2 napisał(a):
kruuger napisał(a):no tak, ale zem tempy. jak moglem nie wiedziec ze inny element rysunku to jakiś kąt między dwoma odcinkami :shock:
litosci!!! pytanie o dupe rozbic!!!
skopiuje ze se te dwie linie do punktu obrotu i reszta jak na obrazu bylo.
k.

a czytałeś mój post z 9 stycznia z godziny 13:52
"...chyba jednak prostsze jest to co robię aktualnie - kopiuje ramiona kąta tak oby wierzchołek znalazł się w wyznaczonym punkcie obrotu i obracam korzystając z "odniesienie...".
Pzdr
J

wymieklem na starcie...
mozna to zrobic programowo w 3-4 klikach.
k.

no tośmy sobie pogadali i............
i wiem dokładnie tyle samo co na początku.
Dzięki i pozdrawiam
Janusz
JanuszK2
 
Posty: 15
Dołączył(a): mar 25, 2011 14:12

Re: Obracanie i odniesienie

Postprzez olo-gdynia » sty 10, 2012 14:28

Musisz użyć cad-owskiego kalkulatora.
Przy obracaniu przy pytaniu o kąt , wywołujesz kalkulator a następnie klikasz w ikonkę kąt (podajesz 2 punkty opisujące jedno ramię kąta , przy czym pierwszy z tych dwóch punktów to wierzchołek kąta) , potem na kalkulatorze wciskasz - (minus) i podajesz drugi kąt , potem zatwierdzasz i masz w linii poleceń kąt o który chcesz obrócić.Klikasz enter/spacje i to wszystko.

olo-gdynia.
olo-gdynia
 
Posty: 454
Dołączył(a): lis 14, 2010 20:37

Re: Obracanie i odniesienie

Postprzez kruuger » sty 10, 2012 14:29

JanuszK2 napisał(a):no tośmy sobie pogadali i............

a czyja to wina ?
polecenie dupa.
k.
Załączniki
dupa.lsp
(418 Bajtów) Pobrane 104 razy
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4881
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników